Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 24 /16:14

R.Karbauskiui klausimą dėl V.Pranckiečio žadant spręsti po javapjūtės, jis grasina trauktis iš „valstiečių“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Etikos komisijai nusprendus, kad iš Seimo pirmininko posto neatsistatydinantis Viktoras Pranckietis nepažeidė partijos etikos normų, R.Karbauskis sako, jog klausimas dėl to persikels į partijos tarybą. V.Pranckietis žada nesuteikti malonumo pašalinti jį iš partijos, bet parlamento vadovo posto savo noru atsisakyti neplanuoja.

Dėl V.Pranckiečio retorikos LVŽS valdyba liepos 18 kreipėsi į partinės etikos sargus. Jo elgesys svarstytas trečiadienį ir nuspręsta, kad etikos normoms jis nenusižengė.

Partijos Etikos komisijos sprendimas tėra rekomendacinio pobūdžio, sprendimą dėl V.Pranckiečio likimo partijoje priims LVŽS taryba.

Trečiadienio popietę žurnalistams Seime V.Pranckietis sakė, kad tokį „valstiečių“ etikos sargų sprendimą vertina kaip natūralų, normalų.

Jis teigė nematęs LVŽS Etikos komisijos protokolo, nežinantis argumentų. Tačiau, „valstiečio“ vertinimu, protas visada laimi.

„Nusikuls žmonės ir tada rinksimės“

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis trečiadienį sakė, kad po partijos etikos sargų sprendimo savo žodį turės tarti „valstiečių“ taryba.

Ji, kaip svarstė R.Karbauskis, gali būti rengiama pasibaigus javapjūtei, nes daug partijos narių yra ūkininkai, kuriems šiuo metu – pats darbymetis.

„Baigsis javapjūtė, nusikuls žmonės ir tada rinksimės, nes mūsų daug žemdirbių yra ir žmonės užimti labai. Dabar tikrai nedarysime tarybos posėdžio artimiausiu metu. Tai nėra labai skubu. Mūsų partneriai socialdarbiečiai mūsų nespaudžia tuo klausimu, bet mes garbingai turime išlaikyti poziciją, kad iš tikrųjų tie žmonės, kurie atsisako vykdyti mūsų koalicinę sutartį, neturėtų būti mūsų sąjungos veidas oficialiai. Tai – logiška. Bet koks bus tarybos sprendimas, priims taryba, čia ne man spręsti“, – 15min sakė R.Karbauskis.

Baigsis javapjūtė, nusikuls žmonės ir tada rinksimės, nes mūsų daug žemdirbių yra ir žmonės užimti labai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„R.Karbauskio idealistinis siekimas pašalinti mane tai yra turbūt jau labai ilgai besitęsiantis dalykas ir, aš manau, kad to proto turėtų užtekti ne tik Etikos komisijai. Bet, jeigu Taryba imtų svarstyti šį klausimą, tai aš Tarybai nesuteikčiau malonumo pašalinti mane iš partijos. Aš iš tos partijos pasitraukčiau. Jeigu aš nereikalingas partijai, tai tada, ten neturiu būti. Kodėl turėčiau trukdyti partijos žmonėms, kuriuos aš, beje, labai gerbiu“, – kalbėjo V.Pranckietis.

R.Karbauskio idealistinis siekimas pašalinti mane tai yra turbūt jau labai ilgai besitęsiantis dalykas ir, aš manau, kad to proto turėtų užtekti ne tik Etikos komisijai.

V.Pranckietis pabrėžė, kad LVŽS tarybai ėmusis svarstyti klausimą dėl jo galimybės toliau likti partijos nariu, jam tai būtų žeminantis dalykas. „Ir ar pasitraukčiau iš partijos prieš tarybai imantis to sprendimo. Galbūt tuo ir pasinaudosiu“, – sakė jis.

Kartu V.Pranckietis pakartojo, kad tokiu atveju liktų Seimo pirmininko poste, į kurį jį delegavo „valstiečiai“.

„Netapatinkime dviejų atskirų dalykų: Seimo pirmininko postas yra Seimo dalykas. Tai yra Seimo sprendimas, ką išrinkti ar atleisti“, – mano jis.

Jis tikino, kad nemažai LVŽS kolegų jam reiškė palaikymą. Tačiau V.Pranckietis apgailestavo, kad partijai vadovaujantys organai ne „visada mano taip, kaip daugelis partijos narių“.

Klausiamas, ar dabar, po LVŽS etikos sargų sprendimo, nežada trauktis iš partijos, V.Pranckietis sakė, kad minėtas sprendimas yra didžiulė žinia ir „valstiečiams“, ir tarybos nariams.

„Jeigu tris valandas svarstė tokį paprastą dalyką, manau, tai daug ką reiškia ir permąstyti turėtų kiekvienas žmogus, kuris blaiviai gali galvoti“, – komentavo jis.

Siūlo tartis su socialdarbiečiais

R.Karbauskis kartojo, kad šis klausimas – ne dėl V.Pranckiečio, o dėl Seimo pirmininko pozicijos. Pasak jo, pasikeitus koalicinėms sutartims ir postų pasiskirstymui tarp politinių partijų, pasikeičia ir postus užimantys asmenys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis

„Jeigu V.Pranckietis susitartų su Socialdemokratų darbo partija (LSDDP): ar įstotų į ją, ar kažkoks kitas būdas būtų ir jie pasakytų, kad, taip, tvarkoje, V.Pranckietis dabar yra jų atstovas kaip Seimo pirmininkas, tai tokiu atveju mes visi rankomis plotumėme. Mes nekovojame prieš V.Pranckietį. Tai jo neteisybė, kai jis sako, kad kova vyksta prieš jį. Mums jokių problemų, kad jis yra Seimo pirmininkas. Tiesiog pagal koalicinę sutartį šita pozicija yra LSDDP“, – sakė R.Karbauskis.

Jeigu V.Pranckietis susitartų su Socialdemokratų darbo partija: ar įstotų į ją, ar kažkoks kitas būdas būtų ir jie pasakytų, kad, taip, tvarkoje, V.Pranckietis dabar yra jų atstovas kaip Seimo pirmininkas, tai tokiu atveju mes visi rankomis plotumėme.

Į tai V.Pranckietis atkerta, kad partijas renkasi pagal vertybes, o ne pagal R.Karbauskį.

Nesutarimai su R.Karbauskiu

Po rinkimų nusprendus performuoti valdančiąją koaliciją, pagal susitarimą, Seimo pirmininko postas iš „valstiečių“ perėjo Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP).

LVŽS taryba patvirtino koalicijos sutartį, kas, anot R.Karbauskio, reiškia, kad V.Pranckietis turi trauktis iš pareigų. „Valstiečių“ lyderio teigimu, joks žmogus negali susitapatinti su pareigomis. Esą kalba eina ne apie V.Pranckietį, kaip asmenį, o apie poziciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pasirašyta nauja koalicinė sutartis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pasirašyta nauja koalicinė sutartis

Tačiau V.Pranckietis atsisako palikti parlamento vadovo pareigas, aiškindamas, kad tai – Seimo, o ne partijos reikalas.

R.Karbauskis yra sakęs, kad Seime jau surinkti parašai dėl V.Pranckiečio atstatydinimo.

Į ką reaguodamas V.Pranckietis aiškino besiviliantis, kad Seime blaivaus proto politikų yra daugiau nei reikėtų jam iš posto pašalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento