Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 29

R.Karoblis: įsipareigojimas dėl 2 proc. BVP gynybai privalo būti išlaikytas

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis negalėjo pasakyti, kiek lėšų valstybei teks skolintis norint šiemet užtikrinti 2 procentų finansavimą krašto apsaugai, kai biudžetas nesurenkamas dėl koronaviruso pandemijos. Tačiau jis akcentavo, kad Lietuva turėtų laikytis įsipareigojimo gynybai skirti bent tokią dalį nuo bendrojo vidaus produkto (BVP).
Raimundas Karoblis
Raimundas Karoblis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dėl skolinimosi negaliu pasakyti. Vyksta ir dabar pasiskolinimas, siekiant suvaldyti COVID situacijas“, – pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos posėdžio komentavo R.Karoblis.

Jis svarstė, kad, jeigu bus lėšos mažinamos visose kitose srityse, matyt, be „karpymo“ nebus apsieita ir krašto apsaugos sistemoje.

„O šiaip tai 2 procentai yra absoliučiai svarbus dalykas, jis privalo būti išlaikytas. Tai yra pareikšta tiek NATO generalinio sekretoriaus, tiek praktiškai visų Europos Sąjungos partnerių, galų gale tiek iš JAV pusės. Tie įsipareigojimai yra tvirti ir tikrai dabartinėje situacijoje, kada, galų gale, kalbame ir apie JAV kariuomenės dalinio išvedimą iš Vokietijos, tai tas įsipareigojimas 2 proc. yra labai svarbus. Ir apie tai, kaip jau ir kurį laiką, bus sprendžiama apie šalies patikimumą ir, galų gale, garantijas tai šaliai“, – pabrėžė krašto apsaugos ministras.

O šiaip tai 2 procentai yra absoliučiai svarbus dalykas, jis privalo būti išlaikytas.

Taip pat R.Karoblis akcentavo, kad turime spręsti ir tolesnį karinių pajėgumų vystymo klausimą.

Jis aiškino, kad planai dėl to yra sudaryti dešimčiai metų, yra pasirašytos sutartys dėl technikos modernizavimo, dėl kitų – baigiamos derybos.

Organizatorių nuotr./Karinė technika
Organizatorių nuotr./Karinė technika

Svarbu ir infrastruktūros sąjungininkams, esantiems Lietuvoje, sukūrimas.

„Taip kad yra tęstinis dalykas, ir turėsime rasti būdų, kad būtų tie projektai tęsiami“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito