Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 27

R.Lingienė apie COVID-19 delta atmainą: patarė ir planuojantiems keliones

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė, epidemiologė Rolanda Lingienė feisbuke pasidalijo įžvalgomis apie sparčiai plintančią koronaviruso delta atmainą bei pateikė kelias taisykles, kuriomis vadovaudamiesi galėtume išvengti juodžiausio scenarijaus. Ji taip patarė svajojantiems apie keliones.
Rolanda Lingienė
Rolanda Lingienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Vilnius – 10 : likusi Lietuva – 2. Tokiu rezultatu Vilnius šiuo metu tampa lyderiu blogąja prasme, vertinant nustatytus iš Indijos kilusios koronaviruso atmainos Delta atvejus“, – feisbuke rašo R.Lingienė.

Anot jos, žinant, kad šalies mastu apie 15 % teigiamų mėginių siunčiami sekoskaitos tyrimams, situaciją dėl šios atmainos turėtume vertinti ypatingai atsargiai, juolab, kad Jungtinės Karalystės pavyzdys parodė, kaip greitai ji išplinta ir tampa dominuojančia.

Toliau ji rašo: „Kodėl Delta? Todėl, kad ši atmaina pasižymi tuo, jog plinta apie 60 proc. lengviau nei Alfa, dar vadinama „britiškąja“, bei kelia didesnę riziką vaikams, jaunimui. Tai jau yra signalas, į kurį ranka numoti niekaip negalima. Ne veltui Pasaulio sveikatos organizacija yra priskyrusi Delta prie susirūpinimą keliančių atmainų.“

Epidemiologė kelia kelis svarbius klausimus: Ką galime padaryti? Ar galime ką nors padaryti ir ar to bereikia?

„Panašūs klausimai kyla dažnai ir dažnam, – svarsto ji. – Juolab, kad epidemiologinė situacija gerėja kasdieną, nudažydama žemėlapį žalia ir geltona spalvomis, niekais paversdama net ir drąsiausias prognozes.

Laimėjom? Taip, bet tik mūšį, beje, jau antrą per visą pandemijos laikotarpį, bet, deja, dar ne karą.“

Taigi, anot R.Lingienės, atsakymas į klausimą, kaip ir ar išvis reaguoti į pranešimus apie kol kas nustatytas vos keliolika koronaviruso Delta atmainų, o gal atėjo laikas COVID-19 palikti istorijai, gali būti toks: „Taip, džiaukimės tuo, ką visi kartu pasiekėme. Tikrai esame nusipelnę to.

O bet tačiau, darykime tai atsakingai, apgalvotai, įsivertinę rizikas, kurios, virusui siekiant bet kokia kaina išgyventi, įgauna vis kitokias formas.“

Kaip rašo epidemiologė, pats paprasčiausias dalykas, kurį privalome padaryti visų pirma – tai nepamiršti saugotis: „Vasara, geras oras ir noras išsklaidyti įgrįsusius karantino debesis skatina atsipalaiduoti. To reikia, bet nereikia visiškai pamesti galvos – prevencija, apsaugos priemonės turėtų likti greta.

Na, o pats svarbiausias dalykas – kuo greičiau pasiskiepyti visiems, kuriems tai padaryti leidžiama dėl jų amžiaus ir sveikatos būklės. Kodėl? Todėl, kad Delta pavojinga, bet suvaldoma vakcina. JK duomenimis, pasiskiepijus dviem vakcinos dozėmis nuo simptomų esame apsaugoti apie 80 proc., o nuo sunkios ligos formos, kuomet prireikia medikų pagalbos – net apie 92-96 proc.

Taip pat nepamirškim, kad kaip viskas greit praeina, taip ir vasara nejučiomis prabėgs.“

O kas tuomet, kelia klausimą ji ir čia pat atsako, kad bus kritiškai svarbu, jog pagaliau vaikai grįžtų į mokyklas ir praleistų jose visus mokslo metus. Arba, jeigu to pasiekti nepavyks, kad mokyklos duris užvertų paskutinės.

„Ir vėl tenka grįžti prie to paties – skiepykim tuos, kuriems tai leidžiama – vaikus nuo 12 metų. JAU DABAR“, – ragina ji.

„Visus mus masina kelionės. Ne veltui sakoma, kad net žolė kitur žalesnė. Tik mažas patarimas: keliaukim, bet darykim tai protingai. Nesiveržkim karšta galva ten, kur epidemiologinė situacija nepalanki. Apsvarstykite, ar negalite atidėti nebūtinų kelionių į JK, Rusiją. Galbūt galite perkelti numatytas atostogas Portugalijoje ir vietoje to aplankyti, pavyzdžiui Maljorką? Svajojat apie Italiją? Puiku, bet artėjant numatytai datai peržvelkit Sveikatos apsaugos ministerijos kas savaitę atnaujinamą paveiktų šalių sąrašą ir tik tuomet galutinai apsispręskit, kur saugiai praleisite atostogas. Ypač, kai situacija keičiasi labai greitai.

Taigi, kodėl nepasinaudojus galimybėmis apsisaugoti, tuo pačiu ypač savęs neribojant? Garsių pareiškimų nereikia, reikia tik atsakingo elgesio pavyzdžių“, – rašo R.Lingienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas