Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 10 /13:54

R.Lingienė: šiuo metu fiksuojamas didžiausias koronaviruso sergamumo pakilimas, bet sergama lengvai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė ketvirtadienį paskelbė, kad šiuo metu sergamumo COVID-19 pikas – pats didžiausias, didesnis nei buvo balandžio mėnesį. Tačiau, anot jos, nereikėtų dėl to nerimauti. „Duomenys rodo, kad šiuo metu žmonės serga lengvomis formomis“, – ramino ji.

Pasak R.Lingienės, iš didžiausio pakilimo laikotarpiu balandžio 20 dieną fiksuoti 1048 sergantys asmenys.

„Tai šiandieną, iš tikrųjų, yra daugiau“, – sakė ji.

Specialistė pabrėžė, kad žmonės serga labai lengvomis formomis, absoliuti dauguma gydosi namie, o ne ligoninėse.

Jos duomenimis, ligonėse dėl koronaviruso šiuo metu gydomi 34 pacientai, kai balandžio 20-ąją jų buvo 130.

Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose gydomi 4, balandžio 20-ąją tokių buvo 18, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma dviem asmenims, o balandį buvo 11. Su deguonies kaukėmis gydoma 15 asmenų – balandžio 20-ąją tokių buvo 35.

„Skaičiai kalba patys už save, situacija jokiu būdu nėra nevaldoma ar grėsminga“, – pabrėžė ji.

R.Lingienė ragino asmenis pasinaudoti naujove – NVSC svetainėje užpildyti klausimyną apie turėtą sąlytį su sergančiuoju.

Tyrimo rezultatai – penktadienį

Ministras ketvirtadienį paskelbė, kad penktadienį bus pristatyti pradiniai epidemiologinio tyrimo rezultatai.

„Tada galėsime plačiau aptarti, kaip situacija vystėsi per pirmąją bangą, kiek turime persirgusių gyventojų“, – sakė Aurelijus Veryga.

Problemos Baltijos burbule

Klausimas pastarosiomis savaitėmis kyla dėl Baltijos kelionių burbulo. Nors Lietuvos sergamumo rodiklis šią savaitę nukrito, jis dabar nesiekia raudonosios – 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų – ribos, tačiau su Estija situacija yra gerokai prastesnė. Latviai praėjusią savaitę tik paskutinę akimirką sutiko padaryti nuolaidų Lietuvai ir Estijai.

„Mes tikrai iš savo pusės darysim viską, kad išsaugotumėm burbulą. Siūlymai jau yra pateikti tiek latviams, tiek estams – atsisakyti to 16 atvejų rodiklio ir pereiti prie 25. Tada ir burbulas galės būtų išsaugotas, juo labiau, kad apie panašius rodiklius diskutuoja ir Europa, ne tik Baltijos šalys“, – kalbėjo A.Veryga.

Jeigu atsitiktų taip, kad burbulas visgi sprogtų, Lietuva, anot ministro, stengtųsi ieškoti galimybių daryti išimtis, kad ir lietuviai vis tiek galėtų laisviau keliauti po Baltijos šalis, tiek latviai ir estai turėtų laisvesnes galimybes Lietuvoje. Kitos šalys priimtų savus sprendimus.

„Bet tikimės, kad pavyks susitarti dėl to 25 atvejų rodiklio, ir tada problema išsispręstų“, – vylėsi ministras. Estijoje rodiklis šiuo metu yra net 21,8. Lietuvoje – 15,6, Latvijoje – 4,3.

Trumpinti saviizoliaciją bus leista ne visiems

Ministras ketvirtadienį darsyk pakartojo, kad nuo kitos savaitės, rugsėjo 15 d., kai kuriems asmenims bus leista trumpinti saviizoliaciją nuo 14 iki 10 dienų.

„Jeigu taip paprastai, buitiškai – šita tvarka daugiausiai būtų aktuali asmenims, atvykstantiems į Lietuvą ir norintiems susitrumpinti saviizoliacijos laiką. Bet su viena iš sąlygų – kad ne anksčiau kaip 8 dieną būtų atliktas ir būtų neigiamas COVID-19 testas“, – ketvirtadienį aiškino sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

„Bet trumpesnė izoliacija nebūtų taikoma asmenims, kurie turėjo aukštos rizikos kontaktą su infekuotu asmeniu ir kuriems reikia izoliuotis dėl galimo užsikrėtimo“, – įspėjo A.Veryga. Jiems izoliacijos terminas ir liktų 14 d.

Kada bus EK rekomendacijos kelionėms – dar neaišku

Šiuo metu Europos Sąjungos valstybės tariasi dėl kelionių taisyklių atlaisvinimo, Europos Komisija tam ruošia rekomendacijas. Kada jų galima laukti, A.Veryga teigė negalintis pasakyti.

Yra tariamasi dėl rodiklio ribos, pagal kurį šalys būtų priskirtos į paveiktųjų sąrašus. „Yra tikrai labai skirtingų pasiūlymų – ir 25 (atvejai 100 tūkst. gyventojų), ir 50, ir 100. Nuo to labai priklauso, reikia ar nereikia parvykus iš vienos ar kitos šalies izoliuotis“, – aiškino ministras. Lietuvoje dabar galioja 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba.

A.Veryga sakė, kad ir noras atskirai vertinti salas yra suprantamas, tačiau šiek tiek komplikuotas. „Yra klausimas, kiek įmanoma surinkti tokius duomenis, kurie galėtų rajoną ar regioną detalizuoti“, – aiškino ministras.

„Gauti vakcinas – gyvybiškai svarbu“

Anot sveikatos apsaugos ministro A.Verygos, į Valstybės gynimo tarybą dėl vakcinų įsigijimo kreiptasi, nes viruso suvaldymas atsiliepia visoms gyvenimo sritims.

Pasak ministro, tai peržengia SAM, Vyriausybės kompetencijos ribas, todėl šis klausimas turi būti keliamas į aukščiausią lygmenį.

„Yra gyvybiškai svarbu, kad šalis gautų vakcinas. Yra objektyvių sunkiai valdomų rizikų, reikia priimti sprendimus dėl produktų, kurie nebaigti testuoti“, – kalbėjo jis.

Per parą – du nauji židiniai

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 36 nauji koronaviruso atvejai, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Iki šiol ši liga patvirtinta 3199 žmonėms, 1070 iš jų dar serga, o 2030 jau pasveiko. Izoliacijoje šiuo metu yra 7074 žmonės.

Iš 36 naujų koronaviruso atvejų 17 yra patvirtinti židiniuose, daugiau nei trečdalis atvejų juose yra susiję su Šiauliuose veikiančia siuvimo įmone „Interscalit“, ketvirtadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Su šia įmone siejamame židinyje patvirtinti šeši nauji susirgimai – COVID-19 užsikrėtė penki darbuotojai ir vienas artimasis. Iš viso, NVSC duomenimis, šiuo metu serga 14 darbuotojų ir septyni sąlytį turėję asmenys.

Praėjusią parą registruoti du nauji židiniai. Vienas iš jų – Raseinių policijos komisariate, kur liga nustatyta dviem pareigūnams. Antras naujas židinys – Kauno apskrityje veikiančioje farmacijos įmonėje „Limedika“.

VIDEO: Saugaus atstumo nesilaikiusį vyrą pareigūnai elektrošoku krėtė tol, kol šis mirė nuo smūgių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant