Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 03

Rolanda Lingienė: užsikrėtimų statistika – atsargiai optimistinė, bet tai gali pasikeisti

Per pastarąją parą Lietuvoje patvirtinti 4 COVID-19 atvejai. Tai – mažiausias per dieną fiksuotų užsikrėtimų skaičius nuo kovo vidurio. Vertindama statistiką, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė ragina neužbėgti įvykiams už akių ir bent kol kas per daug dėl to nesidžiaugti – reikia palaukti ir pažiūrėti, ar virusas neplis toliau.
Rolanda Lingienė
Rolanda Lingienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš 4 naujų COVID-19 atvejų po du patvirtinta Vilniaus ir Klaipėdos apskrityse. Vienas iš jų nustatytas pacientui, kuris gydėsi Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) reabilitacijos centre „Pušyno kelias“. Apie šį atvejį pranešta šeštadienį, tačiau jis įtrauktas į sekmadienio dienos statistiką, nurodė R.Lingienė.

„Susirgo asmuo, kuris gydomas RVUL reabilitacijos centre. [...] Vakar tik gavus informaciją, pradėta atvejo epidemiologinė diagnostika. Kartu su ligoninės infekcijų kontrolės specialistais identifikuoti sąlytį turėję asmenys. Didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų darbuotojų tarpe buvo nustatyta 15, o pacientų tarpe – vienas, palatos kaimynas. Visiems jiems buvo nurodyta atlikti tyrimus, paimti tepinėlius. Tyrimai atliekami, laukiame rezultatų“, – sekmadienį 15min komentavo ji.

Didelės rizikos sąlytį turėjusiems centro darbuotojams nurodyta privalomai izoliuotis, reabilitacijos centro patalpos turėtų būti dezinfekuotos, teigė NVSC atstovė.

COVID-19 atvejų statistika „suteikia optimizmo“, tačiau R.Lingienė ragino nedaryti skubotų išvadų, nes virusui įsisukus į didesnes bendruomenes situacija galimai greitai pasikeistų.

„[Statistika] suteikia optimizmo, bet atsargaus, nes situacija labai greitai gali pasikeisti, ypatingai atsiradus atvejų bendruomenėje, kolektyve, sveikatos priežiūros, socialinės globos ar slaugos įstaigoje. Galiu kalbėti viena, o po valandos bus visai kita situacija. Žinoma, labai tikiuosi, kad aš neteisi“, – teigė ji.

Galiu kalbėti viena, o po valandos bus visai kita situacija. Žinoma, labai tikiuosi, kad aš neteisi.

Labiau pasidžiaugti, anot R.Lingienės, bus galima tada, jei COVID-19 ir toliau neplis.

„Jeigu toliau taip tęsis – virusas neišplis ir negausim rezultatų, kad yra daugiau užsikrėtusių – tada tikrai galėsim“, – pažymėjo specialistė.

Dar vienas patvirtintas atvejis susijęs su Kretingos rajono Kartenos slaugos ligonine – čia susirgo artimas ligoninės darbuotojui asmuo, rašo BNS.

Pirmųjų gerų žinių gauta iš Klaipėdos hospiso – čia atlikus pakartotinius tyrimus viruso nerasta pas trylika asmenų, kuriems anksčiau patvirtinta infekcija. Tyrimai bus pakartoti pirmadienį.

Židinys rusena Antavilių pensionate Vilniaus pakraštyje – infekcija iš viso nustatyta vienuolikai gyventojų ir penkiems darbuotojams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antavilių pensionatas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antavilių pensionatas

Globos namuose „Senevita“ ištyrus visus gyventojus jiems virusas nenustatytas, bet kol kas dar yra nepasveikusių darbuotojų.

Galutinai židinys nelaikomas užgesintu ir Klaipėdos universitetinės ligoninės slaugos skyriuje.

„Visi didieji židiniai susiję su slauga ir globa. Tai iššūkis tiek socialinės globos, tiek sveikatos sistemai. Įstaigų vadovai ir darbuotojai turi atsakingai laikytis visų įmanomų infekcijų kontrolės priemonių“, – BNS sakė R.Lingienė.

Iš viso iki šiol virusas Lietuvoje buvo patvirtintas 1410 žmonių, mirė 46 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas