Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Liubajevas: matomas reikšmingas meteorologinių balionų naudojimo kontrabandai mažėjimas

Pastebimas reikšmingas kontrabandą gabenančių meteorologinių balionų mažėjimas, sako pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas.
Meteorologinis balionas su kontrabanda / VSAT nuotr.
Meteorologinis balionas su kontrabanda / VSAT nuotr.

Jo teigimu, spalio mėnesį fiksuota iki 50 atvejų, dauguma balionų buvo perimta.

Seimo NSGK pirmininkas Arvydas Pocius kalbėjo, jog į posėdį buvo sukviestos visos suinteresuotos institucijos.

„Nei vienas balionas nebuvo įskridęs į Lietuvos teritoriją, kuris vykdytų kažkokias žvalgybines užduotis. Tokioms užduotims vykdyti naudojami dronai, o ne meteorologiniai balionai. Bet kad bus tam tikrų įsigijimų, naujų technologinių, kurie leis matyti, kontroliuoti ir neutralizuoti tuos balionus, tokių priemonių įsigijimas – numatytas, ta linkme judėsim“, – kalbėjo jis.

„Eina kalba apie tam tikras sistemas, naujų radarų, stebėjimui reikalingų, nenoriu giliau komentuoti“, – akcentavo pirmininkas.

Dalis politikų teigia, kad tokie dideliame aukštyje skrendantys balionai kelia rizikų civilinei aviacijai ir gali būti panaudoti kitiems tikslams, ne tik kontrabandai gabenti. Šie balionai yra nusileidę Vilniaus oro uosto teritorijoje, kariuomenės bataliono mokymo lauke Alytuje.

A. Pocius pažymėjo, kad už skrydžių saugą atsakingų atstovai patikino, jog lėktuvo ir baliono susidūrimo tikimybė – itin maža.

„Labai maža tikimybė, bet yra irgi priimti tam tikri sprendimai. Kada, na, sakykime, pilotai, skrendantys į Lietuvos oro erdvę, bus iš anksto informuoti, kada gali būti tokių atvejų“, – pažymėjo jis.

Nuo rugpjūčio Lietuvoje padaugėjo atvejų, kada į Lietuvą iš Baltarusijos nelegalios cigaretės gabenamos prie meteorologinio baliono prikabinus krovinį ir GPS. Vėjo nešamas balionas kerta sieną ir po kurio laiko nusileidžia, o Lietuvoje esantys kontrabandininkai pagal GPS signalą randa nukritusį krovinį.

Kaip anksčiau skelbė pasieniečiai, iš daugiau nei 600 šiemet fiksuotų meteorologinių balionų jie perėmė per 70.

Spalio pradžioje pasieniečiai, Šaulių sąjunga, karo policija rengė bendras pratybas, kuriuose išbandyti meteorologinių balionų neutralizavimo būdai.

Tuomet krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas BNS sakė, kad į kovą gali būti pasitelkti pirmojo asmens vaizdo principu veikiantys dronai.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė, kad reaguodama į balionų keliamą grėsmę, ministerija parengė ir Vyriausybei pateikė įstatymų pakeitimus, kuriais Lietuvos sieną oru neteisėtai kertančius oro balionus su kontrabanda numušti galėtų pasieniečiai bei su strateginių objektų apsauga susiję pareigūnai.

Pasak vidaus reikalų ministrės, meteorologinių balionų savikaina siekia apie 100 eurų, jų skriejimo kryptis priklauso nuo vėjo, todėl esą pasitaiko daug atvejų, kuomet jie grįžta į Baltarusijos teritoriją.

R. Liubajevo teigimu, šiemet pradėta per 200 ikiteisminių tyrimų, susijusių su kontrabanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito