Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 15 /13:37

Rimantas Šadžius: į KT sprendimą bus atsižvelgta, formuojant 2017-ųjų biudžetą

Formuodami kitų metų biudžetą, Seimas ir Vyriausybė turės atsižvelgti į Konstitucinio Teismo sprendimą neberiboti „Sodros“ mokamos motinystės pašalpos „lubų“, sako finansų ministras.
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Į Konstitucinio Teismo sprendimą reikės atsižvelgti, atitinkamai formuojant 2017 metų valstybės ir ypač Socialinio draudimo fondo biudžetą. Kažką daugiau šiandien pasakyti yra neįmanoma, nes iki tos dienos Seimas turi galimybę koreguoti atitinkamus įstatymus ir atsižvelgti į Konstitucinio Teismo sprendimą“, – BNS antradienį sakė Rimantas Šadžius.

Pasak jo, išsamiau komentuoti teismo sprendimo jis kol kas negali.

„Nieko plačiau negalima pasakyti, juolab, kad Konstitucinis Teismas, atsižvelgdamas į būtinybę įvertinti būtinus resursus ir atitinkamai pakoreguoti teisinę bazę, nustatė, jog Teisės aktų registre oficialiai bus skelbiamas ir oficialiai įsigalios sprendimas 2017 metų sausio 2 dieną“, – BNS teigė finansų ministras.

Premjeras Algirdas Butkevičius BNS teigė, kad motinystės pašalpų problemą išspręs naujas socialinis modelis, kuriame numatyti nauji išmokų dydžiai.

„Vyriausybė tokios problemos sprendimą jau pasiūlė naujo socialinio modelių teisės aktų pakete. Numatoma, kad socialinio draudimo įmokos būtų mokamos nuo pajamų sumos, neviršijančios 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus. Tai ir bus natūralus didžiausių išmokų riboklis. Motinystės pašalpa tiesiogiai priklausys nuo sumokėtų įmokų. Tikimės, kad Seimas palaikys šią socialinio modelio nuostatą“, – A.Butkevičiaus poziciją BNS perdavė jo patarėja Rita Grumadaitė.

KT sprendimo įgyvendinimas pareikalaus papildomų lėšų, todėl oficialiai jis įsigalios 2017 metų sausio 2 dieną.KT antradienį nusprendė, kad motinystės pašalpa, kuri mokama už nėštumo ir gimdymo atostogų laiką (70 kalendorinių dienų iki gimdymo ir 56 (arba 70) dienas po gimdymo), turi siekti dirbančios moters iki atostogų gauto atlyginimo vidurkį.

„Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius BNS teigė, kad patį KT nurodymą įvykdyti ir sutvarkyti teisinę bazę neturėtų būti sudėtinga. Tačiau svarbu, kiek tam prireiks papildomų lėšų – tai šiuo metu skaičiuoja „Sodra“.

„Mums įgyvendinti didelės problemos nebus, išskyrus, kiek tam reikės lėšų – ar reiks skolintis, ar turėsime savų, gal būsime jau subalansuoti. Kol kas sunku tai įvertinti, kol nežinome skaičių, bet pats techninis įgyvendinimas neturėtų būti problema“, – BNS sakė M.Sinkevičius.

KT prieštaraujančia Konstitucijai pripažino Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nuostatą, pagal kurią maksimalus kompensuojamasis uždarbis pašalpai apskaičiuoti negali viršyti 3,2 draudžiamųjų pajamų sumos (šiuo metu – 1,4 tūkst. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas