Geriausias metų pasiūlymas! Iki 50% prenumeratai.
Išbandyti
2020 07 01

R.Šimašius tikisi, kad G.Nausėda vetuos įstatymą dėl Lukiškių aikštės

Vilniaus meras Remigijus Šimašius trečiadienį feisbuko įraše plačiau pakomentavo dėl pirmadienį Seime priimto įstatymo, kad Lukiškių aikštės tvarkymas negalės prieštarauti „viešajai tvarkai bei gerai moralei“, o Vytis bus pagrindinis šios reprezentacinės Lietuvos aikštės akcentas. Jis aiškina, kad paplūdimys netrukdo memorialinėms funkcijoms, taip pat, kritikuodamas Seimo kišimąsi į savivaldos kompentenciją, tikisi, kad įstatymą vetuos prezidentas Gitanas Nausėda.
Vilniaus miesto meras – Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Pagal įstatymą, Lukiškių aikštė galės būti formuojama tik su laisvės kovų memorialiniais akcentais.

Dabar Lukiškių aikštėje veikia Vilniaus valdžios įrengtas laikinas paplūdimys. Kai kas teigia, jog jis nedera su aikštės istorine ir memorialine reikšme, piktinamasi, jog paplūdimį įrenginėjant, nebuvo tartasi nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija.

Į tai reaguodami valdantieji ir registravo Lukiškių aikštės sutvarkymo projektą.

R.Šimašius tikina, kad paplūdimys neprieštarauja gerai moralei, aikštėje esanti Vyčio vėliava yra vietos akcentas, rekreacinė aikštės funkcija neužgoš memorialinės.

„Pirma, kaip ir minėta, aikštės tvarkymas atitinka geros moralės normas, telkia miestiečius, kviečia būti kartu ir tai yra geriausia transformacija, kuri galėjo su aikšte įvykti. Taigi, gerai moralei paplūdimys ir gyvybė aikštėje neprieštarauja. Ramu.

Antra, aikštės akcentas jau dabar yra Vytis, kurio didžiulė vėliava plevėsuoja pačiame aikštės centre ir primena, kas mes esame, iš kur ir kokia kovos dvasia mums padėjo laimėti. Taigi, ir kitas įstatymo reikalavimas jau įvykdytas. Ramu.

Trečia, rekreacinė aikštės funkcija neturi užgožti memorialinės. Tikrai neužgoš. Ir ne tik apie ten esančius atminties akmenis, Vyčio vėliavą ar kitoje Gedimino prospekto pusėje esančius memorialinius akcentus kalbu. Sakyčiau, netgi papildys. Jau dabar akivaizdu, kad aikštėje bus diskusijų, renginių, edukacinių užsiėmimų vaikams, susijusių su istorija ir jos pažinimu“, – dėstė Vilniaus meras.

„Ketvirta, įstatyme yra tokia įdomoka nuostata. Kad iki jo įstatymo įsigaliojimo kompetentingos valstybės institucijos įvertina, ar Lukiškių aikštės dabartinė būklė ir tvarkymo būdas atitinka šiame įstatyme nustatytą jos memorialinį statusą, funkcijas ir memorialinius akcentus ir priima atitinkamus sprendimus. Kas tai per Seimo galių supratimas kaip nurodinėtojo institucijoms, kur nueiti ir ką patikrinti?

Penkta, pats principas, kad Seimas kišasi į tai, kas yra savivaldos kompetencija. Konstitucijos 120 straipsnis garantuoja savivaldai teisę veikti savarankiškai. Miestas yra miestiečiams. Prezidentas Valdas Adamkus, būdamas principingas žmogus, būtent dėl to ir vetavo panašų įstatymą dėl Lukiškių aikštės dar prieš 20 metų – 2000 metais (nuotraukoje). Tikiuosi, Prezidentas Gitanas Nausėda išlaikys prezidentinį nuoseklumą ir pasielgs taip pat“, – aiškino R.Šimašius.

Kas tai per Seimo galių supratimas kaip nurodinėtojo institucijoms, kur nueiti ir ką patikrinti?

Jam taip pat gaila, kad Seimas išeina atostogauti taip ir neišsprendęs Konstitucinio teismo krizės, sukūręs ir neišsprendęs Aukščiausiojo teismo krizės, bet „nurodęs savivaldai, kaip reikia ir nereikia gyventi.“

G.Nausėda praėjusią savaitę kritikavo sostinės sprendimą, sakydamas, kad paplūdimiui galėjo būti rasta tinkamesnė vieta.

Trečiadienį posėdžiavusi Visuomeninė taryba prie Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos prašo G.Nausėdos nevetuoti įstatymo dėl Lukiškių aikštės memorialinio statuto, tvarkymo ir Vyčio monumento joje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Kaip įveikti nuostatas dėl įtraukiojo ugdymo? Sėkmingas mokyklų kelias
Mokyklos vadovė pasidalino, kas lemia įtraukties sėkmę: dalykas labai paprastas
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas