Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 09 /16:05

Iš partijos ir rinkimų išmesta G.Markovičienė: prisiimu visas pasekmes

Partijos „Nemuno aušra“ lyderis Remigijus Žemaitaitis pasmerkė bendražygės Gitanos Markovičienės poelgį, kai ši vairuodama neblaivi sukėlė avariją. Partija paskelbė pašalinusi politikę ir leidėją iš partijos ir Seimo rinkimų. Tačiau Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priminė, kad iš rinkimų šalinti gali tik ji. Komisija jau sulaukė reikiamų dokumentų. G.Markovičienė paskelbė padariusi klaidą ir prisiimanti visas pasekmes.
Gitana Markovičienė ir Remigijus Žemaitaitis
Gitana Markovičienė ir Remigijus Žemaitaitis / 15min montažas

G.Markovičienė avariją Kaune įtariama sukėlusi praėjusį trečiadienį, rugsėjo 3-iąją.

Pripažįsta suklydusi ir priima visas pasekmes

G.Markovičienė paskelbė padariusi klaidą ir prisiimanti visas pasekmes.

„Pastarieji įvykiai privertė mane rimtai permąstyti savo veiksmus ir galvoti apie ateities perspektyvas. Pripažįstu, kad padariau klaidą, kuri neatitinka mano atsakomybės standartų bei viešojo pasitikėjimo lūkesčių. Už tai prisiimu visą atsakomybę ir esu pasirengusi susidurti su visomis pasekmėmis – tiek tomis, kurios jau išryškėjo, tiek tomis, kurios dar gali atsirasti.

Nusprendžiau trauktis iš rinkiminės kovos. Manau, kad tai yra teisingiausias žingsnis šioje situacijoje, nes politinė veikla reikalauja ne tik pasitikėjimo, bet ir skaidrumo. Dėkoju visiems už paramą ir supratimą, šis sprendimas yra nelengvas, tačiau būtinas“, – savo paskyroje „Facebook“ rašo G.Markovičienė.

R.Žemaitaitis smerkia

R.Žemaitaitis 15min teigė, jog pati G.Markovičienė jam pasakojo šventusi gimtadienį ir po jo nusprendusi vykti namo savo automobiliu, o važiuodama atbuline eiga kliudė kitą stovintį automobilį.

„Buvo pasakyta, kad rašyk pareiškimą ir kad VRK išbrauks iš sąrašų. Bet dabar gavau pranešimą, kad nebėra galimybės, nes įstatymas neleidžia: buvo paskutinė diena rugsėjo 3 dieną. Tai yra baisu, kai žmogus neturi proto. Yra boltai, pavežėjai, yra taksi – ar gimtadienis, ar balius, jei pasėdėjai, išgėrei, pasiimi taksi ir parveš“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Anot jo, pati G.Markovičienė tikino nebėgusi iš įvykio ir sulaukusi pareigūnų. Tuo metu policija teigia, jog moteris buvo pasišalinusi, o grįžo tik vėliau ir į alkotesterį pripūtė 2,39 promilės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitana Markovičienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitana Markovičienė

R.Žemaitaitis priminė ir kitą analogišką situaciją, kuomet 2016-aisiais miręs socialdemokratas Juras Požėla, tuomet kandidatavęs į Seimą, taip pat buvo paliktas partijos sąrašuose net ir po mirties.

VRK: išbraukti galima

Vis dėlto VRK atstovė Indrė Ramanavičienė 15min patikino, jog galimybė koreguoti partijos sąrašą, taip pat išbraukti kandidatę iš vienmandatės apygardos, yra.

„Rinkimų kodeksas nurodo, kad viena iš priežasčių panaikinti kandidato registravimą gali būti faktas apie jam pradėtą ikiteisminį tyrimą. Kandidatą iškėlusi politinė partija gali kreiptis į VRK, pateikti prašymą dėl kandidato registracijos panaikinimo ir komisija posėdyje priima atitinkamą sprendimą“, – nurodė VRK atstovė.

Pasak jos, tokiu atveju 8-asis numeris „Nemuno aušros“ sąraše liktų tuščias.

I.Ramanavičienės teigimu, partija taip pat gali atšaukti G.Markovičienės kandidatūrą ir vienmandatėje apygardoje, tačiau tuomet ji rizikuotų prarasti sumokėtą 2 tūkst. eurų užstatą. Dėl jo komisija spręstų po rinkimų.

R.Žemaitaitis ragina balsuoti prieš

Savo ruožtu „Nemuno aušros“ lyderis ragino rinkėjus nebalsuoti už G.Markovičienę, nors ši ir liks partijos sąraše bei bus keliama vienmandatėje Petrašiūnų-Gričiupio apygardoje.

„Aš abejoju, ar ji bus išrinkta dabar, nes žmonės gali priešintis, nebalsuoti ir nereitinguoti. Aš tai tikrai raginu, kad turi permąstyti, pergalvoti, ar žmogus gali būti Seime“, – kalbėjo politikas.

Žinoma verslininkė, žurnalų leidėja G.Markovičienė yra žurnalo „Moteris“ vyriausioji redaktorė, buvusi naujienų agentūros „Elta“ vadovė. Į Seimą „Nemuno Aušros“ sąraše ji kandidatuoja 8-uoju numeriu.

Partija šalina iš savo gretų ir rinkimų

Vėliau pirmadienį „Nemuno aušra“ paskelbė, kad G.Markovičienė šalinama iš partijos gretų bei Seimo rinkimų.

„Paaiškėjus, kad G.Markovičienė vairavo neblaivi, partija „Nemuno aušra“ šiandien ją pašalino iš partijos narių bei Seimo rinkimų“, – pirmadienį išplatintame pranešime skelbia partija.

Pasak „Nemuno aušros“, G.Markovičienė su partija nekandidatuos nei daugiamandatėje, nei vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Tačiau Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) atstovė Indrė Ramanavičienė BNS teigė, kad sprendimą dėl kandidatės šalinimo iš rinkimų pagal prašymą dar turi priimti VRK.

„Jie žadėjo iki šios dienos pabaigos atsiųsti prašymą dėl kandidatės registracijos panaikinimo. (...) Tik tada VRK posėdyje priims sprendimą dėl kandidatės registracijos panaikinimo. Partija pati pašalinti negali“, – sakė I.Ramanavičienė. VRK atstovė 15min patvirtino, kad jau gavo reikiamus dokumentus.

„Nemuno aušra“ atsiuntė prašymą dėl kandidato pašalinimo. Jame prašo pašalinti kandidatę G.Markovičienę iš 2024 metų Seimo rinkimų daugiamandatininkų sąrašo ir Petrašiūnų-Gričiupio vienmandatės apygardos“, – BNS nurodė VRK atstovė.

Jos teigimu, „Nemuno aušros“ prašymą VRK svarstys antradienio arba ketvirtadienio posėdžiuose.

Sureagavo ir Žurnalistų sąjungos vadovas

Seime vietos siekianti G.Markovičienė ne tik vadovauja bendrovei „GM žurnalų leidybos grupė“, bet ir yra žurnalo „Moteris“, kurį leidžia ši įmonė, vyriausioji redaktorė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Dainius Radzevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Dainius Radzevičius

Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius 15min priminė rekomendaciją žurnalistams, kurie kandidatuoja arba ketina kandidatuoti į politinius postus.

„Vienu metu aktyvi žurnalistinė veikla ir politinė veikla nėra suderinamos. Turi daryti arba vieną, arba kitą. Paprastai žmonės, kurie eina į politiką, stabdo savo profesinę veiklą tam laikotarpiui ir užsiima politika“, – tvirtino Žurnalistų sąjungos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi