Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 15 /12:12

R.Žemaitaitis teisinasi: sako savo teiginius apie žydus grindžiantis tyrimais archyvuose

Dėl antisemitinių pareiškimų prokurorų ir etikos sargų dėmesio sulaukęs Seimo narys Remigijus Žemaitaitis sako savo teiginius grindžiantis archyvuose rasta medžiaga.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Anot Seimo nario, jo susidomėjimą istorija paskatino vis nuskambantis teiginys, kad „lietuviai – žydšaudžių tauta“.

„Izraelis ir JAV toliau vadina lietuvius žydšaudžių tauta ir traktuoja, kad jie daugiausia prisidėjo prie Lietuvos žydų naikinimo. Pradėjome atlikti tyrimus nuo 1940 metų, nuo pirmojo lietuvių holokausto (masinių trėmimų pradžios – BNS), o po to tik 1943 metais prasidėjo žydų holokaustas, ir situacija archyviniuose dokumentuose yra visai kitokia, negu mums žydai teigia“, – ketvirtadienį BNS sakė parlamentaras.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras skelbia, kad iki nacių–sovietų karo Lietuvoje gyveno apie 208 tūkst. žydų. Nacių okupacijos metais Lietuvos žydų bendruomenė (litvakai) buvo beveik visiškai sunaikinta: nužudyta apie 195–196 tūkst. Lietuvos žydų.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) duomenimis, pirmosios masinės žydų žudynės vykdytos 1941-ųjų birželio 24-ąją Gargžduose, kur Tilžės gestapo ir Klaipėdos policininkų būrys sušaudė 201 žmogų. Kaip nurodo centras, pirmasis žydų genocido Lietuvoje laikotarpis, vykęs 1941-ųjų birželio pabaigoje–lapkritį, buvo tragiškiausias, per jį nužudyta apie 80 proc. tuo metu Lietuvoje gyvenusių šios tautos atstovų.

Pirmasis žydų genocido Lietuvoje laikotarpis, vykęs 1941 m. birželio pabaigoje–lapkritį, – pats baisiausias ir tragiškiausias, nes buvo nužudyta apie 80 proc. tuo metu Lietuvoje gyvenusių žydų.

Pirmosios žydų žudynės Lietuvoje įvyko 1941.06.24 metais Gargžduose. Tuomet ten Tilžės gestapo ir Klaipėdos policininkų būrys sušaudė 201 žmogų.

Antrasis laikotarpis vyko nuo 1941 m. gruodžio iki 1943 m. kovo. Jo metu masinių žydų žudynių nevyko. Šiuo tarpsniu naciai siekė žydų darbo jėgą maksimaliai panaudoti vokiečių karo ekonomikos tikslams.

Trečiasis laikotarpis vyko 1943 m. balandį–1944 m. liepą. Trečiuoju žydų genocido Lietuvoje laikotarpiu Vilniaus apygardoje sustiprėjo sovietinių partizanų judėjimas. Iš getų pabėgę žydai stodavo į partizanų būrius. Tai paskatino nacių administraciją likviduoti Vilniaus apygardos getus ir darbo stovyklas. Atnaujintos masinių žudynių akcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas