Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 30

R.Budbergytė V.Adamkui atskleidė pažeidimus

Valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė antradienį susitiko su prezidentu Valdu Adamkumi. Daugiausia valstybės kontrolės pastabų sulaukė Krašto apsaugos bei Kultūros ministerijos, taip pat Nacionalinio stadiono statyba.
R.Budbergytė ir V.Adamkus
R.Budbergytė ir V.Adamkus / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Valdas Adamkus

Tradicinio susitikimo metu prezidentas buvo supažindintas su svarbiausiais Valstybės kontrolės pastebėjimais patikrinus 2008 metų biudžeto lėšų naudojimo skaidrumą ir teisėtumą. Pasak R.Budbergytės, Valstybės kontrolė sugeba patikrinti per 80 proc. biudžeto lėšų ataskaitų. Šiuo metu šioje institucijoje dirba 330 darbuotojų.

V.Adamkus buvo įtikinėjamas, kad net ir visuotinai karpant  lėšas, valstybės audito sąskaita taupyti nereikėtų – priešingu atveju sumažėsiantis audito efektyvumas. Atleikant pastarąjį auditą patikrinta 100 institucijų ir Generalinei prokuratūrai perduota nemažai medžiagos dėl finansinės atsakomybės.

Kultūros finansavimas – ydingas

R.Budbergytė teigė su prezidentu aptarusi Kultūros ministerijos valdomų asignavimų menui ir kultūrai problemas – esą dalinio finansavimo sistema yra ydinga, nes kartais neįvykdomi išsikelti tikslai, sudaromos nepakankamai skaidrios lėšų skirstymo sąlygos. Jos manymu, kultūros sričiai skirtų lėšų dalijimo principus reikia keisti: ne politikai turi spręsti, kuriems projektams kiek finansavimo skirti. Jie turėtų tik formuoti pagrindinę strategiją.

Šiuo metu ant prokurorų stalo jau guli išvados dėl VEKS finansavimo – kai kurių pareigūnų laukia drausminamosios priemonės dėl galimai neskaidraus lėšų naudojimo.

KAM nustatyta daug pažeidimų

Taip pat nemažai pažeidimų nustatyta Krašto apsaugos ministerijoje (KAM): viršytas reprezentacinių lėšų limitas, rasta pažeidimų darbo užmokesčio fonde. Kariuomenės išlaidos atskirai tikrinamos nebuvo.

„Krašto apsaugos ministerija tvarkosi palyginti gerai. Jie valdo didelį pinigų kiekį, reikia atlikti daug finansinių operacijų, o jų metu daroma klaidų. Svarbu žiūrėti, kokios jų pasekmės, ar padaryta žalos valstybei, ar buvo elgiamasi piktavališkai“, – aiškino R.Budbergytė. 

Dėl Nacionalinio stadiono – į prokuratūrą

Valstybės kontrolė baigė ir Nacionalinio stadiono statybos auditą. Nustatyta daug pažeidimų naudojant biudžeto lėšas – „Vilniaus kapitalinė statyba“, gaudama lėšas per savivaldybę, nesilaikė viešųjų pirkimų reikalavimų. Pasak R.Budbergytės, neaišku, kaip panaudota daugiau nei 40 mln. Lt  siekianti suma, todėl visa surinkta medžiaga perduota prokurorams. 

Valdas Adamkus, išklausęs kontrolierę, teigė tikintis, kad Vyriausybė atsižvelgs į Valstybės kontrolės išvadas bei siūlymus ir mokesčių mokėtojų pinigai bus naudojami taupiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai