Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rastų žmogaus kaulų mįslė: šalia jų aptiko įdomių radinių

Dar liepos mėnesį Policijos departamentas išplatino pranešimą, kad Kėdainių rajono Surviliškio seniūnijos Bakainių kaime rasti žmogaus kaulai. Tokiais atvejais standartiškai visuomet pradedamas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti. „Rinkos aikštei“ pavyko sužinoti labai įdomių faktų – žemėje šalia kaukolės ir kaulų rastos dvi masyvios metalinės apyrankės bei į smeigtukus panašūs metaliukai.
Šalia kaukolės (ji iš visų kaulų fragmentų buvo išsilaikiusi geriausiai) rasti ir metaliniai daiktai: dvi masyvios metalinės apyrankės bei į smeigtukus panašūs metaliukai
Šalia kaukolės (ji iš visų kaulų fragmentų buvo išsilaikiusi geriausiai) rasti ir metaliniai daiktai: dvi masyvios metalinės apyrankės bei į smeigtukus panašūs metaliukai / „Rinkos akštės“ nuotr.
Temos: 1 Kaukolė

Niekas nekasinėjo

Vietos gyventojai pasakojo, kad Bakainiuose esančio gyvenamojo namo teritorijoje kaulai aptikti kasant žemę. Apie rastus galimai žmogaus kaulų fragmentus pilietiškas asmuo pranešė telefonu 112. Į įvykio vietą atvyko policijos pareigūnai. Jie radinį surinko ir išsiuntė ekspertizei.

Gyventojai tiek ir težino, daugiau jokia informacija jų nėra pasiekusi.

Įdomūs radiniai

Beje, pavyko išsiaiškinti, jog šalia kaukolės (ji iš visų kaulų fragmentų buvo išsilaikiusi geriausiai), rasti ir metaliniai daiktai: dvi masyvios metalinės apyrankės bei į smeigtukus panašūs metaliukai. Skaitytojams pateikiame unikalią šių daiktų nuotrauką.

„Rinkos aikštės“ nuotr./Įdomūs radiniai
„Rinkos aikštės“ nuotr./Įdomūs radiniai

„Rinkos aikštės“ kalbinti žmonės sakė, kad daugiau jokių kasinėjimų kaulų aptikimo vietoje nevyko ir daugiau jokios informacijos jie neturi.

Ką galima išsiaiškinti?

Atlikus tyrimą bus galima daugiau pasakyti, kurio laikotarpio žmonių kaulai tai yra, gali būti, kad pavyks išsiaiškinti ir mirties priežastį.

Ekspertų teigimu, suradus žmogaus skeletą, jo fragmentus, pirmiausia reikia nustatyti jo biologinį profilį – amžių, lytį, ūgį. Tada specialistai bando išsiaiškinti, kokiomis ligomis jis sirgo, prasideda sužalojimų, kurie galėjo lemti žmogaus mirtį požymių paieška.
Pareigūnai visuomet tikisi, kad teismo medicinos ekspertai atsakys į šį ikiteisminiam tyrimui itin reikšmingą klausimą.

Tada ekspertams tenka remtis sužalojimų požymių paieška. Jei randama sužalojimų, kurie galėjo turėti įtakos asmens mirčiai, savo užduotį jie įvykdo. Pavyzdžiui, kaukolėje gali būti spaustinis lūžis, šautinės žaizdos požymiai. Tada galima kalbėti apie tiesioginę mirties priežastį.

Gali būti istoriniai

Iki 30 metų senumo kaulus galima laikyti svarbius ikiteisminiam tyrimui. Vėliau dėl senaties tas tyrimas iš dalies tampa nebeaktualus.

Bet ekspertai tiria ir 50–100 metų senumo kaulus, kas yra svarbu istoriniu požymiu. Tai, pavyzdžiui, gali būti II pasaulinio karo metu žuvusių asmenų kaulai ar dar senesnė tiriamoji medžiaga.

Įdomi istorinė vieta

Bakainių kaimas išsidėstęs labai padrikai ir užima gana didelę teritoriją. Dalis kaimo yra prie Liaudės upės, dalis –Nevėžio link. Kaime yra ne vienas vienkiemis – laukuose, medžiais apaugusios gyvenamos ar jau negyvenamos sodybos.

Čia stūkso ne vienas istorinis, medinis ir net molinis, bebaigiantis sugriūti pastatas.

Čia pat ir Bakainių piliakalnis, ir Bakainių kapinynas – istorinė vieta. Esą tiek kapinyne, tiek laukuose aplink jį, labai seniai galėjo būti laidojami žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas