Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 13

Rekonstravus vieną teatrą Klaipėdoje, iškeldinimo laukia ir kitas

Antradienį Kultūros ministerijoje konkurso metu bus aiškinamasi, kas ateinančius penkerius metus vadovaus Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui. Naujajam vadovui teks ir nemenka užduotis – laukiama prasidėsiančios teatro pastato rekonstrukcijos.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą norima rekonstruoti ir išplėsti.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą norima rekonstruoti ir išplėsti. / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Praėjusią savaitę iškilmingai atvertas rekonstruotas Klaipėdos dramos teatro pastatas. Iškilmėse dalyvavę Vyriausybės, Kultūros ministerijos vadovai, Seimo nariai linkėjo rekonstrukcijos darbus kuo greičiau pradėti kitam uostamiesčio teatrui.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatas jau seniai vadinamas miesto architektūrine piktžaizde. Neišvaizdus, sovietmečiu statytas pilkas pastatas labiau primena daugiabutį, nei teatrą.

Planavo teatrą ant vandens

Trupančiu teatro pastatu susirūpinta jau prieš kelerius metus. 2011-aisiais buvo paskelbtas architektūrinis konkursas, kur galėtų atsirasti naujas teatro pastatas. Tuomet daug diskusijų sukėlė komisijos nuomonė, jog teatro pastatas turėtų stovėti prie pat vandens, kaip kad Sidnėjaus, Oslo ar Kopenhagos operos ir baleto teatrai.

Architektų sąj. nuotr./Teatro maketas
Architektų sąj. nuotr./Teatro maketas

Architektai kvietė diskutuoti, ar nenaudojamos krantinės gali būti prieinamos tik uosto darbuotojams, ar ir teatro mylėtojams.

Tačiau tuometiniam Uosto direkcijos vadovui Eugenijui Gentvilui tokie konkurso rezultatai pasirodė beverčiais, mat sumanymas statyti teatrą uoste prieštarautų teisės aktams. Uosto akvatorija bei krantinės yra strateginiai su nacionaliniu saugumu susiję objektai, kuriuos pagal įstatymus galima naudoti tik laivybos bei krovos tikslais.

Rekonstruos senąjį

Nuo konkurso prabėgo ketveri metai ir dabar jau aišku, kad Lietuva dar negalės pasigirti uostą puošiančiu teatru.

Kovą Klaipėdos miesto taryba patvirtino sklypo, kur šiuo metu stovi teatras, detaliojo plano koncepciją. Nuspręsta, kad teatras būtų rekonstruotas ir išplėstas. Planuojama, kad prie pastato būtų statomi du nauji priestatai.

Tomo Pikturnos nuotr./Klaipėdos dramos teatro atidarymo šventė
Tomo Pikturnos nuotr./Klaipėdos dramos teatro atidarymo šventė

„Optimistinėmis prognozėmis, teatro rekonstrukcija prasidėtų 2017-aisiais. Iki to laiko turime surasti, kur laikinai glausimės“, – 15min.lt sakė teatro vadovas Ramūnas Kaubrys. Svarstomi keli variantai – ir Žvejų rūmai, ir rekonstruotas Klaipėdos dramos teatras, ir net nauja koncertinė erdvė Palangoje.

„Kodėl nuspręsta pastatą rekonstruoti, o ne statyti naują – sudėtinga atsakyti vienareikšmiškai. Tai sprendimas mūsų steigėjų – Kultūros ministerijos. Svarbu pabrėžti, kad ir Europos Sąjunga nėra numačiusi pinigų naujų kultūros pastatų statyboms, o tik rekonstrukcijai. Mes buvome padarę daug darbų, kad būtų galima statyti naują pastatą, tačiau iškilo ir nemažai keblumų, daugiausiai – juridinių“, – pasakojo R.Kaubrys.

Skaičiuojama, kad teatro pastato rekonstrukcija atsieitų per 20 mln. eurų. Dalį finansavimo bus siekiama gauti iš Europos sąjungos fondų

Rinks naują vadovą

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro nuotr./Teatro vadovas Ramūnas Kaubrys
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro nuotr./Teatro vadovas Ramūnas Kaubrys

Antradienį Kultūros ministerijos organizuojamo konkurso metu turėtų paaiškėti, kas artimiausius penkerius metus vadovaus gausiam teatro kolektyvui. Šiuo metu uostamiesčio teatre dirba beveik 250 žmonių. „Kaip geras fabrikas“, – juokavo penkerių metų kadenciją teatre baigiantis R.Kaubrys.

Režisierius neslepia darsyk bandysiantis laimę konkurse. Dėl teatro vadovo kėdės varžysis dar keturi kandidatai. Konkurso dalyviai turės pateikti teatro viziją penkeriems metams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas