Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 07 04

Rekonstruojamai Vienybės aikštei Kaune – architektų ir paveldosaugininkų kritika

Valstybinė kultūros paveldo komisija siūlo atsižvelgti į architektų rekomendacijas dėl Vienybės aikštės Kaune. Savo ruožtu pasiūlymus teikę architektai teigia, kad toks kreipimasis dabar – gerokai pavėluotas, nes darbai jau prasidėję.
Vienybės aikštės rekonstrukcija
Vienybės aikštė Kaune / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Kaip rašoma išplatintame pranešime, Valstybinė kultūros paveldo komisija, susipažinusi su Kauno regioninės architektūros (RAT) komisijos išvada dėl Vienybės aikštės rekonstravimo projekto, prašo atsižvelgti į ekspertų rekomendacijas.

Komisijos rašte Architektų rūmams teigiama, jog „neatsakingai parengti Vienybės aikštės sprendiniai gali pakenkti Kauno modernizmo architektūros įtraukimui į Pasaulio paveldo sąrašą“, ir prašoma „parengti sprendinius, kurie atitiktų vietos charakterį, būtų aukštos kokybės ir suderinti su visuomene“.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vienybės aikštės rekonstrukcija
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vienybės aikštės rekonstrukcija

Balandžio mėnesį aikštės projektinius pasiūlymus nagrinėjusi Kauno RAT teigė, jog jie neatitinka Architektūros įstatyme nurodytų architektūros kokybės kriterijų bei pabrėžė, kad projekto sprendiniai sumenkina aikštės kaip vienos pagrindinių Lietuvos aikščių istorinę, kultūrinę, politinę ir socialinę svarbą.

„Mes, architektai, tikime, jog sunaikinus pagrindinės miesto aikštės istorinę savastį, bus paneigtas Kauno savivaldybės ir miestiečių siekis tapti UNESCO modernistinės architektūros paveldo miestu.

Skubotais ir nevisaverčiais sprendimais neturime teisės menkinti tarpukario modernizmo architektūros verčių bei ištrinti savasties, kurios dėka tapome Europos kultūros sostinės 2022 miestu“, – teigė Kauno RAT pirmininkė Gražina Janulytė-Bernotienė.

Kaip 15min sakė teigė RAT pirmininkė G.Janulytė-Bernotienė, pastabos Kauno miesto savivaldybei pateiktos dar tada, kai buvo svarstomi ir viešinami projektiniai pasiūlymai.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vienybės aikštė tarpukario laikotarpiu
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vienybės aikštė tarpukario laikotarpiu

„Tačiau savivaldybė į jas iš viso nesureagavo, nebent atsakymas gautas šiandien, šios dienos naujienų dar nežinau, nes atostogauju. Tada, kai mes teikėme pasiūlymus, buvo dar anksti, o dabar – jau vėlu. Paveldo komisija pavėluotai pastebėjo. Bet komisijos aš taip pat negaliu kaltinti, ji yra trečiasis dalyvaujantis asmuo“, – sakė G.Janulytė-Bernotienė.

Pasak specialistės, Vienybės aikštė yra įvertinta nekilnojamojo kultūros vertybių paveldo aspektu ir yra išvardintos jos vertingosios savybės, į kurias ir buvo siūloma atsižvelgti.

„Tiesą sakant, ekspertų sprendimas netenkino ir vienareikšmiškai buvo nutarta, kad turėtų būti rengiamas kitas sprendimas“, – akcentavo G.Janulytė-Bernotienė.

Kaip teigia Kauno RAT, aikštė yra bendras urbanistinis darinys su Vytauto Didžiojo Karo muziejaus sodelio erdve, pastatais, o jos kaimynystėje – Kauno tarpukario moderniosios architektūros pastatai, kurie įtraukti į UNESCO preliminarųjį paveldo sąrašą.

Kaip 15min sakė Kauno miesto savivaldybės atstovai, aikštės tvarkymo darbai jau įgavę pagreitį.

„Mes gerbiame architektų nuomonę ir dėkojame už ją. Vis dėlto reikia pastebėti, kad projektai jau yra parengti, suderinti su visuomene, o darbai įgavę pagreitį ir iki šiol vyksta sklandžiai.

Kauniečiai ir miesto svečiai jau greitai galės naudotis naujais privalumais – erdvia požemine automobilių stovėjimo aikštele ir jaukia, šiuolaikiškai įrengta Vienybės aikšte virš jos“, – rašoma Kauno miesto savivaldybės atsakyme.

Kauno Vienybės aikštės rekonstrukcijos projektas, kurį kartu rengė bendra lietuvių ir vokiečių architektų komanda, visuomenei buvo pristatytas pernai gruodžio mėnesį.

Vienybės aikštės atnaujinimas – didžiausia pastarųjų metų viešojo ir privataus sektoriaus investicija į miestų viešąsias erdves Lietuvoje.

Į aikštės rekonstrukciją ją vykdanti SBA grupės įmonė „Urban Inventors“ investuoja daugiau nei 10 mln. eurų. Kartu su aplinkinių pastatų rekonstrukcija bendros investicijos sieks apie 30 mln. eurų.

Teigiama, jog planuojant Vienybės aikštės rekonstrukciją buvo siekiama atrasti tai, kas geriausiai tiktų kiekvienai amžiaus grupei, visų pomėgių, įvairiausių interesų žmonėms.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vienybės aikštės rekonstrukcija
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vienybės aikštės rekonstrukcija

Po rekonstrukcijos aikštė turėtų tapti vienu iš pagrindinių traukos objektų: čia suplanuota daug žaliųjų zonų, skirtų ir ramiam poilsiui, ir aktyviam bendravimui.

Atskirose aikštės vietose bus įrengtos medinės augalais apsodintos terasos, atsiras vietos kultūriniams renginiams, o vasaromis – kinui po atviru dangumi

Aikštėje veiks ir interaktyvūs apšviečiami fontanai, kurie bus programuojami ir galės puošti aikštę arba sudaryti arką, vedančią prie Laisvės statulos.

Greta aikštės rekonstruojamuose verslo centro pastatuose turėtų veikti apie 10 kavinių ir restoranų.

Vienybės aikštės rekonstrukciją numatoma baigti iki šių metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas