Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 11

Rektorių konferencija nuogąstauja, kad valdžia sulaužys susitarimą dėl švietimo

Valdžia nesilaiko rugsėjį pasirašyto susitarimo dėl švietimo, skelbia Rektorių konferencija. Pasak jos, kitų metų valstybės biudžete numatytas finansavimas moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai (MTEP) yra nepakankamas ir ne toks, kokio tikėtasi. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) teigia, jog MTEP finansavimas palaipsniui didės nuo 2022 metų, o dabar tam esą skiriama lėšų pagal galimybes.
Lėšos švietimui
Lėšos švietimui / 123RF.com nuotr.

Dėl finansavimo MTEP Rektorių konferencija į prezidentą, Vyriausybę, Seimą ir atskirų partijų lyderius kreipėsi spalio pabaigoje.

Rašte konferencija konstatuoja, jog valdžia, planuodama kitų metų valstybės biudžetą, nesilaiko švietimo susitarimo.

„Partijų susitarimas, numatantis didesnį MTEP veiklų finansavimą, buvo palankiai priimtas akademinėse bendruomenėse. Tačiau matome, kad MTEP veiklai vietoj pagal susitarimą apskaičiuoto papildomų lėšų valstybės biudžeto asignavimams poreikio (67,7 mln. Eur) projekte numatoma skirti tik 24,1 mln. Eur“, – teigiama kreipimesi.

Įspėja apie pasekmes

Rektorių konferencijos manymu, reikšmingai nedidinant asignavimų, skirtų MTEP, šįmet pasirašytas politinių partijų susitarimas dėl švietimo nebus pasiektas.

„Tai susilpnintų šalies akademinės bendruomenės pasitikėjimą partijomis ir valdžios institucijomis, be to, mažintų galimybes savo veiklos rezultatais efektyviau prisidėti prie inovatyvios, siekiančios socialinės gerovės valstybės stiprinimo. <...> Manome, kad atsisakymas nuosekliai didinti investicijas į MTEP neigiamai atsilieps tolesnei universitetinių aukštųjų mokyklų ir visos valstybės raidai“, – teigia Rektorių konferencija ir prašo užtikrinti deramą MTEP veiklų finansavimą.

Atsisakymas nuosekliai didinti investicijas į MTEP neigiamai atsilieps tolesnei universitetinių aukštųjų mokyklų ir visos valstybės raidai.

Rugsėjo 1-ąją pasirašydamos susitarimą dėl švietimo parlamentinės partijos įsipareigojo nuo 2022 metų tolygiai didinti valstybės finansavimą švietimui ir mokslui.

Partijos nusimatė, jog 2030 metų pabaigoje valstybės biudžeto asignavimai MTEP veiklai aukštajame moksle ir valdžios sektoriuje sieks ne mažiau kaip 1 proc. BVP, o iki 2024 metų pabaigos – ne mažiau kaip 0,75 proc. BVP.

Ministerija: finansavimas MTEP augs 15 proc.

„Įgyvendinant susitarimą, MTEP finansavimas nuo 2022 metų palaipsniui didinamas“, – 15min nurodė ŠMSM Komunikacijos skyrius.

Pasak ministerijos, kitąmet finansavimą MTEP ketinama didinti 15 proc.:

„2021 m. MTEP finansavimui iš valstybės biudžeto skirta 159,2 mln. Eur, o 2022 m. planuojama skirti 183,3 mln. Eur, t. y. 15 proc. (24,1 mln. Eur) daugiau nei šiemet.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Biudžetas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Biudžetas

„Be to, MTEP finansavimui 2022 m. numatoma skirti dar 157,3 mln. Eur Europos Sąjungos, bendrojo finansavimo ir Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano lėšų“, – pridūrė ministerija.

Teigia, kad projektas dar gali keistis

O kodėl MTEP veikloms finansuoti neskiriama daugiau valstybės lėšų?

Papildomi valstybės biudžeto asignavimai skiriami atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes, nurodė ministerija:

MTEP finansavimas gali keistis.

„Šiuo metu 2022 m. biudžeto projektas svarstomas Seime, teikiami pasiūlymai dėl jo tobulinimo, todėl MTEP finansavimas gali keistis.“

Šiuo metu valstybės biudžeto projektas svarstomas Seimo komitetuose, gruodžio 14-ąją numatomas jo tvirtinimas Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas