Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 22

Remigijaus Šimašiaus rašto dėl Ukrainos pabėgėlių išsiuntimo klastotojai apgavo visą Europą

Melagiena, esą Vilniaus ir Liepojos merai sutiko ieškoti Ukrainos karo prievolininkų ir išsiųsti juos atgal, paplito toli už Lietuvos ribų. Kompiuteriu sukurti tariami miestų vadovų pareiškimai pastarosiomis savaitėmis buvo platinami ne tik propagandiniuose rusiškuose ir baltarusiškuose tinklalapiuose – apsigavo ir kartvelai, ir olandai.
Žinia apie tariamus Lietuvos ir Latvijos politikų pažadus išsiųsti karo prievolininkus į Ukrainą itin paplito rusiškoje interneto erdvėje
Žinia apie tariamus Lietuvos ir Latvijos politikų pažadus išsiųsti karo prievolininkus į Ukrainą itin paplito rusiškoje interneto erdvėje / BNS ir ekrano nuotr. iš eadally.com

Platino nuo Sakartvelo iki Ispanijos

Suklastoti raštai, tariamai pasirašyti Remigijaus Šimašiaus ir Gunaro Asinio, internete paplito sausio pabaigoje. Prisidengiant Vilniaus ir Liepojos merais buvo skelbiama, esą Lietuva ir Latvija sutiko deportuoti ukrainiečius.

„Ukraina oficialiai paprašė skubiai išduoti Ukrainai visus Ukrainos piliečius vyrus, vyresnius nei 18 metų, kurie pabėgo į įvairias Europos šalis, – tuomet paskelbta socialiniame tinkle „Twitter“. – Latvija ir Lietuva jau sutiko. Tai reiškia, kad jie laimi??“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Tai buvo vienas pirmųjų įrašų internete, kuriame pasirodė suklastoti raštai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Tai buvo vienas pirmųjų įrašų internete, kuriame pasirodė suklastoti raštai

Greta buvo pridėti du suklastoti dokumentai – sutikimai vykdyti tokį prašymą – ir neva R.Šimašiaus bei G.Asinio komentarai.

„Pagal Lietuvos ir Ukrainos dvišalius susitarimus, mes padėsim Ukrainos pusei patikslinti laikinai į Lietuvos teritoriją atvykstančių Ukrainos piliečių (18–65 metų vyrų) duomenis ir vyksim jų paiešką. Ukrainos karo prievolininkai privalo grįžti į Ukrainą, kad atliktų karo tarnybą“, – neva rašė Vilniaus vadovas (kalba netaisyta, – red. past.).

Šių tariamų dokumentų kopijas paskelbė ne vienas propagandinis rusiškas („EurAsia Daily“, pravda.ru, ukraina.ru, mk.ru, mriya.news, 24rus.ru) ir baltarusiškas (tvr.by) tinklalapis, rusiškos, serbiškos ir net kartveliškos paskyros socialiniuose tinkluose.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia apie tariamus Lietuvos ir Latvijos politikų pažadus išsiųsti karo prievolininkus į Ukrainą itin paplito rusiškoje interneto erdvėje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia apie tariamus Lietuvos ir Latvijos politikų pažadus išsiųsti karo prievolininkus į Ukrainą itin paplito rusiškoje interneto erdvėje

Susirašinėjimų programėlės „Telegram“ kanale „Belorusskij silovik“ sausio 25-ąją pasirodė įrašas apie tai, kad Europos Sąjungos (ES) šalys „išduosiančios Ukrainos vyrus, kuriems taikoma mobilizacija“. Daugelyje vėlesnių įrašų socialiniuose tinkluose ir tekstų tinklalapiuose beveik sutampa su šiuo, tad galima daryti prielaidą, kad jis buvo vienas pirmųjų.

„Ukraina išsiuntė oficialų kreipimąsi į ES šalis su prašymu padėti ieškoti (!), sugauti (!) ir perkelti (!) į Ukrainą nuo mobilizacijos besislapstančius šaukiamojo amžiaus vyrus“, – teigiama įraše, kuris iki šiol perskaitytas beveik 220 tūkst. kartų.

Pirmieji į situaciją savo paskyrose socialiniuose tinkluose neva sureagavo Lietuvos ir Latvijos pareigūnai. Įraše cituojamas buvęs teisingumo ministras ir sostinės meras R.Šimašius, esą jis „padės Ukrainos pusei ieškoti ir grąžinti laikinai į Lietuvos teritoriją atvykstančius ukrainiečių šauktinius, kurie privalo grįžti į Ukrainą karinės tarnybos“.

Cituotas ir Liepojos meras G.Ansinis: „Padėkime Ukrainai! Mūsų pagalba prisidės prie to, kad asmenys, atsakingi už karinę tarnybą, būtų grąžinti į Ukrainą atlikti savo karinę pareigą.“

Merai, kaip teigiama „Telegram“, savo įrašus jau buvo pašalinę, „bijodami ankstyvos panikos“.

Ekrano nuotr. iš 24rus.ru/Žinia apie tariamus Lietuvos ir Latvijos politikų pažadus išsiųsti karo prievolininkus į Ukrainą itin paplito rusiškoje interneto erdvėje
Ekrano nuotr. iš 24rus.ru/Žinia apie tariamus Lietuvos ir Latvijos politikų pažadus išsiųsti karo prievolininkus į Ukrainą itin paplito rusiškoje interneto erdvėje

Panašių įrašų galima rasti ir olandiškose (čia, čia, čia, čia, čia, čia), ispaniškose socialinių tinklų paskyrose

Merai paneigė

Tačiau ši informacija buvo melaginga. Kad tariami merų komentarai buvo išgalvoti, o „dokumentai“ – suklastoti, galima suprasti iš pastarųjų vizualinės analizės.

Raštų tekstai neįprastai sulygiuoti, elektroninio pašto adresai juose nesutampa su viešai skelbiamais oficialiais ambasadų (čia, čia).

Be to, netinkamai nurodytos diplomatinės pareigos – mūsų šalyje reziduoja nepaprastasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Petro Bešta.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Suklastotais Lietuvos ir Latvijos politikų raštais buvo dalijamasi įvairiose šalyse
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Suklastotais Lietuvos ir Latvijos politikų raštais buvo dalijamasi įvairiose šalyse

Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas suskubo patvirtinti, kad internete platinamas melas: „Mordoro propaganda dirba sparčiai – nepatiko jiems, kad užvakar Vilnius paskelbė dovanojantis Ukrainos miestams humanitarinei pagalbai 700K eurų, šiandien internete jau plinta toks fake įrašas – neva R.Šimašius paskelbė, kad Lietuvoje ieškosime Ukrainos karo prievolininkų.

Čia yra ruselių kurtas melas (juokinga, kad matosi, jog kurta ant rusiško FB) – dezertyruoti yra blogai, bet nei Vilnius, nei Lietuva tokių susitarimų nepadarė ir nedarys.“

Merų paskyrose (čia, čia, čia) socialiniuose tinkluose jokių pareiškimų apie ukrainiečių siuntimą atgal nėra. Ir ne dėl to, kad įrašai esą buvo ištrinti, kaip teigiama prie tariamai jų pasirašytų raštų, – jų niekada ir nebuvo.

Tokių dokumentų egzistavimą paneigė ne tik R.Šimašiaus patarėjas ir G.Ansinis, bet ir ambasados Lietuvoje (čia, čia) bei Latvijoje.

Įvairių šalių faktų tikrintojai (pavyzdžiui, Nyderlandų, Ukrainos, Sakartvelo) taip pat paneigė tokių dokumentų egzistavimą.

Įspėjo ir saugumo pareigūnai

Dar sausio pradžioje kai kurios šalies institucijos įspėjo, kad internetiniai sukčiai, naudodamiesi oficialiai neegzistuojančiu elektroninio pašto adresu, platina dezinformaciją ir mėgina neteisėtai rinkti duomenis apie Ukrainos karo pabėgėlius.

Taip pat skaitykite: Informacinė ataka iš Rusijos: prisidengę R.Šimašiaus vardu renka informaciją apie ukrainiečius

Jame teigiama, jog bendradarbiaujant Lietuvos ir Ukrainos vyriausybėms, Migracijos departamentas vykdo Ukrainos karo pabėgėlių paiešką Lietuvoje, o ši priemonė tariamai susijusi su karinės tarnybos atlikimu.

Departamentas tuomet įspėjo, kad nevykdo Ukrainos karo pabėgėlių paieškos dėl karinės tarnybos.

Apie tokius laiškus įspėjo ir Valstybės saugumo departamentas. Jam atlikus pirminę išsiųstų elektroninių laiškų analizę nustatyta, kad su Lietuvos valstybinių institucijų vardu siunčiamais melagingais pranešimais elektroninių laiškų prieduose platinama kenkėjiška programinė įranga ir renkami duomenys apie Lietuvoje esančius Ukrainos karo pabėgėlius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas