Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 02 28 /14:35

Remigijus Šimašius: kiekvienas, kuris užgaulios rusakalbius Lietuvoje, yra niekšas

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pasidalijo įrašu feisbuke, kuriame akcentavo – agresorius yra Rusijos režimas, o ne visi rusakalbiai žmonės. Todėl pastaruosius užgauliojančius jis pavadino niekšais. Ankstesniame įraše meras minėjo, kad Vilniuje rusai ir baltarusiai nekoncertuos, jeigu nedeklaruos savo nepritarimo Rusijos veiksmams Ukrainoje. Nors kultūros ministras jau anksčiau sakė, kad nutraukia tokių renginių organizatorių prašymų nagrinėjimą.
Vilniaus miesto 699-ojo gimtadienio pristatymas
Remigijus Šimašius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Agresorius – ne visi rusakalbiai žmonės

„Sutarkime aiškiai – agresorius yra Rusijos režimas, o ne visi rusakalbiai žmones, gyvenantys kitose šalyse, o ypač Lietuvoje. (Atskira tema Rusijos ir Baltarusijos piliečiai, kurie, kokia kalba bekalbėtų, privalo bruzdėti savo šalyse, jei nenori būti karo bendrininkais.) Jau girdžiu jautrių situacijų, kada informacinio karo skeveldros lekia ir į rusų tautinę mažumą Lietuvoje.

Todėl noriu aiškiai pasakyti – STOP. Įsidėmėkite:

  • Kiekvienas, kuris užgaulios rusakalbius Lietuvoje (nesvarbu, tai lietuvis, baltarusis, rusas ar ukrainietis), – yra niekšas.
  • Kiekvienas, kuris matydamas šiuos užgauliojimus, jų nesustabdys – bus bailys.

Mieli tėveliai, būtinai pakalbėkite apie tai su savo atžalomis, kad tai nevirstų didesnėmis problemomis mokyklose ar kiemuose“, – teigiama mero feisbuko įraše.

Jis taip pat atskirai padėkojo rusakalbiams Lietuvos piliečiams: „AČIŪ JUMS, kad nepaklydote Rusijos propagandos liūne, kad padedate Rusijoje ir Baltarusijoje gyvenantiems pažįstamiems skleisti informaciją apie tai, kas yra tikrasis agresorius.

Suprantu, kad šioje krizėje jums tenka atlaikyti didesnius išbandymus, bet jūsų pastangos kovojant informaciniame kare – milžiniškai reikalingos“, – rašė Vilniaus meras feisbuke.

„Vilnius apsivalo“

Savaitgalį R.Šimašius taip pat pasidalijo įrašu, kuriame teigė, kad Vilnius apsivalo.

„Žinoma, nutraukiame ryšius su buvusiais Vilniaus partneriškais miestais Baltarusijoje ir Rusijoje. Dar praėjusią savaitę rašiau jiems, kad padarytų ką nors, bet aišku, kad tyla. Ryt iš ryto aš jiems ir tų miestų žmonėms, kiek pasieks, dar asmenines žinutes nusiųsiu, kad tai – ne prieš Rusijos žmones, o prieš režimą, bet jų tylėjimas irgi leidžia vykti šiam beprotiškam karui.

Atšaukiame leidimą maršistų renginiui „Didysis šeimos gynimo maršas“, kuris turėjo vykti gegužę. Mes sekame viešąją erdvę ir matome, kad buvę ar esami šio renginio iniciatoriai aktyviai palaiko Rusijos veiksmus, ne tik Kremliaus skleidžiamas iškrypusias vertybes. (...)

Neišduosime leidimų jokiems renginiams, jei tik pamatysime, kad jie turi nors mažiausių sąsajų su Rusijos propaganda. Užteks“, – rašė Vilniaus meras.

Rusų dienų gali nebūti, muzikantų nepriims

Taip pat R.Šimašius minėjo, kad savivaldybė padarys viską, jog kasmetinės rusų šventės Vingio parke (Rusų kultūros diena) nebūtų, jei ir toliau ten „bet kokiu būdu tiesiogiai ar ne dalyvaus Rusijos ambasada“.

„Rusai ir baltarusiai Vilniuje galės koncertuoti tik tuo atveju, jei bus aiškiai, atvirai ir viešai pareiškę nepritarimą Rusijos arba Baltarusijos valdančiajam režimui. Tylos nepakaks. Apie režimo palaikytojus net nekalbu – jiems siūlome iškart eiti ten, kur buvo pasiūlyta eiti Rusijos kariniam laivui“, – rašė meras.

Pasiteiravus, ar čia R.Šimašius turi omeny vietinius Lietuvos rusų ir baltarusių meno kolektyvus, Vilniaus miesto savivaldybė tikino, kad tikrai ne – tai skirta būtent muzikantams iš tų šalių, mielai važiuojantiems koncertuoti į Vilnių bei kitus šalies miestus.

Tiesa, kultūros ministras Simonas Kairys dar penktadienį pareiškė, kad Kultūros ministerija laikinai nenagrinės renginių organizatorių prašymų leisti Lietuvoje pasirodyti įvairiems Rusijos menininkams ir atlikėjams.

Kultūros bendruomenės pozicijos neslepia

Lietuvos rusų kultūros organizacijos viena po kitos dar praeitą savaitę platino savo poziciją, kad nepritaria V.Putino ir jo režimo veiksmams Ukrainoje.

Lietuvoje gyvenantys rusų mokslo ir kultūros bendruomenės atstovai parengė peticiją „Kultūra prieš karą Ukrainoje“, kurioje teigė protestuojantys prieš karą Ukrainoje ir demonstruojantys solidarumą su Rusijos užpultos nepriklausomos valstybės piliečiais.

„Tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, neturi nieko bendro su iškiliais rusų kultūros atstovais, kurie kovojo ir vis dar kovoja su diktatoriškais ir fašistiniais režimais. Kviečiame visus geros valios žmones prisidėti prie mūsų reikalavimo nutraukti Rusijos agresiją prieš nepriklausomą Ukrainą.

Mes tikime, kad kultūra – žmogiškumo ir supratingumo forma“, – rašoma peticijoje.

Daug metų veikiantis Rusų kultūros centras savo poziciją rusų ir lietuvių kalbomis išsakė feisbuke praeitą penktadienį: „Rusų kultūros centras yra lietuviškosios kultūros dalis, Lietuvos visuomeninė organizacija. Rusų kultūros centro atstovai yra rusų tautybės Lietuvos piliečiai. Mes niekada nepalaikėm Putino nei balsu, nei tyliu pritarimu.

Mūsų širdys su Ukraina. Komentarus blokuojam, o jei jūs nesutinkat su mūsų pozicija, prašome nebesekti šio puslapio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius