Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 24 /13:53

Remigijus Šimašius: duokite Vilniui daugiau vakcinų, mes skiepijame greičiausiai, gal tik Naujojoje Vilnioje daugiau iššūkių

Nuo praeito pirmadienio susirgimai Vilniaus apskrityje sudarė 54 proc. visų Lietuvos atvejų ir nuo vasario nustatomų atvejų skaičius išaugo dvigubai, skelbia Statistikos departamentas. Jo žemėlapiuose Vilniaus savivaldybė jau nusidažė juodai. Meras Remigijus Šimašius sako, kad visi mato, jog situacija nėra lengva, o sprendimus priima Vyriausybė, kuriai meras palinkėjo išminties ir stiprybės.

Daugiau testuoja, daugiau teigiamų?

R.Šimašius surengtoje trumpojoje spaudos konferencijoje apie pandeminės situacijos valdymą mieste kalbėjo, kad ir pats klausė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), kodėl situacija Vilniuje sudėtingesnė, bet atsakymo sako nesulaukęs.

„Tikiuosi, kad pasikeitus vadovybei tie atsakymai bus greitesni, aiškesni ir paremti duomenimis. Be abejo, dalis atsakymo yra ir tokia, kad mes gerokai daugiau nei kiti miestai testuojame. Vakar ir šiandien apie 4 tūkst. gyventojų yra ištestuota, skaičiuojant 100 tūkst. gyventojų tai didžiausi skaičiai“, – teigė meras.

Jo manymu, didesnis testuojamųjų skaičius lemia ir daugiau nustatytų viruso atvejų, nors neneigė neturįs tokios statistikos iš kitų miestų.

R.Šimašius paminėjo ir tai, kad toks augimas susijęs su britiško viruso mutacijos sklidimu, „galbūt Vilniuje kaip daugiau tarptautinių santykių turinčiame mieste daugiau nusėda tokių atvejų“.

Nori daugiau vakcinų

„Kai vakar išgirdau, kad kai kurie pareigūnai sako, jog Vilnius yra problema, tai lengva taip sakyti, bet sunkiau padaryti kitus dalykus – kad NVSC duotų išvadas, ir duoti vakcinų bent jau vienodai, kaip kitiems miestams.

Kol kas situacija yra tokia, kad Vilnius skiepija gyventojus greičiausiai, vakcinų likučiai yra mažiausi tarp visų didžiųjų miestų. O vakcinų kiekis, kurį gauname, yra mažiausias visoje Lietuvoje“, – kalbėjo meras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19

Jo teigimu, Vilniuje nėra didelių problemų, kad kas nors atsisakytų skiepytis viena ar kita vakcina.

„Žmonės yra supratingi, noriai skiepijasi. Galbūt vienur ar kitur, gal Naujojoje Vilniuje yra žmonių, kurie nori mažiau skiepytis. Bet visur kitur skaičiai yra geri dėl noro“, – sakė R.Šimašius.

Anot mero, Vilniuje taip pat yra iššūkis, kad ir platesnės grupės gautų skiepus, ypač tie, kurie neišvengia kontaktinio darbo. Jo teigimu, kai kuriose savivaldybėse gauna vakcinas ir žmonės, kurie galėtų dirbti bekontakčiu būdu, o sostinėje policijos pareigūnai, vaiko teisių apsaugos darbuotojai, viešojo transporto kontrolieriai, deja, distancinių būdu dirbti negali, tačiau ir paskiepyti juos galimybių dar nėra.

Žmonės yra supratingi, noriai skiepijasi. Galbūt vienur ar kitur, gal Naujojoje Vilniuje yra žmonių, kurie nori mažiau skiepytis.

„Policijos pareigūnas turi fiziškai nuvykti, o ne per teamsus, zoomą, mesendžerį ar dar kaip kitaip. Labai norėtume tiek vakcinų, kad galėtume skiepyti ir šiuos gyventojus, nes kol kas teisingumo šioje vietoje galėtų būti šiek tiek daugiau“, – kalbėjo R.Šimašius.

Pats laukia savo eilės

Jo teigimu, Vilnius yra gavęs 106 287 vakcinas, kas esą yra 18,66 proc. nuo gyventojų skaičiaus. Kaune šis procentas yra 24,52 proc., Klaipėdoje – 23,47 proc. O sostinės poliklinikose yra prisirašę dar maždaug 100 tūkst. gyventojų daugiau, nei yra deklaravusių čia savo gyvenamąją vietą. Todėl esą Vilniaus nuskriaudimas dar didesnis.

Panaudota Vilniuje yra 89,2 proc. vakcinų, kituose didžiuosiuose miestuose tas skaičius irgi mažesnis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vakcinavimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vakcinavimas

„Mes siekiame, kad vakcinų būtų bent jau tiek, kaip ir kitur, vadinasi, reikia gerokai daugiau. Vakcinų visiems trūksta. Jeigu turėtų būti tiek, kaip kituose miestuose, tai bent keliolika tūkstančių vakcinų turėtume gauti papildomai. Bet iš tikrųjų skaičius turėtų būti keliasdešimt tūkstančių didesnis, turint omeny didesnę dinamiką, prisirašiusiųjų poliklinikose skaičių ir visus kitus veiksnius“, – teigė R.Šimašius.

Jis pats sakė laukiąs savo skiepo, tačiau mano, kad pirma reikia skiepyti tas grupes asmenų, kurie privalo tiesiogiai bendrauti su žmonėmis.

Anot mero, tokių problemų, kad žmonės nenori skiepytis „AstraZeneca“ vakcina Vilniuje, labai mažai, todėl vakcinų tiesiog nelieka.

„Jeigu Visagine, Šalčininkuose jų lieka ypač daug, gal kas sputniko laukia vakcinos ar kitų, tai natūralu, kad jie pereina prie kitų skiepijamų grupių. Mes turime didžiulį stygių vakcinų, nes ir gauname jų mažiau, ir žmonės noriau skiepijasi. Norėtume irgi pereiti prie kitų grupių.

Jeigu gautume pakankamai vakcinų, bent jau tiek, kiek kiti miestai, labai mielai pereitume. Kitas dalykas – labai kviesčiau ir persvarstyti prioritetus. Bent kelios grupės yra, kurios neišvengiamai turi dirbti kontaktiniu būdu. Su policijos pareigūnais kalbėjau, vaiko teisių pareigūnus reikėtų išskirti. Tie patys viešojo transporto pareigūnai dirba, turi daug bendrauti“, – kalbėjo R.Šimašius.

Vilniaus meras neslėpė, kad jį stebina, jog kiti merai labai dažnai dirba iš savo kabinetų – jis pats dažniausiai dirba nuotoliniu būdu, kaip ir rekomenduojama karantino metu.

Paklaustas, ar karantino griežtinimo priemonių matytų, meras dar kartą akcentavo vakcinaciją – esą Vilnius pirmiausia turėtų gauti tiek pat skiepų, kiek gauna kiti miestai. Taip pat jis minėjo ir technologines priemones, kaip galėtų laisviau gyventi tie, kurie jau turi imunitetą.

Dėl imuniteto paso, kurį pasiūlė praeitos savaitės pabaigoje, R.Šimašius teigė laukiąs atsakymo iš Vyriausybės.

Blogėja visoje Rytų Lietuvoje

Statistikos departamento duomenimis, Rytų Lietuvoje situacija blogėja labai sparčiai – Vilniaus mieste ir rajone 7 dienų naujų atvejų vidurkis per mėnesį padvigubėjo ir tempas vis dar auga.

Lietuvos regionai, kuriuose vyrauja britiškoji COVID-19 viruso atmaina, pirmauja ir pagal susirgimų, ir hospitalizacijos atvejus šalyje. Nuo praeito pirmadienio susirgimai Vilniaus apskrityje sudarė 54 proc. visų Lietuvos atvejų ir nuo vasario nustatomų atvejų skaičius išaugo dvigubai.

Vilniaus regione taip pat intensyviai auga COVID-19 ligonių užimtų lovų skaičius – pirmadienį reanimacijos lovų užimtumas Vilniaus mieste buvo pasiekęs 90 proc. ir teko pridėti papildomas gydymo ir reanimacijos lovas.

Vakarų Lietuvoje situacija priešinga – Šiaulių regione praeitą savaitę net 3 dienas nebuvo nė vieno paciento reanimacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito