Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 19 /13:53

Startuoja masinė revakcinacija: ar keisis galimybių paso išdavimo tvarka?

Revakcinuotis nuo COVID-19 gali daugiau kaip 200 tūkst. asmenų, apie 50 tūkst. tai jau padarė, sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) patarėjas Lukas Galkus. Revakcinuoti nepilnamečių asmenų kol kas, pasak jo, neplanuojama, nesikeis ir galimybių paso išdavimo tvarka.
Vakcina nuo COVID-19
Vakcina nuo COVID-19 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Revakcinaciją nuo COVID-19 visiems pilnamečiams gyventojams sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys įteisino antradienį.

Visi 18 metų ir vyresni žmonės sustiprinančiąja doze gali skiepytis ne anksčiau kaip po 180 dienų nuo pirmosios arba antrosios COVID-19 vakcinos dozės suleidimo dienos.

Revakcinacija vykdoma tik „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta „Comirnaty“ arba „Janssen“ vakcinomis, tačiau pastaruoju preparatu skiepytis gali tik tie, kurie ir pirmąjį kartą gavo „Janssen“ vakcinos dozę.

„Šiuo metu turim virš 200 tūkst. asmenų, kurie potencialiai galėtų pasiskiepyti trečią kartą, nes jau praėjo daugiau nei 6 mėnesiai nuo pilno jų paskiepijimo. Ir iš šitų asmenų apie 50 tūkst. jau yra pasiskiepiję, daugiausia – vyresnio amžiaus gyventojai ir sveikatos bei socialinių paslaugų įstaigų darbuotojai, kuriems buvo sudaryta galimybė skiepytis anksčiau“, – antradienį žurnalistams komentavo SAM patarėjas L.Galkus.

Tie, kurie anksčiau skiepijosi gamintojų „Moderna“ arba „AstraZeneca“ vakcinomis, bus revakcinuojami „Comirnaty“ vakcina, teigė jis.

Tikėtina, kad bus naudojama ir „Moderna“ vakcina

„Vakcinacija vyks per vakcinavimo centrus ir asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Gyventojai gali, kaip ir anksčiau, skambinti telefonu 1808 ir registruotis skiepui arba – per Koronastop.lt. Paskambinus arba registruojantis internetu, bus galimybė pasirinkti kelias vietas savo savivaldybėje, kur asmuo gali pasiskiepyti“, – nurodė L.Galkus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Moderna“ vakcina nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Moderna“ vakcina nuo koronaviruso

Gamintojo „Moderna“ vakcina kol kas revakcinacijai nenaudojama – dėl to laukiama Europos vaistų agentūros sprendimo.

„Mūsų žiniomis, gamintojas yra kreipęsis dėl galimybės revakcinuoti gyventojus šia vakcina ir yra nurodęs, kad gyventojams būtų skiriama perpus mažesnė vakcinos dozė, negu skiriama dabar“, – pasakojo SAM patarėjas.

Tikėtina, kad vis tik bus registruota ši vakcina. Tada atitinkamai būtų pakeistas vakcinos dozavimas.

„Matant kitų šalių patirtis, tikėtina, kad vis tik bus registruota ši vakcina. Tada atitinkamai būtų pakeistas vakcinos dozavimas“, – pridūrė jis.

Gyventojus revakcinuoti praėjus 180 dienų, pasak L.Galkaus, siūloma dėl kelių priežasčių: po tiek laiko reikšmingai sumažėja antikūnų titras, daugėja užsikrėtimų tarp paskiepytų asmenų.

Dėl vaikų laukia tyrimų

Kol kas revakcinuoti vaikų neplanuojama.

„Manom, kad dar anksti. Žiūrėsim, kaip patys vakcinų gamintojai elgsis. Greičiausiai jie taip pat atlieka tyrimus su šia grupe ir teiks duomenis Europos vaistų agentūrai dėl sprendimo leisti vakcinas naudoti revakcinacijai jaunesniems žmonėms.

Reikės sulaukti tyrimų rezultatų. Be jų SAM anksčiau sprendimų nepriims“, – patikino L.Galkus.

Koronavirusu užsikrėtę asmenys revakcinuojami bus praėjus 6 mėnesiams nuo ligos patvirtinimo, sakė jis.

Galimybių paso išdavimo tvarka keisis nebent ateity

Ar pradėjus gyventojų revakcinaciją keisis ir galimybių paso išdavimo tvarka, tai yra jį gaus tik tie, kurie pasiskiepys sustiprinančiąja doze?

SAM atstovas patikino, jog ne: „Šiuo metu tiek galimybių paso, tiek Europos Sąjungos skaitmeninio pažymėjimo galiojimo laikas ir naudojimo taisyklės nesikeis. Jam neturės įtakos, ar gyventojas pasiskiepijo trečią kartą, ar ne.“

Bet ateityje, pasak L.Galkaus, tvarka gali keistis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas

„Ateityje turbūt galimi visokie sprendimo būdai.

Žiūrėsim, ir kaip Europos Sąjunga pati sutars dėl Europos Sąjungos skaitmeninio sertifikato naudojimo, ar pilnai paskiepyti asmenys turės riboto naudojimo sertifikatus, ar ne. Turbūt panašūs klausimai kils ir Lietuvoje“, – svarstė jis.

Kai kas revakcinuotis jau galėjo

Revakcinuotis nuo koronaviruso Lietuvoje jau anksčiau galėjo didžiausios rizikos pacientai, sveikatos sistemos, globos įstaigų, socialinės sistemos darbuotojai ir vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys.

Statistikos departamento duomenimis, tai jau padarė 50 673 asmenys.

Šiuo metu Lietuva turi apie 1 mln. nepanaudotų „Comirnaty“ vakcinų ir apie 58 tūkst. „Janssen“ vakcinų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas