Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rezervo kariai sveikatą galės tikrintis gydymo įstaigose

Norą atlikti tarnybą rezerve pareiškę kariai sveikatą galės pasitikrinti asmens sveikatos priežiūros įstaigose.
Rezervo kariai atvyko į karinius vienetus
Rezervo kariai atvyko į karinius vienetus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokį sprendimą šią savaitę priėmė Ministrų kabinetas.

„Siekiant suvaldyti pakeitus įstatymą padidėjusį tikrinamųjų skaičių, siūloma, kad norą atlikti tarnybą rezerve pareiškę karo prievolininkai, aktyviojo kariuomenės personalo rezervo kariai ir rezervo kariai, kurių fizinis ir psichologinis krūvis yra mažesnis (...) sveikatą tikrintųsi per asmens sveikatos priežiūros įstaigas, taip užtikrinant efektyvesnį procesą ir sumažinant Karinės medicinos ekspertizės komisijos krūvį“, – rašoma Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtame projekte.

Vyriausybės nutarime numatyta, kad norą tarnybą rezerve atlikti pareiškę karo prievolininkai, aktyviojo kariuomenės personalo rezervo kariai ir rezervo kariai, turėtų turėti nekarinės gydymo įstaigos išduotą galiojančią Asmens privalomojo sveikatos tikrinimo kortelę, kad dėl sveikatos būklės gali įsigyti ir turėti ginklus.

Taip pat, anot ministerijos, atsiradus poreikiui patikrinti didesnį asmenų skaičių nedidinant karinės medicinos ekspertizės išteklių, siūloma prailginti pažymų galiojimo laiką nuo dvejų iki ketverių metų, taip sumažinant dažnumą, kai reikia atlikti naujus sveikatos patikrinimus.  

Be to, nutarimu siekiama dalies šauktinių sveikatos patikrinimą perkelti iš regioninių į centrinę karinės medicinos komisijos pakomisę, taip sumažinant darbo krūvį regionuose. 

Planuojama, kad vidutiniškai kasmet sveikatą papildomai reikėtų patikrinti iki 2 tūkst. karo prievolininkų bei tarnybą rezerve atliekančių karių, o minėtoms sveikatos patikrinimo pažymoms apmokėti reikėtų apie 70 tūkst. eurų, kurios būtų apmokamos iš KAM skirtų biudžeto lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai