Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
20:31 /23:27

Rinkimų naktis pas socialdemokratus: V.Blinkevičiūtė liberalus koalicijoje matytų, jei neužteks S.Skvernelio ir R.Karbauskio partijų

Apklausos prieš rinkimus prognozavo socialdemokratams sėkmę šiuose Seimo rinkimuose. Pasibaigus balsavimui apylinkėse partijos nariai ir jų bičiuliai gausiai rinkosi laukti rezultatų. Partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė toliau tvirtai kartoja, kad po rinkimų jokiais būdais negalima sąjunga su konservatoriais. Esą potencialūs būsimos koalicijos partneriai galėtų būti Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Naujausius duomenis apie rinkimų rezultatus rasite čia: Seimo rinkimai: lemiamas balsavimas.

Socialdemokratų partijos nariai ir jų bičiuliai sekmadienio vakarą rinkosi šalia partijos būstinės esančiame Vilniaus restorane „Grey“.

Tiki aktyvumo nauda

LSDP rinkimų štabo vadovas Robertas Duchnevičius, paklaustas apie kiek didesnį rinkėjų aktyvumą nei prieš ketverius metus, kalbėjo, kad tai gali būti į naudą socialdemokratams.

„Mūsų rinkėjams ne visada taip, kaip konservatorių rinkėjai, ateina taip stropiai. Oras šiandien buvo geras, tai žmonės atsikėlė su šeimomis, išsimiegojo, pavalgė pusryčius ar po bažnyčios, tikrai matėme, kad eina į rinkimus. Aišku, kad norisi dėl tos pilietinės visuomenės, kad dar didesnis aktyvumas būtų, bet ką padarysi, turime, ką turime.

Tikrai yra geriau nei 2020 metais, bet tada buvo pandemija, turbūt tokių rinkimų, kaip tuomet, niekam nelinkėtume“, – kalbėjo R.Duchnevičius.

To, kad didesnis aktyvumas buvo miestuose, kur paprastai daugiau balsų atiduodama centro dešinės politinėms jėgoms, R.Duchnevičius vertinti neskubėjo: „Reikia žiūrėti ne tik į konservatorius, nes mes ir jie esame reitingų lyderiai, bet reikia žiūrėti, ką kitos surinks. Reikia žiūrėti ir į tą Remigijaus Žemaitaičio projektą, kiek jis surinks balsų, kai bus suskaičiuoti paryčiais balsai, tada ir galėsime įvertinti tuos rezultatus.

O rinkimai baigsis tik po dviejų savaičių, kada bus aiškūs rezultatai visose vienmandatėse. Vienmandatėse socialdemokratai tikrai turi daug stiprių kandidatų ir kai viską sumesime bendrai į mūsų dėžutę, kiek turime sąrašinių balsų ir kiek turime vienmandačių, tada ir bus aiškus tas laimėtojas. Nes kai kurios partijos gali gerai pasirodyti su sąrašu, bet nebūtinai laimės rinkimus ir surinks daugumą vienmandatėse apygardose.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius

Vis dėlto jis nesiryžo prognozuoti rezultatų – nei kiek balsų galima tikėtis daugiamandatėje apygardoje, nei ar bus laimėjusių vienmandatininkų jau pirmajame ture.

„Skaičiavome, bet paliksiu tą intrigą, nereikia užbėgti įvykiams už akių. Mes tikimės geriausio rezultato, tikimės, kad daug mūsų kandidatų bus antruose turuose, bet negaliu atsakyti už kiekvieną regioną. Nes būna, kažkas iššoka“, – kalbėjo R.Duchnevičius.

Paklaustas apie galimus rezultatus Vilniaus rajone, kurio meru jis ir yra, R.Duchnevičius sakė ir pats nekantraująs pamatyti, kaip atrodys rezultatai.

Planas: pakeisti konservatorių vyriausybę į socdemų

Partijos vicepirmininkas Gintautas Paluckas, pradėjus skelbti pačius pirmuosius rezultatus, sakė, kad jų planas išlieka tas pats: „Laimėti rinkimus, formuoti Vyriausybę, pakeisti konservatorių į socialdemokratų. Tai viskas pagal planą. Tai nuotaika, matyt, gera.“

Kadangi prieš rinkimus buvo daug kalbama apie tai, kas iš LSDP, jeigu partija laimės rinkimus, taps premjeru, šįkart paklaustas, ar tai bus Vilija Blinkevičiūtė ar jis pats, G.Paluckas sakė, kad „čia loterijos bilietų niekas nedalina, niekas premjerų nerenka“.

VIDEO: Gintautas Paluckas: „Planas aiškus – laimėti rinkimus“

Vis dėlto jis dar kartą paprieštaravo, kaip sakė, neaišku kieno skleidžiamiems gandams, kad būsianti „vaivorykštės“ Vyriausybė, bendras darbas su konservatoriais.

„Čia tik tarpinė stotelė. Rytoj visi atsikelsim, vieni skaudančiomis galvomis, kiti geriau nusiteikę ir varysime į antrus turus. Čia tik pusė mandatų bus išdalinta.

Kažkas turi lakią fantaziją, prigalvoja nesąmonių per rinkimų kampaniją, paskleidžia, mes paskui turime bėgti ir komentuoti, aiškinti, ką mūsų oponentai prifantazavo. Todėl aš manau, kad mes to antrame ture nebedarysime, nes, panašu, žmonės tuo, ačiū dievui, netiki, tai jokių vaivorykščių, jokių 2, 3 ar 5 G nebus“, – užtikrino G.Paluckas.

Tačiau pergales dainas dar sekmadienio vakarą jis pažadėjo, esą būgnai skambės, su aliuzija į Marijono Mikutavičiaus dainą patikino G.Paluckas.

Žada susitikti jau naktį

V.Blinkevičiūtė pas socialdemokratus pasirodė apie 22 val. Ji dėkojo visiems kolegoms už darbą, kuris jau padarytas iki pirmojo rinkimų turo ir ragino neužmigti ant laurų, nes laukia antrasis.

Paklausta apie tai, kad Gabrielius Landsbergis vis dar neatmeta bendro darbo po rinkimų galimybės, ji atsakė: „Aš labai norėčiau atkreipti G.Landsbergio dėmesį, kad jis baigtų priekabiauti prie manęs. Gal jis gali nustoti politiškai priekabiauti.“

Kaip potencialius partnerius būsimoje Vyriausybėje ji sakė matanti Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

Aš labai norėčiau atkreipti G.Landsbergio dėmesį, kad jis baigtų priekabiauti prie manęs. Gal jis gali nustoti politiškai priekabiauti.

„Jie galimi mūsų koalicijos partneriai, su kuriais mes galėtume dirbti, formuoti valdančiąją daugumą ir Vyriausybę.

Aš galvoju, kad mes šįvakar vis tiek turėtume pasimatyti, pasveikinti vienas kitą. Tiesiog mes pasitarsim, aš manau, mes tikrai susitiksim. Na, aš tikrai galiu pasakyti, tikrai labai laukčiau tiek Sauliaus Skvernelio, tiek Ramūno Karbauskio, mes tikrai turėtume apie ką pasikalbėti“, – sakė V.Blinkevičiūtė.

Paklausta apie Remigijų Žemaitaitį, socialdemokratų lyderė sakė, kad „kartais politikams būna jų priešas liežuvis, kartais reikia daryti iš to išvadas“.

O dėl G.Landsbergio ji kartojo, kad „nereikia politinio priekabiavimo“: „Tikrai ne.“

Liberalus svarstytų, jeigu neužteks trijų partijų

Truputį po 23 valandos, aiškėjant vis daugiau rezultatų, V.Blinkevičiūtė sakė, kad ją džiugina, jog vis daugiau partijos atstovų išeina į antrą turą, kur ji matyti ir daugiau moterų: „Smarkiai pirmauja mūsų kandidatė Vaida Aleknavičienė Joniškio vienmandatėje (Žiemgalos vakarinė – red.past.), Ilona Gelažninkienė Pasvaly (Žiemgalos rytinė – red.past.), kur visą laiką konservatoriai laimėdavo. Modesta Petrauskaitė pirmauja Panevėžio rajone.“

Atsakydama Ignui Vėgėlei, kuris sako, kad jeigu sekmadienio vakarą susitiks su LSDP atstovais, tai kalbės ir apie palaikymą antrajame ture, V.Blinkevičiūtė teigė, kad išties antrame ture palaikytų tiek „valstiečius“, tiek „Vardan Lietuvos“ kandidatus.

Paklausta, ar nemato koalicijoje Liberalų sąjūdžio, V.Blinkevičiūtė teigė, kad tai svarstytų tuomet, jeigu minėtų trijų partijų neužtektų. Bet ji vylėsi, kad užteks.

Vis dėlto, pabrėžė socialdemokratė, jai priimtinesnis būtų trijų partijų darinys – tuomet esą lengviau rasti kompromisus, „o kai labai išsiskaidytų, visi paklodę tampytų, būtų sunkiau susitarti, rasti sprendimus“.

Jos negąsdina ir nesutarimai tarp S.Skvernelio ir R.Karbauskio: „Aš manau, kad mums pavyks. Žinote, kas ką kalba, visko būna prieš rinkimus, yra ta politinė priešrinkiminė retorika, kiekvienas nori pasirodyti, būna taip. Aš manau, kad čia viskas susitvarkys, galėsim normaliai dirbti. Iš kitos pusės, gal ir gerai, kad visą laiką vienas kitą prižiūrėsim, kad neužmigtume ant laurų, kad priimtume teisingus sprendimus.“

Pati partijos pirmininkė sakė sekmadienio vakarą niekur nevyksianti, o tiek su S.Skverneliu, tiek su R.Karbauskiu ji jau buvusi susitikusi prieš rinkimus ir kalbėjosi.

Pagal apklausas pirmavo

Rinkėjų apklausas rengusių bendrovių duomenys prieš rinkimus rodė, kad būtent LSDP bus ta partija, kuri surinks daugiausia rinkėjų balsų.

„Vilmorus“ apklausos duomenimis, LSDP gali tikėtis 18 proc. rinkėjų balsų, „Spinter tyrimai“ – 16 proc., o „Baltijos tyrimų“ – 20 proc.

Partijos pirmininkė, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė yra paskelbusi, kad jeigu partija laimės rinkimus, ji sieks tapti premjere.

VIDEO: V.Blinkevičiūtė balsavo Seimo rinkimuose: „G.Landsbergiui jau šakės“

Seimo rinkimuose ketverių metų kadencijai renkamas 141 parlamentaras: 70 – pagal sąrašus daugiamandatėje apygardoje ir 71 – vienmandatėse apygardose. Kiek pastarųjų bus išrinkta jau pirmajame ture, paaiškės suskaičiavus rezultatus. Kitur vyks antrasis turas po dviejų savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas