Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 05 /12:16

Rinkimus prižiūrintys asmenys stokoja apsaugos priemonių, izoliuotieji neketina balsuoti: ko imsis VRK?

Pirmadienio Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, saviizoliacijoje dėl COVID-19 yra daugiau kaip 28 tūkst. gyventojų. Ir nors ne visi jie turi rinkimų teisę, užsiregistravusiųjų balsuoti iš namų – mažuma, tik kiek daugiau nei 200 rinkėjų, teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė. VRK, pasak jos, kreipsis į NVSC ir prašys saviizoliacijoje esantiems asmenims priminti, kad jie turi teisę dalyvauti rinkimuose. Reaguojant į rinkimų komisijų visoje Lietuvoje prašymus, jas, L.Matjošaitytės teigimu, bus bandoma aprūpinti papildomomis savisaugos priemonėmis.
Gabrielius Landsbergis, Laura Matjošaitytė
Gabrielius Landsbergis, Laura Matjošaitytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

L.Matjošaitytė pirmadienį lankėsi opozicijoje dirbančios Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje. Čia ji pabrėžė, kad saviizoliacijoje dėl COVID-19 yra ne tik sergantieji ar kontaktavę su jais, bet ir užsienio piliečiai ar nepilnamečiai asmenys, kurie neturi teisės balsuoti Seimo rinkimuose. Bet ir iš galinčiųjų balsuoti, tai ketinančių daryti – nedaug.

„Dabar turime patvirtintų apie 230 užklausų“, – nurodė L.Matjošaitytė, pridūrusi, jog saviizoliacijoje esančius asmenis bandoma raginti dalyvauti rinkimuose per žiniasklaidą.

Taip pat, pasak jos, ketinama kreiptis į NVSC, kad rinkėjams, esantiems izoliacijoje, būtų išsiųsti priminimai dėl rinkimų. Visgi, nežinia, ar tai daryti bus teisėta.

„Galvojame apie papildomą priemonę informuoti tuos visus asmenis, ar tai trumpąja SMS žinute, ar tai el. paštu, tačiau tos informacijos mes neturime. NVSC su VRK neturi nei teisinių, nei techninių galimybių informaciją pateikti, nes tai yra asmens duomenys. Ir jeigu jie išsiųstų rinkėjams informaciją, kad kviečiame dalyvauti rinkimuose, registruotis ir taip toliau, būtų pažeistas Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, nes tuos duomenis NVSC rinko labai konkrečiais tikslais, o ne kažkokios papildomos informacijos teikimui“, – dėstė L.Matjošaitytė.

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis svarstė, galbūt raginimus dalyvauti rinkimuose būtų galima išsiųsti per gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą bei taip pasiekti izoliuotus asmenis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Laura Matjošaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Laura Matjošaitytė

VRK pirmininkė nurodė, kad to padaryti nepavyks.

„Apie tai buvo galvota prieš šiuos rinkimus, kadangi numatėme, kad rinkimai vyks COVID-19 pandemijos metu. Iš mūsų buvo kreipimasis dėl informacijos apie rinkimus, kad rinkimai vyksta, platinimo, ir mums buvo atsakyta, kad tuo per tinklus mes pasinaudoti negalima“, – dėstė L.Matjošaitytė, bet patikino, jog VRK savo prašymą pakartos.

Rinkėjai, esantys saviizoliacijoje tuose namuose, kuriuose yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, prašymą balsuoti namuose VRK turėtų pateikti VRK iki trečiadienio (imtinai).

Jei rinkėjai saviizoliuojasi ne tuose namuose, kuriuose yra deklaravę gyvenamąją vietą, prašymo balsuoti namuose saviizoliacijos metu formą turėtų pateikti antradienio.

Bet ką daryti tiems, kurie į izoliaciją pateks tik, pavyzdžiui, ketvirtadienį, o balsuoti rinkimuose jie vis tiek norės?

L.Matjošaitytė tikino, kad prašymus VRK pavyks priimti dar iki šeštadienio, nors įstatymas tokio termino nenumato.

„Ir ankstesniais rinkimais tas pats būdavo“, – teigė ji, pridūrusi, jog VRK stengiasi rinkėjams sudaryti galimybes balsuoti.

Posėdyje dalyvavusi konservatorė Monika Navickienė bandė atkreipti VRK pirmininkės dėmesį į savisaugos priemonių stoką, teiravosi, kaip jas naudoti tiems, kurie eis pas rinkėjus, balsuosiančius iš namų.

L.Matjošaitytė atsakė, jog rinkimų komisijos išreiškė poreikį dėl papildomų savisaugos priemonių.

„Kalbant apie asmens apsaugos priemones, iš valstybės rezervo per Sveikatos apsaugos ministeriją tos apsaugos priemonės pasiekė. Mes praėjusią savaitę perklausėme apygardų rinkimų komisijų, kadangi jau visos susipažino su esamais kiekiais, kokios tos priemonės gautos, žino, kad keičiasi ta situacija kiekvieną dieną, ir ar reikalinga papildomų asmens apsaugos priemonių, jei reikalinga, tai kokių. Mes gavome jų poreikius“, – dėstė ji.

Papildomai, pasak L.Matjošaitytės, prašoma 15,3 tūkst. vienkartinių veido kaukių, 1 267 porų antbačių, 7970 porų pirštinių.

L.Matjošaitytė pabrėžė, kad pas rinkėjus eisiantys komisijų nariai turi reguliariai keisti apsaugos priemones, įskaitant vienkartinius kostiumus.

Negali būti kalbos apie tai, kad su vienu kostiumu mes apvažiuojam pusę rajono.

„Kostiumai, jeigu einama pas asmenį, kuriam diagnozuota COVID-19 infekcija, po kiekvieno apsilankymo turėtų būti keičiami. Reiškia, rinkimų komisijų nariai, nuėję pas rinkėją, neinama pas rinkėją į namus: prie durų paduodami dokumentai, balsavimo išoriniai, vidiniai vokai, biuleteniai, rinkėjas tuos dokumentus užpildo, kaip jis mano teisinga, sudeda nustatyta tvarka į vokus, užklijuoja, atiduoda komisijos nariams.

Komisijos nariai paima tą voką, įsideda sau į krepšį. Užsidarius durims, turi nusirengti visą kostiumą, įdėti į vienkartinį maišelį. Kai vyksta pas kitus rinkėjus, vėl apsirengiama ir vėl nusirengiama. Negali būti kalbos apie tai, kad su vienu kostiumu mes apvažiuojam pusę rajono“, – pasakojo ji.

Balsavimas iš namų vyks spalio 9 ir 10 dienomis nuo 8 iki 20 valandos.

Pirmadienį Seimo rinkimuose prasidėjo išankstinis balsavimas. Plačiau apie rinkėjų įspūdžius – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas