Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 15

Rinkliavos kolegijose ir universitetuose: už ką turi mokėti mokslus baigiantys studentai?

Rinkliavomis komisijų vaišėms ir reikalavimu susimokėti už mantijos nuomą, antraip negaus diplomo, apkaltintų aukštųjų mokyklų atstovai teigia, kad jokios rinkliavos neorganizuojamos, o už mantijas ar gražesnį diplomo viršelį moka tik tie, kurie šių dalykų pageidauja.
Ceremonijos akimirka
Ceremonijos akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) pirmadienį sukėlė triukšmą paviešinusi, kokių pastaruoju metu yra gavusi skundų iš studentų.

Verčiami sumokėti 7,25 euro už mantijos nuomą, antraip negaus diplomo.

Bene daugiausiai priekaištų sulaukė Vilniaus kolegija. Visų pirma, anot LSS, šią aukštąją mokyklą baigiantys studentai yra spaudžiami surengti vaišių stalus baigiamųjų darbų gynimo komisijoms.

Negana to, studentai sąjungai persiuntė laiškus, kuriuose nurodoma, kad jie verčiami sumokėti 7,25 euro už mantijos nuomą, antraip negaus diplomo.

Vilniaus kolegijos nuotr./Vilniaus kolegija
Vilniaus kolegijos nuotr./Vilniaus kolegija

Vilniaus kolegijos direktorius Gintautas Bražiūnas, kalbėdamas su 15min, apgailestavo, kad LSS dėl to nesikreipė į kolegijos studentų atstovybę.

„Jie dabar sėdi pas mane ir sako, kad jie nieko nežino“, – sakė direktorius.

G.Bražiūno teigimu, paaiškėjo, kad iš 30 kolegijos katedrų dviejose studentai savo iniciatyva vaišina komisijas.

Nėra jokių rinkliavų, mes seniausiai tą esame uždraudę.

„Tik kava. Tai čia jau nieko tokio. O visur kitur – arba apmoka fakultetai kavą ir vandenį, arba visai nieko neduoda. Nėra jokių rinkliavų, mes seniausiai tą esame uždraudę“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie raginimą nuomotis mantijas baigimo ceremonijai, G.Bražiūnas aiškino, kad prieš kurį laiką viena Menų fakulteto skyriaus vedėja parašė neteisingą atmintinę studentams, kurie atsiims diplomus.

„Ji sakė, kad suklydo, atsiprašinėjo, bet tikriausiai bausime, nes taip suklysti negalima, reikia turėt proto“, – teigė jis.

G.Bražiūnas teigė, kad vedėjos išplatintoje atmintinėje buvo leidžiama suprasti, lyg nuomotis mantijas studentams yra privaloma, tačiau iš tiesų, pasak jo, tai daro tik to norintys.

Vilniaus kolegijos vadovas sakė, kad kolegija turi savo mantijas, tačiau jas reikia prižiūrėti, todėl pageidaujantys su jomis atsiimti diplomus, turi sumokėti mokestį.

Mantijas reikia kasmet valyti, todėl, kad toks jausmas, kad jie voliojasi su tomis mantijomis.

„Mantijas reikia kasmet valyti, todėl, kad toks jausmas, kad jie voliojasi su tomis mantijomis. Ko tik nebūna – Dieve, kepurės sudraskomos, – pasakojo jis. – Mantijas siūlome jau dešimt metų, ir per juos nebuvo nei vieno karto, kad neįteiktume žmogui diplomo, jeigu jis nenori mantijos.“

Pateikė vaišių sąrašą

LSS taip pat paskelbė, kad Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos administracijos darbuotoja detaliai surašė, kuo seniūnai turi aprūpinti baigiamųjų darbų komisiją.

Sąraše buvo gėlės, gazuotas ir negazuotas vanduo, stiklinė, porcija sriubos ir antrojo patiekalo, sausainiai, kava, vaisiai ir servetėlės.

Seniūnams liepta pasirinkti, ar tuo pasirūpins patys, ar surinkę pinigus iš kitų studentų. Ir jiems esą buvo leidžiama suprasti, kad jei jie neseks šia tradicija, tai gali turėti neigiamų pasekmių studijų baigimui.

Kolegijos administracijai nėra žinomi atvejai, kai iš studentų būtų renkamos kokios nors rinkliavos.

Į 15min klausimą apie tai kolegijos viešųjų ryšių specialistas Deividas Aukštuolis atsakė lakoniškai: baigiamųjų darbų komisijų darbo organizavimą vykdo fakulteto administracija, o studento baigimo rezultatus įtakoja tik akademiniai pasiekimai.

„Kolegijos administracijai nėra žinomi atvejai, kai iš studentų būtų renkamos kokios nors rinkliavos, susijusios su baigiamųjų darbų gynimu“, – raštu atsiųstame atsakyme teigė jis.

D.Aukštuolis tikino, kad situaciją aiškinasi Profesinės etikos komitetas.

Šiaulių universitetas. Šiaulių universiteto nuotr.
Šiaulių universitetas. Šiaulių universiteto nuotr.

Nors Švietimo ir mokslo ministerija yra nurodžiusi nerinkti pinigų už diplomo ar jo priedėlio rengimą, anot LSS, trys aukštosios mokyklos – Šiaulių valstybinė kolegija, Šiaulių universitetas ir Aleksandro Stulginskio universitetas, už tai reikalauja iš studentų susimokėti nuo 3 iki 8 eurų.

Aleksandro Stulginskio universiteto atstovė spaudai Laura Naujokaitė Žemaitienė teigė, kad šioje mokslo įstaigoje diplomų įdėklų kaina nėra įskaičiuota į studijų kainą, todėl, norėdami gauti diplomą bei jo priedėlį su įdėklais, jie turi turi padengti jų pagaminimo kaštus: diplomo įdėklo – 3,5 eur, diplomo priedėlio – 2,5 eur.

Ji pabrėžė, kad studentas gali rinktis nemokėti ir gauti diplomą standartiniame aplanke.

ASU administracija šį klausimą jau svarstė ir ateityje ketina atsisakyti mokamų diplomų įdėklų.

„Kilus studentų nepasitenkinimui, ASU administracija šį klausimą jau svarstė ir ateityje ketina atsisakyti mokamų diplomų įdėklų“, – teigė ji.

Šiaulių valstybinės kolegijos viešųjų ryšių specialistė Urtė Drąsutytė 15min teigė, kad aukštojoje mokykloje yra numatytas mokestis už studijų baigimo dokumentų rengimo paslaugas, už, jos žodžiais, papildomą dokumentų įforminimą.

Šiaulių universiteto atstovė spaudai Laima Juzulėnienė 15min teigė, kad universitetas nereikalauja iš studentų susimokėti už diplomo viršelį ar aplanką.

Šiaulių universitete 3 eurai, jeigu studentas sutinka, yra renkami už reprezentacinį puošnų įdėklą ir priedėlio viršelius, o tai yra ne su studijomis susijęs dalykas, tačiau studentui neprivaloma juos pirkti, teigiama universiteto Studijų tarnybos direktorės Laimos Liukinevičienės laiške studentams, kurį atstovė spaudai persiuntė 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas