Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 11

Rolanda Lingienė įspėja: karštu koronaviruso židiniu tampa Elektrėnai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė savo paskyroje feisbuke įspėjo, jog naujas grėsmingas koronaviruso židinys formuojasi Elektrėnuose.
Elektrėnai
Elektrėnai / PamatykLietuvoje.lt nuotr.

„Kodėl Elektrėnai? Ogi dėl to, kad per visą pandemijos laikotarpį Elektrėnuose registruoti 46 COVID-19 infekcijos atvejai, o per pastarąsias savaites – 21, t. y., beveik pusė jų. Ir dabar pats laikas daryti viską, kad šis miestas netaptų dar vienu „karštu“ tašku Lietuvoje“, – rašo R.Lingienė.

Su kuo tai susiję? 12 atvejų susiję su rugsėjo 19-20 d. ledo ritulio varžybomis; 4 – su šeiminiais protrūkiais; 2 atvejai – su Vilniaus kogeneracine jėgaine; po vieną atvejį – su šokių studija Vilniuje, UAB „Mitnija“ bei Aukštadvaryje vykusiu gimtadieniu.

18 susirgusiųjų jaučia simptomus.

Amžius: iki 19 m. – 7, 20-29 m. – 2, 30-39 m. – 10, 50-59 m. – 1, 60-69 m. – 1 asmuo.

Kur išplito šie atvejai? Elektrėnų profesinio mokymo centre (3 atvejai), Elektrėnų „Versmės“ gimnazijoje (3 atvejai), Vievio J.Milančiaus pradinėje mokykloje (1 atvejis), Vievio gimnazijoje (1 atvejis), gėlių parduotuvėje, kartodrome ir kt.

Elektrėnų epideminė kreivė.
Elektrėnų epideminė kreivė.

R.Lingienė rašo, kad NVSC specialistai kreipėsi į varžybų organizatorius prašydami pateikti dalyvavusių sąrašą ir jų kontaktinius duomenis. Deja, dalyvių registracija nebuvo vykdoma.

Nuotoliniu būdu taip pat bendrauta su klubais, kuriuose registruoti atvejai, bendruomenėmis, organizuotas visų varžybose dalyvavusių profilaktinis testavimas.

Gyventojai, kurie dalyvavo varžybose, kviesti užsiregistruoti NVSC. Visiems besikreipusiems pasiūlyta išsitirti, jie registruoti tyrimo atlikimui. Registruota mažiausiai 40 asmenų.

Taip pat vykdytas sąlytį turėjusių asmenų identifikavimas ir izoliavimas.

R.Lingienė pateikia ir siūlymus dėl tolesnių veiksmų:

1. Laikinai stabdyti ledo ritulio užsiėmimus;

2. Didinti COVID-19 testavimo prieinamumą – Elektrėnuose įrengti mobilųjį punktą, išplėsti testavimo apimtis (ypatingą dėmesį skiriant ledo ritulio veikla užsiimantiems asmenims ir jų artimiesiems).

Ji ragina Elektrėnų gyventojus teikti siūlymus kaip dar galima prisidėti prie COVID-19 ligos stabdymo Elektrėnuose tarp ledo ritulininkų ir su jais susijusių žmonių.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 160 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Atvejai patvirtinti visose dešimt šalies apskričių. 47 iš jų registruoti Šiaulių, 40 Kauno, 39 Vilniaus, 11 Klaipėdos, po 5 Telšių, Panevėžio ir Marijampolės, po 3 Alytaus ir Tauragės bei 2 Utenos apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 110 asmenų. 48 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 6122 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 3220 asmenys, 2777 – pasveiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento