Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 07

Socdemai apsisprendimo kryžkelėje: ką signalizuoja pasirinkimas vienas iš vieno?

Didžiausia politinė jėga – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – neskuba kelti kandidato į prezidentus. Jos skyriai daugiausia siūlo partijos pirmininkę europarlamentarę Viliją Blinkevičiūtę, bet ji, kaip kalbama neoficialiai, nedega dideliu noru stoti į šią kovą. Kiti partijos atstovai, kaip pastebi apžvalgininkai, rinkimų kampanijoje atliktų nebent statistų vaidmenį.
Vilija Blinkevičiūtė
Vilija Blinkevičiūtė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apsispręsti dėl kandidato į prezidentus LSDP žada gruodį arba sausį.

Šį šeštadienį vyksiančioje partijos taryboje sprendimo dėl to esą dar neturėtų būti, nors vidinis kandidatų kėlimo procesas ir gali būti aptartas, apsvarstyta galutinė apsisprendimo data.

Pastarąjį kartą LSDP kandidatas į prezidentus rinkimuose sėkmingiau pasirodė 2014 metais, kai į antrąjį turą su tuomete valstybės vadove Dalia Grybauskaite išėjo Zigmantas Balčytis, dabar jau atstovaujantis kitai partijai.

2019 metais socdemai į prezidentus kėlė Vytenį Povilą Andriukaitį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis

LSDP susiduria su savotiška dilema dėl to, kas jai šiuose rinkimuose atstovaus.

Pagal visuomenės nuomonės apklausas geriausiai vertinama socdemų politikė – V.Blinkevičiūtė, ją kandidate į prezidentus norėtų matyti ir didžiuma skyrių.

Pagal naujausią informaciją, ją iškėlė 52 skyriai. Taip pat į kandidatus siūlomi Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, europarlamentaras Juozas Olekas, LSDP pirmininkės pavaduotojas Liutauras Gudžinskas, Seimo nariai Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas.

Taip pat LSDP skyriai kandidatais į prezidentus norėtų matyti partijos garbės pirmininką V.P.Andriukaitį, Akmenės rajono merą Vitalijų Mitrofanovą, Seimo narę Orintą Leiputę, Šarūną Birutį.

LSDP bičiulių teigimu, V.Blinkevičiūtė dėl kandidatavimo svarsto. O neoficialiai užsimena, kad politikei įdomesni rinkimai į Europos Parlamentą, kur ji dirba ir dabar.

Stipriausia kandidatė

LSDP vicepirmininkas ir rinkimų štabo vadovas Robertas Duchnevičius sakė, kad buvo sprendimas klausimą dėl kandidato į prezidentus spręsti vėliau, ne šioje taryboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas