Turgaus prekeiviai pripažįsta, jog šiemet brango kai kurios daržovės, vaisiai ir grybai. Ir tas brangimas, esą, siekia „tik 10–20 proc.“
Daržovių augintojai tikino, kad kelti kainas buvo priversti, nes šių metų derliui pakenkė ne tik permainingi vasaros orai – karštis ir lietūs, bet ir labai šalta žiema. Vieniems liūtis paskandino česnakų laukus, kopūstus dėl didelės drėgmės ir karščių puolė puviniai. Kiti jaudinosi, ar pavyks sėkmingai derlių nuimti. „Nuolat lyja, todėl laukuose šlapia, klimpsta traktoriai, nežinia, koks bus bulviakasis. Šiuo metu į laukus sunku įvažiuoti, nors bulvės užaugo tikrai gražios“, – skundėsi ūkininkas Arūnas iš Radviliškio rajono. Jis Kalvarijų turguje už bulvių kilogramą prašė 0,80–1 Lt.
Permaininga vasara šiemet nelepino ir uogų augintojų. Pasak Gintaro Sabaliausko sodininkystės ūkio atstovės Laimutės Žemantauskaitės, ankstyvųjų aviečių derliaus Lietuvoje galima sakyti nebuvo. Todėl šiuo metu užderėjusios vėlyvosios avietės, palyginus su praėjusiais metais, brangesnės: 1 kg kainuoja 12–14 Lt, kai pernai buvo galima nusipirkti už 7– 10 Lt.
Lietuviški obuoliai turguje ne pigūs, jų kainos svyruoja nuo 2 iki 3,5 Lt už kilogramą. Brangiausi kol kas antaniniai, puikiai tinkantys tiek obuolienėms virti, tiek pyragams. Anot sodininkų, obuolių šiemet nėra itin daug, kai kurios obelys jų nesubrandino, kiti nuo per didelės drėgmės supuvo arba nesunokusius obuolius nukratė stiprūs vėjai.
„Obelų savo sode turime nedaug, kur kas labiau apsimoka auginti avietes, braškes, juoduosius serbentus, slyvas, tačiau niekas nenori tuo užsiimti“, – sakė obuoliais prekiavęs Klemensas, Vilniaus rajone kartu su žmona turintis beveik dviejų hektarų sodą.
Medus brangus ir dar brangs
Medaus kainos šiemet gerokai aukštesnės nei prieš metus. „Šiuo metu medaus kilogramas kainuoja apie 18 Lt, pernai pardavinėjome po 14–15 Lt. Tačiau žiemą lietuviško medaus gali pritrūkti ir nežinia, ar turėsime iš kur atsivežti, nes vasara buvo permaininga daugelyje šalių. Lietuvoje nemažai bičių šeimų išmirė šaltą žiemą, pavasaris buvo vėlyvas, tai ir medaus mažoka“, – pasakojo Pasvalio rajono bitininkų medų Kalvarijų turgavietėje pardavinėjusi moteris.
Grybų prekeiviai nesiskundžia
Kalvarijų turgavietėje grybus pardavinėjusi Kristina iš Naujosios Vilnios tikino, kad grybų šiemet miškuose daug, tereikia noro grybauti. „Aš nesu labai patyrusi grybautoja, tačiau šiemet, jeigu randi vieną baravyką, šalia rasi ir daugybę kitų“, – sakė Mickūnų apylinkėse grybavusi moteris.
Didžiausia turguje – baravykų, raudonviršių pasiūla, kur ne kur dar geltonuoja voveraitės.
Voveraičių litro kaina siekė apie 4 Lt. Baravykai pardavinėjami ir vienetais, ir kilogramais. Mažų baravykų dėžutę buvo galima įsigyti už 6 Lt, kiek didesnį kibirėlį – už 14–16 Lt. Kilogramo baravykų kaina Vilniaus turgavietėse svyruoja apie 30 Lt, tačiau dažnas pardavėjas tikino parduosiąs ir už 25 Lt.
„Važiuoju į Labanoro girią ir grybauju, grybų dabar tikrai daug“, – sakė baravykus pardavinėjusi ir prisistatyti nepanorusi vilnietė. Ji už baravykų kibirėlį prašė 12–14 Lt. Moteris pasiguodė turguje jau nukentėjusi nuo ilgapirščių – vienas apsimetęs pirkėju ją užkalbino, per tą laiką nuo prekystalio dingo kibirėlis su grybais.
Ir skanu, ir nuodinga
Mikologai perspėja grybų mėgėjus būti atsargius ir miške, ir turguje – rinktis tik tuos grybus, kurie gerai žinomi.
„Ūmėdę nesunku supainioti su musmire, todėl reikėtų labai atidžiai jas rinkti. O baravykus nebent su aitriaisiais baravykais supainiosite, bet paragavę pirmą kąsnį tai pajusite – tie baravykai labai aitrūs, bet jie nėra nuodingi, – sakė Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičiaus. – Nepatartina grybauti pakelėse, arti gamyklų, miestuose, kur didesnis užterštumas, nes grybai sugeria teršalus iš aplinkos.“
Patikrinti, kur surinkti turguje parduodami grybai, sunku. Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tikrina prekybos vietas, tačiau kiekvieno prekeivio grybų kasdien patikrinti esą neįmanoma. Todėl pirkėjams belieka pasitikėti savo žiniomis ir pardavėjais.
Anot J.Kasparavičiaus, nors apie nuodingus grybus kalbama daug, apsinuodijimų pasitaiko kasmet. „Žmonės kartais per daug pasitiki savo žiniomis, teigia „jaučiantys“, kad grybas yra geras, nes gardžiai kvepia, nėra aitrus. Nuodingi grybai skonio savybėmis neišsiskiria, jų skonis malonus, o tai ir yra pavojingiausia“, – įspėjo mikologas.
Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriuje šiemet jau gydyti keturi itin sunkūs ligoniai, iš kurių vienas – mirė. Dar vienas stipraus apsinuodijimo atvejis pasitaikė Kaune. Pernai visoje Lietuvoje į ligonines apsinuodiję grybais pateko 95 asmenys, du iš jų mirė.