Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 30

Rūdninkų poligono teritorijoje – saugomos gamtos vertybės: ar joms iškils rizika?

Dėl Rusijos agresijos Ukrainoje Lietuva imasi stiprinti savo gynybą ir vienas iš svarbių projektų – Rūdninkų karinio poligono steigimas. Poligono teritorijoje yra draustinių su saugomomis gamtos vertybėmis. Aplinkos ministerija teigia, kad miškų kirtimai, statybos ir pratybos gali sukelti žalos gamtai, tačiau kai kuri karinė veikla gali turėti net ir teigiamą poveikį.
Kurtinys
Kurtinys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aplinkos ministerijos duomenimis, Šalčininkų rajone steigiamame Rūdninkų kariniame poligone yra Rūdninkų girios biosferos poligonas su Kernavo telmologiniu, Rūdninkų kraštovaizdžio, Zygmantiškių geomorfologiniu draustiniais.

Į teritoriją taip pat patenka Visinčios kraštovaizdžio, Visinčios hidrografinio, Šalčios hidrografinio draustinių dalys.

15min nuotr./Numatoma Rūdninkų poligono teritorija
15min nuotr./Numatoma Rūdninkų poligono teritorija

Ministerija įvardijo, kokios vertybės saugomos atskiruose draustiniuose:

  • Rūdninkų biosferos poligono paskirtis yra išsaugoti Rūdninkų girios ekosistemą, ypač siekiant išlaikyti vapsvaėdžio, tetervino, kurtinio, lututės, lėlio, juodosios meletos, tripirščio genio, dirvoninio kalviuko, ligutės populiacijas teritorijoje;

  • Kernavo telmologinio draustinio paskirtis – išsaugoti stambų Kernavo pelkinį kompleksą, ypač vertingą biologiniu požiūriu, Rūdninkų girioje;

  • Rūdninkų kraštovaizdžio draustinio paskirtis – išsaugoti Dainavos smėlėtosios lygumos kraštovaizdį su įvairiais pelkiniais kompleksais, natūralų Piguičiaus upelio aukštupį su juodalksnynais, ypač vertingais biologinės įvairovės požiūriu;

  • Zygmantiškių geomorfologinio draustinio paskirtis – išsaugoti raiškų Zygmantiškių kopagūbrį;

  • Visinčios kraštovaizdžio draustinio paskirtis – išsaugoti Visinčios slėnį su natūralių užliejamų pievų ir šlapių miškų augalais;

  • Visinčios hidrografinio draustinio paskirtis – išsaugoti negilaus salpinio slėnio smarkiai vingiuotą Visinčios upelio atkarpą;

  • Šalčios hidrografinio draustinio paskirtis – išsaugoti salpinio slėnio smarkiai vingiuotą Šalčios upės atkarpą žemupyje.

Kaip veikla kariniame poligone galėtų paveikti šias vertybes, prognozuoti, pasak Aplinkos ministerijos, sunku, bet esą gali pasikeisti kraštovaizdis, vertybės gali būti sunaikintos arba sutrikdytos.

„Galimas poveikis saugomoms vertybėms: kraštovaizdžio pasikeitimas, tiesioginis sunaikinimas (pavyzdžiui, miško buveinių iškirtimas) arba trikdymas (rūšių, daugiausiai paukščių).

Poveikio mastą tiksliau apibūdinti sunku, kadangi nežinomos veiklos kariniame poligone apimtys, kaip ir kokiu laikotarpiu jos bus vykdomos (miško kirtimai, statybos, pratybos)“, – atsakyme 15min nurodė Aplinkos ministerijos Strateginės komunikacijos skyriaus vedėja Loreta Pilkienė.

Ž.Morkvėno nuotr./Tetervinas
Ž.Morkvėno nuotr./Tetervinas

Visgi, Aplinkos ministerijos vertinimu, kai kurios veiklos poligone, pavyzdžiui, sunkiosios karinės technikos judėjimas teritorijoje, gali turėti ir teigiamą poveikį kai kurioms vertybėms, pavyzdžiui, viržynų ar nesusivėrusių žemyninių smiltpievių buveinėms, kurios esą ir susiformavo kaip karinės technikos naudojimo sovietmečiu pasekmė.

Karinių pratybų metu suformuotos atviros vietos turėtų būti tinkamos jų perimvietėms ir tuokvietėms.

„Dirvoniniai kalviukai, lėliai ir ligutės dažniausiai peri skurdžia augalija apaugusiose laukymėse, kirtavietėse, dykvietėse, tetervinai jose kelia tuoktuves, todėl karinių pratybų metu suformuotos atviros vietos turėtų būti tinkamos jų perimvietėms ir tuokvietėms“, – atsakyme pažymėjo ministerijos atstovė.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos (KAM), naujas poligonas yra reikalingas, stiprėjant Lietuvos kariuomenei ir papildomai atvykstant sąjungininkų pajėgoms.

KAM teigia, kad Rūdninkų poligonas pripažintas tinkamiausia vieta tiek dėl nesančių ten gyvenviečių, tiek dėl minimalių įmanomų kaštų, nes poligonas bus atkuriamas, o ne statomas nuo pradžių.

KAM skelbia, kad poligono administracinių ir kariniam rengimui reikalingos infrastruktūros objektų steigimas ir aptarnavimas sukurs iki 100 darbo vietų, jis gali pritraukti papildomų investicijų į regioną.

Įstatymo projekte nurodoma, kad valstybės institucijos turės imtis veiksmų, kad neigiamas poveikis saugomoms teritorijoms, kurio neįmanoma išvengti dėl poligono įkūrimo, jo statinių statybos ir įrenginių įrengimo, poligono teritorijos parengimo karinių mokymų ir pratybų veiklai ir šios veiklos vykdymo, būtų kompensuojamas įsteigiant lygiavertes saugomas teritorijas kitose vietose.

Praėjusią savaitę Krašto apsaugos ministerija pranešė, jog pirmieji kariai į atkuriamą karinį poligoną galės įžengti jau gegužės mėnesį.

Lietuvos kariuomenės Rūdninkų karinio poligono įstatymo projektui dar turės pritarti Vyriausybė, vėliau jis turės būti priimtas Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas