Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 01

Rugsėjo 1-oji Klaipėdoje: Mauglio žodžiai ir rūpesčiai dėl saugumo

Būgnininkų aidais, aikštėje pasirodžiusiais kartingų automobiliais ir Donato Montvydo dainomis Klaipėdoje naujų mokslo metų proga sveikinta į pirmąją pamoką Lietuvininkų aikštėje susirinkusi švietimo bendruomenė. Klaipėdoje į mokyklas susirinko per 21 tūkstantį moksleivių. Klaipėdos vicemeras cituodamas Mauglio žodžius linkėjo visiems būti vieno kraujo ir nesiskaldyti į frakcijas bei grupes, vakserius ir antivakserius.

Pirmoji pamoka dėl pandeminės situacijos Lietuvininkų aikštėje šiemet truko trumpiau, apie pusvalandį. Joje įprastai švietimo bendruomenę sveikindavo miesto meras V.Grubliauskas, tačiau miesto vadovas prieš kelias dienas pranešė susirgęs koronavirusu, tiesa, lengva forma, mat yra vakcinuotas. Aikštės dalyviai raginti perduoti linkėjimus V.Grubliauskui stipriais plojimais.

Į aikštę trečiadienio rytą, vadinamajai pirmajai pamokai, kurioje aidi muzika, sveikinimai, rinkosi nedidelės įvarių mokyklų bendruomenės, saulėtą rytą plazdėjo įstaigų vėliavos, skambučiu į pamoką kvietė pirmokėliai. Mokyklas šiemet pradeda lankyti apie 1 700 pirmokų. Panašus skaičius išlieka jau kelerius metus.

Trankiai mokslo metus pradėti kvietė būgnininkų grupė, o į aikštę išriedėję kartingų automobilių vairuotojai dalijo vėjo malūnėlius.

Daugiau moksleivių

„Labai džiaugiamės, kad grįžtame į kontaktinį ugdymą. Tas džiugesys išlieka, nes visi vieni kitų pasiilgę. Mokslo metus pradedame su gausiu būriu moksleivių, apie 600 turime daugiau jų ateinančių į mūsų mokyklas. Viso virš 21 tūkstančio, vis dar ateina, kažkas sugrįžta iš užsienio, dar pildomės. Manau, viskas bus gerai“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Ji neslėpė, jog didžiausias iššūkis užtikrinti visus operacijų vadovo sprendime numatytus reikalavimus dėl pandemijos, taikomus mokykloms.

„Stengiamės, bet žinome, kad mokyklų neperstatysime, srautų reguliavimas – didžiulis iššūkis“, – sakė vedėja.

Mokyklose rekomenduojamas testavimas, tačiau jis bus atliekamas tik su tėvų sutikimu, o nuo 16 metų moksleiviai sutikimą turės duoti patys.

Kokie gi bus šie mokslo metai? Ar kontaktinis ugdymas išliks ilgiau nei pernai, kuomet penktų ir vyresnių klasių moksleiviai nuo spalio vidurio iki pat metų pabaigos mokėsi namuose.

„Niekas negali pasakyti, tuo tikime, kad švietimui apribojimai bus vėliausiai, ne taip kaip praėjusiais metais, kai apribojimai buvo pakankamai anksti. Gal pradėsime ne nuo švietimo įstaigų, o nuo kitų institucijų“, – svarstė L.Prižgintienė.

Ragino būti vieningais

Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis ragino švietimo bendruomenę būti vieningą ir žvelgti į ateitį viltingai. Mokykla, anot jo, tai draugystė, naujos patirtys, pirmoji meilė.

„Mokėkite būti atviri, džiaugsmingi, jauskite vieni kitus, nesiskaldykite į frakcijas ir grupes, į vakserius ir antivakserius. Geriau vadovaukitės „Džiunglių“ knygos autoriaus Kiplingo herojaus Mauglio žodžiais: „Tu ir aš esame to paties kraujo“, – ragino vicemeras.

L.Prižgintienė moksleiviams linkėjo, jog šiemet švietimo ratas suktųsi įprastu ritmu: namai – mokykla – namai, pamoka – pertrauka, pirmadienis – penktadienis.

„Tegul šiam rate užtenka vietos visiems – draugams, mokytojams, vadovams, šeimos nariams“, – linkėjo vedėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas