Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 31

Rūkaliams balkonuose kėdainiečiai kol kas tolerantiški

​​​​​​​Nuo šių metų sausio įsigaliojo draudimas rūkyti daugiabučio namo balkone, jei tam prieštarauja nors vienas kaimynas. Didieji miestai nesnaudžia – Vilniuje ir Kaune savivaldybės jau sulaukė kelių dešimčių gyventojų prašymo uždrausti rūkymą vieno ar kito namo balkonuose. Kėdainiečiai, nors sausis jau eina į pabaigą, dar nepateikė nė vieno tokio prašymo.
Rūkymas balkone
Rūkymas balkone / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kreiptis į administraciją

Jei atsirastų toks gyventojas, kuris norėtų, jog visame name nebebūtų galima rūkyti balkonuose, jis turėtų su raštišku prašymu kreiptis į Kėdainių rajono savivaldybės administraciją.

Prašymas negalės būti anoniminis – jame reikės nurodyti savo vardą, pavardę, gimimo datą, deklaruotą gyvenamąją vietą.

„Jei prieštaravimą pareikš asmuo, kuris gyvens, bet nebus deklaravęs gyvenamosios vietos konkrečiame daugiabučiame name, draudimas rūkyti bus panaikintas po 6 mėnesių, jei prieštaravimą pareiškęs asmuo per 6 mėnesius nuo prieštaravimo pareiškimo dienos nedeklaruos gyvenamosios vietos tame name“, – informavo mero patarėja Jorūnė Liutkienė.

Skelbs viešai

Uždraudus rūkyti daugiabučiame name, Savivaldybės administracija informuos daugiabučio namo administratorių, daugiabučio namo savininkų bendriją ar kitą atsakingą asmenį. Šie savo ruožtu privalės informuoti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkus apie nustatytą draudimą bei įrengti specialius apie draudimą rūkyti informuojančius ženklus.

Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymai, kuriais uždrausta rūkyti daugiabučiuose namuose, skelbiami viešai savivaldybės interneto svetainėje skiltyje „Veiklos sritys“ – „Viešoji tvarka“.

Maža to, rūkyti nebus galima ne tik balkone, laiptinėje ar kitose bendro naudojimo patalpose. Jei sumanysite rūkyti namie prie gartraukio ar ventiliacijos angos, o dūmus užuos kaimynas – taip pat galite sulaukti nemalonumų.

Numatyta, kad rūkantis asmuo privalo užtikrinti, kad tabako dūmai nepatektų į kito buto savininko patalpas bei į to paties buto patalpas.

Kokia bauda laukia?

Draudimo rūkyti nesilaikantiems asmenims gali būti skirtas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 90 eurų.

Jeigu gavus skundą dėl rūkymo balkone, būsto savininkas neigtų rūkęs pats – jis turės nurodyti, kas tą darė. Nesutikus to padaryti, asmeniui grės bauda nuo 30 iki 120 eurų.

Minėtus nusižengimus fiksuos ir tikrins Kėdainių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius. Kaip informavo skyriaus vedėja Danutė Mykolaitienė, per 2020 metus, kol dar negaliojo šis įstatymas, bet jau buvo draudžiama rūkyti laiptinėse, nebuvo sulaukta nė vieno nusiskundimo. Pačių skyriaus darbuotojų iniciatyva išaiškintas vienas nepaklusnus rūkalius, kuris atsipirko įspėjimu.

Apie pastebėtą netvarką ir viešosios tvarkos nesilaikymą visada galima pranešti telefonu 8 800 41 510. Net ir po darbo valandų Jūsų pranešimas bus išgirstas. Galite ir parašyti elektroniniu paštu viesojitvarka@kedainiai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas