Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 03 30 /15:21

L.Linkevičius apie iš Rusijos šalinamus Lietuvos diplomatus: „Jie neturi nieko bendro su žvalgybine veikla“

Atsakydama į trijų Rusijos diplomatų išsiuntimą iš Lietuvos, Maskva nusprendė išsiųsti tokį patį skaičių lietuvių diplomatų.
Linas Linkevičius
Remigijus Motuzas atvyksta į Rusijos užsienio reikalų ministeriją / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Rusija informavo išsiunčianti tris Lietuvos diplomatus iš ambasados Maskvoje“, – BNS penktadienį sakė užsienio reikalų ministro patarėja Rasa Jakilaitienė.

Apie šį sprendimą Rusijos užsienio reikalų ministerijoje informuotas Lietuvos ambasadorius Remigijus Motuzas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Remigijus Motuzas atvyksta į Rusijos užsienio reikalų ministeriją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Remigijus Motuzas atvyksta į Rusijos užsienio reikalų ministeriją

„Iš mūsų ambasados išsiunčiami trys darbuotojai“, – spaudos konferencijoje pranešė L.Linkevičius, nedetalizuodamas, kokias pareigas užima šie darbuotojai. Jo teigimu, Lietuvos diplomatai Rusiją turės palikti per savaitę.

„Tie asmenys neturi nieko bendro, kas nesuderinama su diplomatine veikla. Mes žvalgybininkų diplomatinėje tarnyboje neturime“, – pažymėjo užsienio reikalų ministras, paneigdamas Rusijos atsakomuosius kaltinimus.

Pasak jo, Maskvos atsakas nėra lygiavertis, nes Lietuvoje dirba kur kas daugiau rusų diplomatų, nei lietuvių diplomatų Rusijoje. Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Rusijos ambasadoje Lietuvoje dirba 33 darbuotojai, o generaliniame konsulate Klaipėdoje – septyni diplomatai.

Tuo metu Lietuvos ambasadoje Maskvoje dirba 15 diplomatų, generaliniame konsulate Sankt Peterburge yra penki darbuotojai, konsulate Karaliaučiuje – devyni, konsulate Sovetske – du diplomatai.

Lietuvos ambasadoje Rusijoje šiuo metu be ambasadoriaus R.Motuzo dirba įgaliotoji ministrė Irena Valainytė, ministras patarėjas Giedrius Galkauskas, pirmasis sekretorius Laimis Rubinskas ir antrasis sekretorius Edvard Vickun.

Ambasados kultūros atašė pareigas eina Inga Vidugirytė-Pakerienė, muitinės atašė – Rymantas Budgenas, komercijos atašė – Remigijus Kabečius.

Konsulinius klausimus sprendžia patarėjai Dalia Ambrazevičiūtė, Natalija Burbienė, sekretoriai Aušra Gečaitė-Verksnienė, Inga Marcinkevičienė, Ričardas Pabijanskas, specialistai Saulė Šarpytė, Alvydas Povilaitis, Asta Urbienė, Darius Šerpytis ir Gitana Masaitytė.

Rusija išsikvietė ir kitų Europos šalių ambasadorius

Į Rusijos užsienio reikalų ministeriją penktadienį suvažiavo keliolika Europos šalių ambasadorių, kurie bus informuoti apie Maskvos atsakomąsias priemones į rusų diplomatų išsiuntimą iš ištisos virtinės Vakarų šalių.

Į Maskvos centre esančią ministeriją penktadienio popietę atvyko Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Čekijos ir Slovakijos bei kelių Europos Sąjungai nepriklausančių šalių ambasadoriai Rusijoje, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Tuo tarpu Nyderlandų ambasadorė Maskvoje pranešė, kad iš Rusijos išsiunčiami du jos šalies diplomatai, informavo valstybinė naujienų agentūra TASS.

„Du mano kolegos išvyksta iš Maskvos. Bet mes (ambasada) liekame čia“, – penktadienį sakė Nyderlandų ambasadorė Rusijoje Renee Jones-Bos.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį sakė, kad Maskva, atsakydama į jos diplomatų išsiuntimą iš šalių trijuose žemynuose, išsiųs 60 JAV diplomatų ir uždarys Vašingtono konsulatą Sankt Peterburge.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas

Jis taip pat sakė, kad Rusija svarsto atsakomąsias priemones kitoms šalims, išvariusioms rusų diplomatų.

„Kas dėl kitų šalių, tai taip pat visos simetriškos priemonės dėl diplomatinių misijų žmonių, kurie išvyks iš Rusijos, skaičiaus ir kol kas tai viskas“, – sakė S.Lavrovas.

Tačiau priemonės galėtų būti „ne tik“ simetrinės, pridūrė jis.

Bendrai iš JAV, ES, NATO šalių ir kitų valstybių buvo išsiųsta daugiau kaip 150 rusų diplomatų. Vokietija, Prancūzija, Kanada ir Lenkija nusprendė išsiųsti po keturis Rusijos diplomatus, Čekija – tris, Latvija ir Estija – po vieną, Danija, Italija, Ispanija ir Nyderlandai – po du, Ukraina – trylika.

15min/Europos Sąjunga, JAV ir Kanada išsiuntė rusų diplomatus
15min/Europos Sąjunga, JAV ir Kanada išsiuntė rusų diplomatus

Iš Lietuvos išsiunčiami du Rusijos diplomatai ir gynybos atašė

Tai buvo koordinuotas atsakas Maskvai, kaltinamai buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimu nervus paralyžiuojančia medžiaga Anglijos Solsberio mieste kovo 4 dieną. Maskva kaltinimus neigia.

Išsiųsti tris Rusijos diplomatus ir taip parodyti solidarumą Britanijai dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo Lietuva nusprendė pirmadienį. Anot Rusijos ambasadoriaus Lietuvoje Aleksandro Udalcovo, iš Lietuvos išsiunčiami du aukšto rango diplomatai ir gynybos atašė.

VIDEO: Rusijos ambasadorius Lietuvoje: „Padarysime tą patį, ką padarė Lietuvos pusė“

Lietuva šią savaitę taip pat papildė „juodąjį sąrašą“ dešimtimis Rusijos piliečių. Jame esantiems asmenims draudžiama atvykti į šalį.

Į vadinamąjį Magnickio sąrašą papildomai įtrauktas 21 asmuo, dar 23 asmenims uždrausta atvykti į Lietuvą dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Pirmadienį paskelbtoje grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitoje pažymima, kad didžiausias grėsmes Lietuvai kelia Rusijos žvalgybos tarnybos – Užsienio žvalgybos tarnyba, Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausioji valdyba ir Federalinė saugumo tarnyba.

Šios tarnybos priedangai naudojasi diplomatinėmis atstovybėmis Lietuvoje. Su žvalgyba susiję asmenys sudaro trečdalį Rusijos diplomatinio personalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas