Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 14

Rusijoje pradėta savanorių mobilizacija

Juntinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiantis Karo studijų institutas naujausioje apžvalgoje teigia, kad, tikėtina, užuot paskelbęs dalinę ar visišką mobilizaciją Rusijoje Kremlius įsakė „federaliniams subjektams“ (regionams) formuoti savanorių batalionus, kurie dalyvautų Rusijos invazijoje į Ukrainą. Kitaip tariant, pastebi ekspertai,
Rusijos kariai Mariupolyje
Rusijos kariai Mariupolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos karo korespondentas ir karo tinklaraštininkas Maksimas Fominas pareiškė, kad Rusijoje pradėta „savanorių mobilizacija“, pagal kurią kiekvienas regionas turi suformuoti bent vieną savanorių batalioną. Terminas „savanorių mobilizacija“ greičiausiai reiškia, kad Kremlius nurodė 85 regionams, įskaitant okupuotus Sevastopolį ir Krymą, verbuoti ir finansiškai skatinti savanorius formuoti naujus batalionus, o ne kalbama apie tiesioginę mobilizaciją, grindžiamą šaukimu į kariuomenę arba privalomu visų Rusijos rezervistų aktyvavimu, rašoma apžvalgoje.

Rusijos leidiniai pranešė, kad regionų pareigūnai samdo vyrus iki 50 metų (arba 60 metų atskiroms karinėms specialybėms) šešiems mėnesiams ir siūlo atlyginimus, vidutiniškai nuo 220 tūkst. iki 350 tūkst. rublių per mėnesį (maždaug nuo 3 750 iki 6 tūkst. JAV dolerių).

Atskiri regionai siūlo įvesti pinigines premijas, kurios vidutiniškai siektų 200 tūkst. rublių (maždaug 3 400 JAV dolerių), suteikiamas iš regionų biudžeto bei socialines išmokas kariams ir jų šeimoms, teigiama toliau. Rusijos žiniasklaida jau patvirtino savanorių batalionų kūrimą arba dislokavimą Kursko, Primorsko krašto, Baškirijos Respublikos, Čiuvašijos Respublikos, Čečėnijos, Tatarstano Respublikos, Maskvos miesto, Permės, Nižnij Novgorodo ir Orenburgo sričių teritorijose. Apie savanorių dalinių (ne bataliono) formavimą liepos 7 d. paskelbė Tiumenės srities pareigūnai.

Karo studijų instituto teigimu, savanorių batalionai iki rugpjūčio pabaigos galėtų suteikti apie 34 tūkst. naujų karių, jei kiekvienas regionas sukurs bent po vieną karinį dalinį, sudarytą iš 400 vyrų.

„Kai kuriuose Rusijos pranešimuose ir dokumentuose teigiama, kad Kremlius siekia į vieną batalioną įdarbinti maždaug 400 karių, kurie prieš išvykdami į Ukrainą bus mėnesį apmokyti. Vyrų skaičius gali skirtis, nes kai kurie federaliniai subjektai, pavyzdžiui, Tatarstano Respublika ir Čečėnija, steigia atitinkamai du ir keturis savanorių batalionus. Gali būti, kad kai kurie „federaliniai subjektai“ gali atidėti batalionų steigimą arba juose nedalyvauti, o Volgogrado pareigūnai, kaip pranešama, apie naujų dalinių steigimą nieko nesako. Naujai suformuoti batalionai šiuo metu išvyksta į poligonus ir greičiausiai iki rugpjūčio pabaigos baigs mėnesį trukusius mokymus, tačiau per tokį trumpą laiką jie nebus pasirengę kovai“, – rašoma apžvalgoje.

Liepos 12 d. Rusijos karo tinklaraštininkai kritikavo šalies kariuomenę už tai, kad ši įsigijo Irano bepiločių orlaivių, skirtų pagerinti artilerijos taiklumą Ukrainoje, tačiau nesprendžia vadovavimo problemų, kurios labiau riboja Rusijos artilerijos efektyvumą. Rusijos „Telegram“ kanalas „Rybar“ teigė, kad Rusijos prašymai ir patvirtinimas dėl artilerijos apšaudymo pereina painią vadovavimo grandinę, todėl nuo sausumos pajėgų prašymo naudoti artileriją iki faktinio smūgio gali praeiti kelios valandos ar kelios dienos. Tame pačiame kanale teigiama, kad Rusijos pajėgos Sirijoje sutrumpino laiką nuo taikinio nustatymo iki smūgio sudavimo iki mažiau nei valandos.

„Rusijos karinis tinklaraštininkas „Vojenyj osvedomitel“ teigė, kad Rusijos pajėgos susidūrė su tokiu pat pernelyg centralizuotu vadovavimu per pirmąjį Čečėnijos karą, kai Rusijos sausumos pajėgų nesugebėjimas prašyti artilerijos paramos neperžengiant vadovybės grandinės stabdė atsaką į priešo puolamuosius veiksmus. Karinis tinklaraštininkas „Južnyj veter“ teigė, kad Ukrainos artilerijos pajėgų reagavimo į taikinį laikas neviršija 40 sekundžių“, – teigiama toliau.

Dar keli Karo studijų instituto ekspertų pastebėjimai:

  • Kremlius tikriausiai įsakė Rusijos regionams suformuoti savanorių batalionus, kurie būtų dislokuoti Ukrainoje.
  • Rusijos pajėgos surengė nesėkmingus antžeminius puolimus į šiaurę nuo Slovjansko ir aplink Bachmutą.
  • Rusijos pajėgos tęsė oro ir artilerijos smūgius aplink Siverską ir į vakarus nuo Donecko miesto.
  • Rusijos pajėgos toliau taikėsi į Ukrainos geležinkelio linijas Rytų ašyje.
  • Rusijos pajėgos bandė surengti ribotus ir nesėkmingus sausumos puolimus į šiaurę nuo Charkivo miesto.
  • Rusijos pajėgos teikė pirmenybę gynybinėms operacijoms pietinėje ašyje, nes Ukrainos pajėgos toliau taikėsi į šaudmenų sandėlius.
  • Rusijos okupacinė valdžia didina finansines paskatas okupuotoje Ukrainoje dirbantiems civiliams.
  • Rusijos okupacinė valdžia gali sudaryti sąlygas prievarta perkelti okupuotose teritorijose gyvenančius ukrainiečių vaikus į Krymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas