Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 20 /14:01

Rusijos kariai lieka Baltarusijoje: tariama priežastis – paaštrėjimas Donbase

Baltarusija sekmadienį paskelbė, kad Rusijos kariai lieka šalies teritorijoje, nors anksčiau žadėta, kad jie bus išvesti sekmadienį pasibaigus pratyboms. Gynybos ministerija pranešė, kad Maskva ir Minskas nusprendė tęsti bendrą šalių karinių pajėgų pajėgų patikrinimą dėl eskalacijos Donbase. Tai didina nerimą, kad Rusijos pajėgos Baltarusijoje gali būti panaudotos invazijai į Ukrainą.
Rusija ir Baltarusija pradėjo bendrų karinių pratybų aktyviąją dalį
Rusija ir Baltarusija pradėjo bendrų karinių pratybų aktyviąją dalį / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Anksčiau skelbta, kad vasario 10 dieną prasidėjusios bendros Rusijos ir Baltarusijos karių pratybos baigsis vasario 20 dieną ir Rusijos pajėgos bus išvestos iš Baltarusijos. Tačiau vasario 17 d. Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, prieš išvykdamas į Maskvą susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, pareiškė, kad Rusijos kariai Baltarusijoje „bus tiek, kiek reikia“, o jis su V.Putinu nuspręs karių išvedimo ir dislokacijos klausimus.

Pasak Baltarusijos gynybos ministro Viktoro Chrenino, tokį sprendimą A.Lukašenka ir V.Putinas priėmė „dėl karinio aktyvumo prie Sąjunginės valstybės išorės sienų padidėjimo ir padėties Donbase paaštrėjimo“. Apie tai, kiek dar laiko truks pratybos, nepranešama.

Baltarusijos opozicija teigia, kad Baltarusija tapo A.Lukašenkos ir V.Putino įkaite.

„Lukašenka ir Putinas paėmė Baltarusiją įkaite. Būtinas tarptautinis atsakas“, – pareiškė opozicijos aktyvistas Franakas Viačorka.

„Patikrinimo metu bus kruopščiai patikrinti Sąjunginės valstybės gynybos etapai, kurių nebuvo detaliai apžvelgti ankstesnio tikrinimo laikotarpiu. Apskritai kryptis išliko nepakitusi –užtikrinti adekvatų atsaką ir karinio pasirengimo deeskalavimą piktadariams šalia mūsų bendrų sienų“, – sakė Baltarusijos gynybos ministras generolas leitenantas Viktoras Chreninas, kurį cituoja nerpiklausomas Baltarusijos portalas zerkalo.io.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Chreninas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Chreninas

V.Chreninas tikino, jog nerimą kelia tai, kad kaimyninėse šalyse sparčiai daugėja moderniausios ginkluotės.

„Kaimyninių valstybių teritorijoje sukurta daug naujų karinių grupuočių, įskaitant trečiąsias šalis. Pasirengimo lygis naudoti įvairių rūšių NATO pajėgas padidintas nuo septynių iki penkių dienų parų vadinamojo „padėties Ukrainoje eskalavimo atveju“. (...) Karo su „rytų kaimynais“ neišvengiamumo mintis tvirtai įdiegta vakariečių sąmonėje. Tuo pat metu Rusijos Federacija ir Baltarusijos Respublika kaltinamos militaristiniais siekiais“, – sakė V.Chreninas.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka stebi raketų pratybas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka stebi raketų pratybas

Ministras teigė, esą Vakarai „atsisako priimti Rusijos nubrėžtas „raudonąsias linijas“ Europos saugumo architektūroje, kurios aktualios ir Baltarusijai“. „Europoje jaučiamas stiprus parako kvapas. Ją tyčia stumia karo link“, – reziumavo V.Chreninas.

Anksčiau skelbta, kad Rusija Baltarusijoje esą pratyboms dislokavo apie 30 tūkst. karių. Vakarų žvalgybos teigia, kad dauguma jų su moderniausia ginkluote sukoncentruoti ties Ukrainos siena. Baiminamasi, kad iš Baltarusijos pusės gali būti atakuojama Ukraina, nes iš čia tiesiausias kelias pasiekti Ukrainos sostinę Kijevą.

15min nuotr./Galimas Rusijos puolimas Rytų Ukrainoje iki Dniepro upės
15min nuotr./Galimas Rusijos puolimas Rytų Ukrainoje iki Dniepro upės

Baltarusijos saugumo tarybos vadovas Aliaksandras Volfovičius išvakarėse pareiškė, kad nepaisant to, kad bendros baltarusių ir rusų pratybos „Sąjunginis ryžtas 2022“ baigiasi, pajėgų parengties patikrinimai gali būti pratęsti.

„Pratybos yra vienas iš patikrinimo baigiamosios stadijos etapų. Pačios pratybos buvo atliktos. Patikrinimas gali būti tęsiamas. Kada, iki kada, sprendimą priims patikrinimo vadovas“, – sakė A.Volfovičius, kurį cituoja valstybinė agentūra BelTA.

Mokymuose dalyvauja gausios oro pajėgos, taip pat dislokuota virtinė rusiškų raketų sistemų.

Manevrai vykdomi iškart keliuose Baltarusijos rajonuose: poligonuose netoli Baranovičių, Asipovičių, Bresto, Ašiužos ir Damanovos, taip pat Baranovičių, Lunineco, Lydos ir Mačuliščių aerodromuose bei keliose atvirose vietovėse.

Baltarusijoje vykstančios bendros pratybos didina susirūpinimą, kad Rusija planuoja eskaluoti konfliktą Ukrainoje. Rusija neigia turinti tokių planų, o Baltarusija teigia, kad pasibaigus pratyboms visi rusų kariai ir karinė technika išvyks iš šalies.

Vašingtonas anksčiau sakė, kad Kremlius į pratybas Baltarusijoje, taip pat ir prie šiaurinės Ukrainos sienos, nusiuntė maždaug 30 000 karių.

Baltarusijos opozicija baiminosi, kad po pratybų Rusijos kariai gali nepalikti jų šalies, o tai dar labiau sutvirtintų Vladimiro Putino ir A.Lukašenkos ryšius.

Tačiau Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus netrukus po to, kai prasidėjo pratybos, pareiškė, kad pasibaigus bendriems manevrams šalyje neliks „ne vieno“ Rusijos kario.

Prancūzijos prezidentūra taip pat pranešė, kad Emmanuelis Macronas gavo V.Putino patikinimą, kad Rusijos kariai po pratybų išvyks iš Baltarusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas