Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Rusijos opozicijos lyderiai Vilniuje tikisi, kad rusų sąmonė pasikeis

Paskutinę Rusijos prezidento rinkimų, kuriuose Ukrainą sunaikinti bandantis Vladimiras Putinas neturi alternatyvų, Rusijos opozicijos atstovai Vilniuje surengė protesto akciją. Prie Rusijos ambasados nusidriekė didelė eilė žmonių, kurių dauguma tikino ne balsuosiantys už V.Putiną, o gadinsiantys biuletenius. Protesto akcijoje 15min pakalbino žinomus Rusijos opozicijos veikėjus Vladimirą Milovą ir Ivaną Ždanovą.

Rusams balsuojant prezidento rinkimuose, Vilniuje sekmadienį surengta tarptautinė protesto akcija „Vidudienis prieš Putiną“.

VIDEO: Eilės prie Rusijos ambasados Vilniuje: žinutės Putinui ir noras sugadinti balsavimo biuletenius

Kalėjime neseniai mirusio Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno našlė Julija Navalnaja ragino rusus sekmadienį surengti protestą prieš Kremliaus šeimininką, sudarant ilgas eiles prie balsavimo apylinkių. Tokios eilės nusidriekė ne tik Rusijos miestuose, bet ir Vilniuje prie Rusijos ambasados, kur veikė balsavimo punktas.

Vladimiras Milovas: pamatėme, kiek daug rusų neremia V.Putino

Protesto akcijoje sutiktas buvęs Rusijos energetikos viceministras, aktyvus opozicijos veikėjas Vladimiras Milovas 15min sakė, kad tokios akcijos turi didelę svarbą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vladimiras Milovas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vladimiras Milovas

„Šaliai vis tiek reikės ieškoti naujų išeičių. Ir mūsų, kaip politikų, uždavinys pasiūlyti jai naujas išeitis, naujas akcijas. Todėl protesto akcijos bus tęsiamos.

Galiu priminti, kaip viskas prasidėjo prieš septynerius metus, pirmosios Aleksejaus Navalno protesto akcijos. Tuomet irgi buvo klausimas, kas bus toliau. Bet atsakymą radome, akcijos tapo didžiuliu judėjimu. Surasime ir dabar. Svarbiausia, kad yra potencialas, žmonės pasirengę išeiti, jiems visa tai jau įkyrėjo. Mes galvosime būdus, kaip tai padaryti“, – sakė jis.

Paklaustas, ar po rusų opozicijos veikėjo Leonido Volkovo užpuolimo Vilniuje (praėjusį antradienį L.Volkovą prie namų sužalojo kol kas nesurastas asmuo, ginkluotas plaktuku. Manoma, kad tai Kremliaus užsakytas išpuolis, siekiant pagąsdinti, – red. past.) nebijo dėl savo saugumo, V.Milovas atsakė: „Jeigu bijočiau, neužsiimčiau tuo, kuo užsiimu, todėl, kad daugelį mano draugų nužudė, pasodino, apnuodijo. Visa tai gali ir man atsitikti. Klausimas ne ar aš bijau, ar ne, o ar aš pasirengęs tai tęsti. Taip, aš pasirengęs“.

Klausimas ne ar aš bijau, ar ne, o ar aš pasirengęs tai tęsti. Taip, aš pasirengęs

Jis teigė, kad V.Putino priešai niekur negali jaustis saugūs: „Niekur negali jaustis saugus, todėl, kad užpuolimai ir žmogžudystės vyksta visur, ir Vokietijoje, ir Ispanijoje. Todėl visiškai saugiam niekur negalima jaustis, bet mes, žinome, imamės saugumo priemonių. Ir – jei bus užpuolimų, mes atsakysime“.

Paklaustas, koks turėtų būti šių protesto akcijų prieš V.Putiną rezultatas, V.Milovas sakė:

Ta tema, jog Rusijoje visi už V.Putiną ir už karą, tikiuosi, baigsis visiems laikams.

„Rezultatas bus toks, kad niekas nekalbės apie nupieštus balsų už V.Putiną skaičius. Visi kalbės apie tai, kiek žmonių išėjo. Ta tema, jog Rusijoje visi už V.Putiną ir už karą, tikiuosi, baigsis visiems laikams. Pastaruoju metu po tragiškų įvykių (A.Navalno mirties vasario 16 d. Rusijos kalėjime, – red. past.) matėme, kad tokių žmonių yra labai daug. Rezultatas bus toks, kad pradės keistis visų sąmonė. Ir rusų, ir tų, kurie stebi iš šalies“.

A.Ždanovas Vilniuje jaučiasi saugiai

Mitinge sutiktas vienas akcijos organizatorių, Lietuvoje veikiančio A.Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas sakė laukiantis eilėje į ambasadą.

15min nuotr./Ivanas Ždanovas, Georgijus Alaburovas, Marija Pevčich
15min nuotr./Ivanas Ždanovas, Georgijus Alaburovas, Marija Pevčich

Paklaustas, ar balsuos, jis atsakė: „Balsuoti? Nežinau, nes visi, kurie išeina sako, kad ten paima pasą. Aš turi tik vieną pasą ir nenoriu jo prarasti. Bet žiūrėsiu pagal situaciją“

Paklaustas, ar Vilniuje po L.Volkovo užpuolimo jaučiasi saugiai, I.Ždanovas atsakė: „Taip, žinoma“.

VIDEO: Prie Rusijos ambasados Vilniuje nuskambėjo ir JAV himnas: aktyvistas atsinešė trimitą ir vėliavą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius