Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 23

Rusų srautas į Lietuvą neslūgsta: kokie galimi sprendimai?

Karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos piliečiai ir toliau sėkmingai mėgaujasi laisvojo pasaulio malonumais – dauguma Europos Sąjungos valstybių vis dar išdavinėja rusams turistines vizas. Per pastarąjį pusmetį Lietuvoje fiksuojamas išaugęs atvykstančių Rusijos piliečių su kitų ES valstybių išduotomis vizomis skaičius. Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad tai turi baigtis – Europa privalo imtis ribojimų visos Bendrijos lygiu.
Atostogauti atvykstantys rusų turistai.
Atostogauti atvykstantys rusų turistai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuva, prasidėjus karui Ukrainoje, viena pirmųjų griežtai apribojo Šengeno ir nacionalinių vizų išdavimą Rusijos piliečiams – nuo to laiko šios vizos rusams nebeišduodamos.

Pasak G.Landsbergio, ukrainiečiai buvo priversti bėgti iš šalies, kovoti dėl savo gyvybės, dėl namų, kai tuo metu rusai vis dar gali laisvai keliauti ir naudotis visais laisvojo pasaulio patogumais.

„Manome, kad rusams turistinės privilegijos Europoje ukrainiečių sąskaita turi baigtis“, – 15min sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Vis dėlto, jo teigimu, rusai sugeba rasti kelią į Lietuvą su kitose Europos Sąjungos šalyse išduotomis vizomis.

„Per pastarąjį pusmetį Lietuvoje jau fiksuojamas išaugęs atvykstančių Rusijos piliečių su kitų ES valstybių išduotomis vizomis skaičius. Tai liudija ne tik institucijų pateikta informacija, bet ir gyventojų pastebėjimai dėl didėjančio rusakalbių skaičiaus kurortuose“, – tvirtino G.Landsbergis.

Jis įsitikinęs, kad ES turi priimti bendrus apribojimus rusų turistams.

„Lietuva tiki Europos solidarumu, bendrais sprendimais bei nuosekliai pasisako už sankcijas agresiją vykdančioms valstybėms, todėl laikomės pozicijos, kad apribojimai veikia efektyviau, jei jie yra taikomi ES lygiu“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Manome, kad rusams turistinės privilegijos Europoje ukrainiečių sąskaita turi baigtis

Ką rodo skaičiai?

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) 15min pateikė skaičius, kiek ir su kokiomis vizomis į Lietuvą atvyksta Rusijos piliečių.

Tarp jų – ne tik turistai, tačiau ir vilkikų vairuotojai, kuriems taip pat reikalingos tokios vizos.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Pasieniečiai
Arno Strumilos / 15min nuotr./Pasieniečiai

Per išorinę ES sieną – iš Rusijos ar Baltarusijos – nuo kovo iki rugpjūčio vidurio su Lietuvos išduotomis trumpalaikėmis vizomis į šalį atvyko 47 tūkst. Rusijos piliečių.

Su kitų ES šalių išduotomis vizomis per tą patį laiką į Lietuvą atvyko per 54 tūkst. rusų.

Tuo metu vasarą ši statistika – kiek kitokia.

Pavyzdžiui, nuo liepos 1-osios iki rugpjūčio vidurio su lietuviškomis vizomis į šalį atvyko 13,9 tūkst. rusų.

Su kitų ES šalių vizomis – apie 28 tūkst. Rusijos piliečių.

Kitaip sakant, šie skaičiai rodo, kad atvykstančiųjų su kitų ES šalių išduotomis vizomis rusų dalis yra didėjanti.

Daugiausia į Lietuvą atvykstančių rusų turi Vokietijos, Ispanijos, Prancūzijos, Italijos, Lenkijos, Graikijos ir Suomijos išduotas Šengeno vizas.

Rusai vis dar atvyksta ir su lietuviškomis vizomis

Nereikėtų stebėtis, kad rusai į Lietuvą vis dar patenka ir su lietuviškomis vizomis, kadangi kai kurios vis dar galioja.

Jos buvo išduotos dar prieš Lietuvos sprendimą nebeišdavinėti vizų rusams dėl karo Ukrainoje.

Pasak VSAT atstovo Audriaus Pauliukevičiaus teigimu, dažniausiai tokios trumpalaikės vizos išduodamos metams, per kuriuos lankytis ES šalyse galima 90 dienų.

„Su tokia viza asmuo gali atvykti į bet kurią Šengeno valstybę ir būti iki 90 dienų per bet kurį 180 dienų laikotarpį (...) Jis gali per vieną kartą tas 90 išnaudoti, gali per daug kartų“, – 15min teigė VSAT atstovas.

Jo teigimu, Lietuvos sprendimas nebeišduoti vizų rusams labiausiai pasijus tik metų pabaigoje, kitą pavasarį.

„Jeigu vizos išduotos iki vasario ar kovo mėnesio, tai metinės vizos baigsis tik maždaug kitų metų tuo laikotarpiu (...) Pagrindinis efektas bus maždaug po Naujųjų metų, po to apie kovą“, – teigė A.Pauliukevičius.

Galbūt čia daugiau važiuoja tie rusai, kurie turi nekilnojamojo turto nusipirkę

Viešbučiuose rusų – vos vienas kitas

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė 15min sakė, kad viešbučiuose rusų turistų vos vienas kitas.

„Nėra jų daug. Vienas kitas būna tik. Manau, kad ta žinutė, jog jie nelaukiami, yra labai aiški. Galbūt čia daugiau važiuoja tie rusai, kurie turi nekilnojamojo turto nusipirkę“, – kalbėjo asociacijos vadovė.

Jos teigimu, Lietuvos kurortuose rusakalbių žmonių yra, tačiau tai gali būti nebūtinai rusai.

„Girdisi, kad rusiškai kalba, bet, matot, yra labai daug turtingų ukrainiečių, kurie Palangoje atostogauja. Kartais neatskirsi ir neklausinėsi gatvėje, ar tai rusai, ar ukrainiečiai. Viešbučiuose jų nėra“, – sakė E.Šiškauskienė.

Anot jos, rusai turistai Lietuvoje galėtų apsistoti ne tik savuose butuose ar namuose, tačiau ir naudodamiesi „Airbnb“ platforma.

Europos Sąjungos šalys šiuo metu diskutuoja apie galimybę nebeišduoti vizų Rusijos piliečiams. Už tokį sprendimą pasisako Rusijos kaimynės - Suomija, Baltijos šalys, Lenkija, tačiau Vokietija ir Pietų Europa draudimui nepritaria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas