Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 20 /12:38

Rytas po rinkimų: valdantieji skaičiuoja problemas, o opozicija jau svajoja paimti Seimą

Antrajam rinkimų turui praėjus, partijos pirmadienio rytą vertina savivaldos ir merų rinkimų rezultatus.
Andrius Vyšniauskas, Valdas Benkunskas
Andrius Vyšniauskas, Valdas Benkunskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Svarbiausios naujienos apie antrąjį rinkimų turą

Tiesioginė transliacija:

Sekmadienį pasibaigus savivaldos rinkimams, daugiausia –17 – merų postų laimėjo Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), antri lieka įvairūs politiniai komitetai, treti – Liberalų sąjūdis, o Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai pasirodė perpus prasčiau nei prieš ketverius metus. Apie antrojo turo rinkimų eigą skaitykite čia.

„Aišku, kad vylėmės geresnių rezultatų, tačiau žmonės dėl įvairių priežasčių rinkosi kitus kandidatus“, – sekmadienį sakė konservatorių partijos vicepirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Tuo metu socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė ne tik švenčia pergalę šių metų savivaldos rinkimuose, tačiau ir duria į paširdžius pagrindiniams politiniams oponentams – konservatoriams. Jos teigimu, toks valdančiosios partijos pasirodymas savivaldos rinkimuose yra „visiškas pralaimėjimas“.

Visas naujienas apie rinkimus rasite čia

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

W.Tomaszewskis: rezultatai Vilniaus rajone – „politinio turgaus“ pasekmė

11:07

Rezultatai Vilniaus rajone – „politinio turgaus“, šalies vadovų intervencijos pasekmė, jų negalima vadinti laisvais, sako Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Waldemaras Tomaszewskis.

„Konstatuojam tą faktą – po nešvarios ir nešališkos kampanijos rinkimų negalima pavadinti laisvais, deja“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė W.Tomaszewskis. 

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Waldemaras Tomaszewskis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Waldemaras Tomaszewskis

Anot jo, rezultatus, kai Vilniaus rajone pirmą kartą nuo 1995 metų šios partijos kandidatas pralaimėjo užleisdamas vietą socialdemokratui Robertui Duchnevič, partija sutiko „ramiai“. 

„Pasitikome ramiai, prognozavom panašią situaciją. Tai vadinu situacija, kadangi tai nėra kažkoks pralaimėjimas, tai yra pasekmė politinio turgaus, kada vienijasi ne tik partijos, kurios nedalyvauja net nedalyvauja rinkimuose šioje apygardoje, bet ir aukščiausi šalies vadovai kreipėsi naudodamiesi savo tarnybine padėtimi, kreipėsi ir palaikė vieną iš kandidatų“, – kalbėjo partijos vadovas.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

VIDEO: W.Tomaszewskis: rezultatai Vilniaus rajone – „politinio turgaus“ pasekmė

 

S.Skvernelis: rinkimų rezultatai – geri, bet galėjo būti ir geresni

10:27

Savivaldos rinkimų rezultatai – geri, bet galėjo būti ir geresni, sako Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis, parlamentaras Saulius Skvernelis.

„Aš tikrai manau, kad rezultatas yra geras. Ar galėjo būti geresnis? Taip, galėjo būti geresnis. Galėjo būti blogesnis irgi visko galėjo būti“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė partijos pirmininkas. 

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ turės penkis merus, keturi jų išrinkti per antrąjį turą.

S.Skvernelis teigė, jog sekmadienį merų rinkimų antrajame ture tikėjosi penkių partijos kandidatų pergalės. 

VIDEO: S.Skvernelis: būtų puiku, jei tarybos narius būtume turėję Kaune ir Vilniuje

„Kalbant apie vakarykščią dieną, iš šešių kandidatų aš asmeniškai tikėjau, kad penki turėtų nugalėti, deja, dviem nepasisekė“, – kalbėjo jis.

Savivaldos rinkimuose Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ užsitikrino 124 tarybos narius, turės penkis merus.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen: rinkimuose turime dvejopai gerą rezultatą

10:12

Liberalų sąjūdžio lyderė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė Nielsen sako, kad rezultatus savivaldos rinkimuose vertina labai gerai – perrinkti visi kandidatavę partijos merai, išrinkti trys nauji savivaldybių vadovai.

VIDEO: Seimo pirmininkė: „Liberalų sąjūdžio rezultatą vertinu kaip labai gerą“

„Pasirodymą vertinu kaip labai gerą. Prieš rinkimus ne kartą sakiau, kad kaip sėkmingą rezultatą laikyčiau išlaikytą merų skaičių. Jį pavyko pagerinti, kaip ir iškovotų mandatų skaičių tarybose“, – pirmadienį BNS spaudos konferencijoje žurnalistams sakė V.Čmilytė-Nielsen.

„Turime dvejopai gerą rezultatą – perrinkti visi merai, kurie kandidatavo, gavo didesnį pasitikėjimą. Turime tris naujus merus – Gediminą Ratkevičių Elektrėnuose, Nijolę Guobienę Zarasuose, Kaišiadoryse – Šarūnas Čėsna“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio vadovė.

Anot jos, buvo kandidatų, kurie „padarė gerą įdirbį, bet šiek tiek pritrūko iki sėkmės“. Tokiais ji įvardijo Matą Lasauską Neringoje ir Justą Ruškį Klaipėdos rajone. 

Pasak partijos lyderės, skaudžių praradimų rinkimuose liberalams pavyko išvengti, tačiau esama ir pamokų.

„Tarp pamokų – mūsų rezultatai didmiesčiuose, Vilniuje ir Kaune pritrūko mandatų patekti į tarybas. Kampanijas planuoti, vykdyti turėsime anksčiau, aktyviau, ženklai pozityvūs. Turime pakankamai pagrindo tikėti, jog rinkėjų pasitikėjimas Liberalų sąjūdžiu stiprėja visoje Lietuvoje“, – teigė Seimo pirmininkė. 

R.Karbauskis: šie rinkimai yra įrodymas, jog „valstiečiai“ nesusilpnino pozicijų

09:55

Savivaldos rinkimai įrodė, jog Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) nesusilpnėjo, sako jos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Spaudos konferencijoje pirmadienį jis tikino, kad šie rinkimų rezultatai leidžia tikėtis, jog Seimo rinkimuose įvyks vertybinis poslinkis ir „turėsime nebe liberalų valdžią Lietuvoje“.

Antrajame ture išrinkti septyni LVŽS merai – partija su vienu pirmajame ture išrinktu meru iš viso turės aštuonis savivaldybių vadovus.

„Mums tas rezultatas nėra netikėtas, jisai yra tiesiog įrodymas, kad per anksti iš tikro nurašinėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjungą“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pasak jo, partija įrodė, jog nesusilpnino pozicijų po to, kai nuo jos atsiskyrė ekspremjero Sauliaus Skvernelio įkurta Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

VIDEO: R.Karbauskis: per anksti nurašinėjo, mums rezultatas nėra netikėtas

„Mes rezultatu šituo įrodėme, kad po to skilimo, kuris vyko, mes ne tik nesusilpninome savo pozicijų, bet mes trim merais turime dabar daugiau“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pasak jo, gera žinia „valstiečiams“ yra didelis komitetų palaikymas.

R.Duchnevičius: rezultatai rodo, kad tautinis naratyvas Vilniaus rajone po truputi nyksta

09:33

Vilniaus rajone mero rinkimus prieš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatą laimėjęs socialdemokratas Robertas Duchnevičius sako, jog svarbu, kad gyventojai balsuoja nebesivadovaudami vien „tautiniu naratyvu“. 

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius

„Mums labai yra svarbu, kad tautinis naratyvas po truputi dingsta. Matėme, kad už mus balsą atidavė tiek dešiniųjų rinkėjas, tiek oponento Lietuvos lenkų rinkimų akcijos rinkėjas. Labai džiugu, kad tas pasitikėjimas buvo ir mes tampame jungiamąja grandimi“, – BNS pirmadienį rengiamoje spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

VIDEO: Vilniaus rajono meras R.Duchnevičius: tai neeilinis įvykis, reikia džiaugtis, jog tautinis naratyvas – dingsta

R.Duchnevičius antrajame ture sekmadienį gavo 50,2 proc. balsų, o Waldemaras Urbanas – 49,07 proc. balsų. Socialdemokratų kandidatas rinkimus laimėjo 526 balsų persvara.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

V.Blinkevičiūtė džiaugiasi socialdemokratų rezultatais

09:11

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė džiaugiasi partijos rezultatais savivaldos rinkimuose, pabrėždama, kad partija turės tarybos narius visose 60-yje šalies savivaldybių.

„Mūsų darbas įvertintas kur kas geriau nei prieš ketverius metus. Dabar mes turime savivaldybių tarybų narius išrinktus visose 60 savivaldybių nei viena kita politinė jėga to neturi“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė partijos vadovė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, antrajame ture sekmadienį socialdemokratai užsitikrino septynis merų postus ir su pergale pirmajame ture šventusiais 10-čia savo atstovų turės daugiausiai savivaldybių vadovų.

Socialdemokratai šiuose savivaldos rinkimuose laimėjo ir daugiausiai mandatų – kartu su merais, jie iš viso savivaldybėse laimėjo 375 vietas. Šiuose rinkimuose socialdemokratai surinko 17,45 proc. balsų.

V.Blinkevičiūtė sako, kad partija taip pat itin džiaugiasi ir Roberto Duchnevičiaus, kuris taps jauniausiu meru, pergale Vilniaus rajone.

„Džiaugiamės, didžiuojamės ir dėkojame, kad Vilniaus rajone yra išrinktas mūsų meras Robert Duchevič. Tai yra didelio, nuoseklaus darbo rezultatas“, – teigė socialdemokratų vadovė.

Plačiau skaitykite čia.

A.Zuokas: rinkimus ne pralaimėjau, o nelaimėjau

08:56 Atnaujinta 09:32

Sostinės mero rinkimuose antroje vietoje likęs „Laisvė ir teisingumas“ vienas lyderių Artūras Zuokas sako, kad rinkimuose ne pralaimėjo, o nelaimėjo ir ketina koncentruotis į Seimo bei Europos Parlamento rinkimus. 

„Ne pralaimėjęs, o nelaimėjęs“, – pirmadienį spaudos konferencijoje žurnalistams sakė A.Zuokas. 

„Tikrai džiaugiuosi ir nori padėkoti Vilniaus žmonėms už stiprų pasitikėjimą, vis dėlto 105 tūkst. balsų – didžiausias rezultatas Vilniaus mieste, o kad vilniečiai pasirinko kitą kandidatą, čia yra rinkimų ir demokratijos rezultatas. Linkiu Valdui Benkunskui atnešti bent dalį tų pokyčių kurių miestui reikia“, – kalbėjo politikas. 

VIDEO: Antroje vietoje likęs A.Zuokas: „Tai mano didžiausias rezultatas Vilniaus mieste“

Gilesnę rinkimų analizę, anot politiko, ketinama atlikti šiek tiek vėliau, tačiau jau parašytos pretenzijos Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

„Manau, kad šiek tiek yra pakišusi kojas ir VRK, nes mes negalėjome turėti 30 apylinkių stebėtojų, nors buvo stebėtojai patvirtinti. Parašėme pretenzijas VRK“, – sakė A.Zuokas.

Jis pabrėžė rinkimus partijai vertinantis kaip sėkmingus, jai surinkus daugiau ne 5 proc. balsų visoje Lietuvoje bei gavus pasitikėjimą apie 20 savivaldybių tarybų. Anot A.Zuoko, toliau ketinama koncentruotis ir į Seimo bei Europos Parlamento rinkimus. 

Plačiau skaitykite čia.

VIDEO: Antroje vietoje likęs A.Zuokas: „Tai mano didžiausias rezultatas Vilniaus mieste“

 

V.Benkunskas Vilniuje mato trijų partijų koaliciją, stipresnius ryšius su rajonu

08:53

Mero rinkimus Vilniuje laimėjęs konservatorius Valdas Benkunskas sako matantis trijų partijų koaliciją bei viliasi, jog po socialdemokratų pergalės mero rinkimuose Vilniaus rajone ryšiai tarp dviejų savivaldybių stiprės.

„Ta pati linija, ką šnekėjome po pirmojo rinkimų turo: plačios koalicijos dėl savęs mes tikrai neformuosime, norėsime išlaikyti vertybinį lygmenį ir trijų frakcijų koalicija leistų mums dirbti tikrai sklandžiai miesto taryboje, priimti sprendimus ir išlaikyti tą ideologinę kryptį, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė politikas. – Visos partijos parlamentinės, tradicinės, turinčios aiškius ideologinius panašumus ir skirtumus – manau, tikrai gali pavykti susitarti pirmiausia dėl darbų, kurie yra reikalingi Vilniui.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų porinkiminė spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų porinkiminė spaudos konferencija

Išrinktasis meras prieš rinkimus sakė matantis galimybes derėtis dėl koalicijos su Laisvės partija ir socialdemokratais. Jis tvirtino, kad pirmadienį bus pradedami pirmieji pokalbiai.

V.Benkunskas sakė, kad administracijos direktoriumi norėtų matyti šiuo metu jo pavaduotojo pareigas einantį Adomą Bužinską. Dėl galimų kandidatų į savo pavaduotojus išrinktasis meras dar nėra apsisprendęs.

Jis teigė norintis, kad vicemerai būtų „dalykinių sričių specialistai“, ir turėtų supratimą apie sritis, kurias imsis kuruoti.

VIDEO: Naujuoju Vilniaus miesto meru tapęs V.Benkunskas: „Trijų frakcijų koalicija leistų dirbti miesto taryboje“

Vilniaus rajone į merus išrinkus socialdemokratą Robertą Duchnevičių, išrinktasis sostinės meras sako matantis galimybes savivaldybėms artimiau bendradarbiauti.

„Tiesą sakant su kolega Robertu naktį mes susiskambinome, apie antrą nakties paskutinis buvo skambutis ir susitarėme artimiausiu metu susitikti ir pasišnekėti apie bendrus projektus. Be jokios abejonės Vilnius ir Vilniaus rajonas turi daug sąlyčio taškų tiek transporto srityje, tiek švietime, ir manau, kad tas bendradarbiavimas bus daug glaudesnis negu buvo iki šiol“, – kalbėjo politikas.

G.Landsbergio atsakomybės nemato

08:46

Partijos vicepirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sakė, jog kiekvienos savivaldybės situacija yra skirtinga, tačiau jie „nėra džiuginantys“. Vis dėlto ji sakė nematanti reikalo partijos pirmininkui prisiimti atsakomybę dėl rinkimų situacijos, juolab, kad jie partijai buvo gana neblogi gautų mandatų prasme.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų porinkiminė spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų porinkiminė spaudos konferencija

„Dėl partijos pirmininko atsakomybės, aš nematau būtinybės kažkaip griežtai reaguoti, todėl, kad bendrai paėmus balsų prasme, mandatų prasme tikrai tai nėra kažkokie prastesni rinkimai nei 2019-ais, – atsakydama į klausimą sakė Seimo narė. – Taip, tiesiogiai renkami merai antruose turuose nebuvo mums iki galo sėkmingi, bet laimėtas Vilnius irgi rodo didžiulį pasitikėjimą sostinėje“.

A.Vyšniauskas: TS-LKD turi toliau stiprėti didmiesčiuose, aiškintis padėtį regionuose

08:24

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) savivaldos rinkimuose geriausiai pasirodė didmiesčiuose, kur ir toliau turi stiprinti pozicijas, o prastesnio nei tikėtasi rezultato regionuose priežastis reikės analizuoti, sako partijos rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas.

„Iš tikrųjų Tėvynės sąjungos rezultatai didžiuosiuose miestuose yra ta erdvė, kurioje mes esame stipriausi, – pirmadienį sakė politikas. – Jeigu pažiūrėtume ir į kitus penkis didžiuosius miestus, nepaisant to, kad rezultatai merų rinkimuose nėra geri, bet pamatytume tai, kad Tėvynės sąjunga yra stipriausia centro dešinės partija visuose didžiuosiuose miestuose.“

Konservatoriai išskiria pergalę Vilniaus mieste: Valdo Benkunsko išrinkimas sostinės meru, pasak A.Vyšniausko, yra didžiausias prizas – „tam tikra super taurė“ nelengvame rinkiminiame čempionate.

Plačiau skaitykite čia.

Paskutinis atnaujinimas 2023-03-20 08:24

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas