Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 08 /11:50

S.Skvernelis ir R.Karbauskis įvertino I.Šimonytės Vyriausybės programą: pasigenda ambicijos, bet įžvelgia ir siekį tęsti „valstiečių“ darbus

Paskutines dienas poste skaičiuojantis laikinasis premjeras Saulius Skvernelis sakė jau perskaitęs naujos Vyriausybės programos projektą, kuris antradienį bus pristatytas Seimui. Dokumente jis įžvelgė daug lozungų, ketinimų tęsti dabartinio ministrų kabineto darbus, pasigedo ambicijos. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis įžvelgė ir siekį tęsti buvusios valdžios darbus, o kadenciją baigiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasigedo konkretumo. Paskirtoji premjerė leido suprasti, jog į opozicijos kritiką nekreipia dėmesio.

Politikų komentarus prieš Seimo plenarinį posėdį galite žiūrėti čia:

VIDEO: Politikų komentarai prieš Seimo plenarinį posėdį – parlamente apsilankė ir R.Karbauskis

„Daug lozungų. Skaitant jausmas yra toks, kad tai kažkur matyta. O matyta labai paprastai, nes yra esamos laikinos dabartinės Vyriausybės programos daugelis nuostatų. Be to, įstatymų projektams padėti pagrindai, kurie arba jau įgyvendinti, arba pateikti Seime“, – komentavo S.Skvernelis.

Laikinojo premjero vertinimu, kai kur nuo strateginių politinių krypčių pereita prie labai techninių ir neambicingų. Pavyzdžiui, energetikos srityje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Pasigedau apskritai kažko reikšmingo – ko nors kalbant apie vidaus saugumą, teisingumą, nacionalinį saugumą, krašto apsaugą. Užsienio politikoje iš viso jokios naujos idėjos nėra. Atrodo, tokia programa padaryta, kurią būtų lengva įgyvendinti“, – mano S.Skvernelis.

Jis akcentavo, kad Vyriausybės programoje daug deklaracijų „tęsime“, „įgyvendinsime“, „baigsime“ pradėtus dalykus.

„Džiugu dėl darbų tęstinumo“, – nurodė laikinasis premjeras.

Kartu S.Skvernelis pabrėžė, kad opoziciniai „valstiečiai“ nepalaikys šios Vyriausybės.

„Norėjosi iš tikrųjų sužinoti, kokie lūkesčiai buvo tų žmonių, kurie balsavo, kad būtų kažkas naujo, o ne tęsti, įgyvendinti, baigti įgyvendinti. Galbūt viskas Lietuvoje jau padaryta“, – svarstė S.Skvernelis.

R.Karbauskis atsiliepė kritiškai

Antradienį į Seimą atvykęs, mandato atsisakęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis apie naujosios Vyriausybės programą atsiliepė kritiškai, nors teigė įžvelgęs siekį tęsti LVŽS pradėtus darbus.

„Programoje dominuoja įrašai „mes tęsime“, „mes baigsime“. Pasirodo, tai, kas buvo sakoma ketverius metus, neatitiko tiesos. Tiesa ta, kad ne taip blogai mes dirbom. Ši Vyriausybė ruošiasi tęsti tai, ką darėm mes“, – Seime žurnalistams komentavo R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Kita vertus, yra daug programoje parašytų dalykų, kurie jau yra įvykdyti. Mus labai stebina tai, bet parašyta dalykų – ypač teisingumo srityje <...>. Bet tikriausiai dėl nežinojimo“, – pridūrė jis.

Be to, R.Karbauskis abejojo, jog būsima valdžia gebės įgyvendinti pasirašytą programą.

„Silpni žmonės Vyriausybėje. Jei šnekėtume apie pačią Vyriausybės sudėtį, ji nepajėgs, mano nuomone, tos programos vykdyti“, – svarstė politikas.

Greitu metu LVŽS, jo teigimu, formuos šešėlinę Vyriausybę.

Kitą savaitę mes pranešim šešėlinės Vyriausybės sudėtį.

„Kitą savaitę mes pranešim šešėlinės Vyriausybės sudėtį. Ši šešėlinė Vyriausybė bus gerokai stipresnė“, – žadėjo partijos pirmininkas.

Jis pripažino, jog kol kas LVŽS nesivienija su kitomis opozicinėmis partijomis ir opozicija dabar nėra vieninga.

„Manau, ji po truputį vienysis, nes iš to, kokie įstatymo projektai Seime dabar siūlomi, kokie žmonės tampa ministrais, akivaizdu, kad opozicinės partijos tiesiog neturi kito pasirinkimo kaip susivienyti.

Artimiausiu metu, jau reikės pradėti blokuoti tam tikrus įstatymų projektus, kurie yra korupciniai“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Nors Seimo nario mandato atsisakė, LVŽS lyderis pažadėjo dažnai lankytis Seime: antradienį jis dalyvavo LVŽS frakcijos posėdyje, juose žada lankytis ir ateityje.

A.Veryga: programoje – abstrakcijos

Su naujosios Vyriausybės programa susipažinti spėjo ir kadenciją baigiantis sveikatos apsaugos ministras A.Veryga. Klausimų jam esą kelia „skambūs šūkiai“ ir naujosios valdžios tikslas sveikatos paslaugų apmokėjimą susieti su kokybe.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Aš bandau įsivaizduot, kaip tai praktiškai realizuoti. Tikimybė numirt nuo vienos ar kitos ligos kartais regionuose gali skirtis smarkiai. Ką reiškia tas mokėjimas už kokybę? Tai reiškia, kad ten, kur blogiau yra su paslaugomis, mažiau mokės už jas? Tada dar blogiau viskas pasidarys“, – Seime žurnalistams komentavo laikinai pareigas einantis ministras.

Jis taip pat stebėjosi Vyriausybės siekiais didinti medikų darbo užmokestį. Anot jo, apie tai kalbama per mažai.

„Tiek buvo šnekama apie medikų atlyginimus, o programoje tik vienas sakinys – susiesim su vidutiniu darbo užmokesčiu. Tai kaip „susiesim“? Ir dabar buvo susieta. Buvo konkretūs skaičiai sudėlioti, susieta su 2017 metų VDU – tiek slaugytojų, tiek gydytojų“, – kalbėjo A.Veryga.

Programoje yra tokių abstrakcijų, iš kurių labai sunku nuspręsti, o kas ten iš tikrųjų bus.

„Programoje yra tokių abstrakcijų, iš kurių labai sunku nuspręsti, o kas ten iš tikrųjų bus“, – pridūrė jis.

Paklaustas, kokius darbus, susijusius su COVID-19, perleis būsimajam sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui, A.Veryga juos išvardijo, tačiau pabrėžė, jog niekas dėl to nesikreipė.

„Mielai juos perleisčiau, bet kol kas niekas nesikreipė su norais, kad ką nors perleisčiau. Tam liko tik dvi dienos.

Pagrindinis dalykas, ką ministrui reikia perduoti, tai supažindinti, kaip veikia štabas, kaip priimami sprendimai, kokios yra institucijos, kurios dalyvauja, už ką jos atsakingos, į ką reikia atkreipti dėmesį, kai situacija keičiasi labai greitai, kokie yra svarbiausi darbai. Vakcinacijos planas dabar yra labai svarbus darbas.

Bet gal būsimasis ministras jau susipažino su viskuo – nežinau“, – šyptelėdamas svarstė A.Veryga.

I.Šimonytė: man nelabai svarbu

Komentuodama S.Skvernelio pasisakymą, paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad jo valia kalbėti, ką nori.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Man, tiesą sakant, nelabai svarbu, kad epitetai gali būti tokie, kurie nėra labai malonūs. Tikrai niekas nekopijavo šitos Vyriausybės programos. Manau, kad Vyriausybės programa remiasi tomis politinėmis programomis, su kuriomis koaliciją sudarančios partijos ėjo į rinkimus. Tai mums būtų buvę labai sunku nukopijuoti LVŽS rinkimų programą, nes jos tiesiog nebuvo, kiek atsimenu“, – žurnalistams sakė ji.

I.Šimonytė nurodė, kad Vyriausybės programa buvo paruošta sudėjus nuostatas, kurios tarp valdančiosios koalicijos partnerių sutampa.

Tai, kad kažkas įžvelgia kadenciją baigiančio ministrų kabineto darbų tąsą – ji problemų nemato.

„Todėl kad ir pati sakiau, kad jokių čia revoliucijų niekas neplanuoja. Tie dalykai, kurie buvo gerai daromi, bet nepadaryti, nepaisant to, kad Vyriausybė buvo užsibrėžusi, bus tęsiami. Nematau jokios bėdos dėl to“, – pažymėjo paskirtoji premjerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas