Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 15 /15:14

Nemenčinė bus uždaryta nuo ketvirtadienio ryto

Vyriausybė trečiadienį dėl koronaviruso protrūkio Vilniaus rajono Nemenčinės miestelyje nustatė judėjimo draudimą. Jis galios savaitę nuo ketvirtadienio ryto. Bus leidžiama atvykti tik šiame mieste gyvenantiems bei dirbantiems, kitais atvejais – tik turint specialų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą. Išvykti bus galima tik kitur dirbantiems ir tiems, kurie turi tai padaryti dėl sveikatos būklės.
Nemenčinė, diena prieš uždarymą
Nemenčinė, diena prieš uždarymą / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Vyriausybė nusprendė drausti išvykti ir įvykti į Nemenčinę, išskyrus tam tikrus atvejus.

Sprendimas įsigalios ketvirtadienį 7 valandą ryto ir bus taikomas iki kito penktadienio vidurnakčio.

Transporto judėjimo viduje Nemenčinės gyventojams ar dirbantiems joje nuspręsta neriboti.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė patikino, kad sprendimui papildomo laiko pasiruošti nereikia – papildomos policijos pajėgos į Nemenčinę buvo pasiųstos dar trečiadienį. Nemenčinėje bus įkurti patikros postai.

„Prekių ir krovinių judėjimas nebus ribojamas. Esu patikintas ir dėl to, kad Nemenčinėje gyvenantiems žmonėms produktų tikrai nepritrūks, parduotuvių yra pakankamai, jų veikla nenutrūks“, – prieš Vyriausybės posėdį feisbuke rašė premjeras.

Anot jo, policija taikys griežtą karantino režimo priemonių kontrolę, jos nesilaikantys bus baudžiami. Be to, anot jo, bus atidžiai stebimi ir kontroliuojami asmenys, kurie privalo laikytis saviizoliacijos režimo.

Premjeras rašė, kad būtina ištirti visus įmonės „Vilnika“ darbuotojus. Situaciją, anot jo, sunkina tai, kad įmonė nutraukė veiklą.

Taip pat, anot S.Skvernelio, bus patikrinti visi slaugos-globos namų „Senevita“ darbuotojai. O „esant būtinybei“ – ir visi slaugomi žmonės.

„NVSC specialistai taip pat atliks vadinamąją epidemiologinę diagnostiką tiek šioje, tiek kitose vietos slaugos, globos ir panašaus profilio įstaigose. Prireikus bus pateikti privalomieji nurodymai dėl to, kaip įstaigoms elgtis toliau“, – rašė premjeras.

Pasak premjero, Nemenčinėje turi būti įrengtas mobilusis punktas ar jo analogas.

„Turime pakankamai pajėgumų, visų pirma būtina patikrinti tuos žmones, kurie kasdien važiuoja dirbti į Vilnių ir kitur, o tada – ir kitus miestelio gyventojus“, – rašė jis.

Židiniu tapusios įmonės vadovas palaiko sprendimą

Siuvimo įmonės „Vilnika“, kuri virto nauju viruso židiniu, vadovas Rolandas Jackevičius trečiadienį tik iš 15min sužinojo apie planus apriboti judėjimą Nemenčinėje ir tirti visus bendrovės darbuotojus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“

„Ištirti visus darbuotojus būtų sveikintinas žingsnis, nes žmonės nerimauja, skambina, klausia, kur galima išsitirti. Dabar kaip tik rašome oficialų prašymą dėl darbuotojų ištyrimo“, – 15min teigė R.Jackevičius.

Su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru šiandien žadama bendrauti vaizdo konferencijos pagalba.

Jis sako nesiimantis vertinti, ar naudinga bus uždaryti Nemenčinę. „Aš nesu epidemijų specialistas, bet jei specialistai rekomendavo, vadinasi, taip ir turi būti padaryta“, – sakė jis.

Vilnika nuotr. /Rolandas Jackevičius
Vilnika nuotr. /Rolandas Jackevičius

„Vilnikos“ vadovas įsitikinęs, kad Nemenčinėje atidaryti mobiliųjų patikinimo punktą taip pat būtų teisingas sprendimas.

Kaune gyvenantį R.Jackevičių vis pasiekia nauji duomenys apie infekuotus įmonės darbuotojus. „Štai ir dabar ką tik sužinojau, kad serga dar vienas, taigi jau 20. Bet šis skaičius augs, nes žmonės kontaktavo ir po darbo valandų, tad kasdien apsikrėtusių daugėja“, – teigė R.Jackevičius.

Pasak jo, nerimas kyla visoje Nemenčinės gyventojų bendruomenėje, todėl tikisi, kad čia prasidės masiniai tyrimai.

Ukmergės ir Marijampolės neuždarė

Kovo pabaigoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga siūlė uždaryti Ukmergę.

Tačiau premjero vadovaujamas koronaviruso krizės valdymo komitetas nutarė, kad Ukmergė, kur liga tuo metu buvo nustatyta 17-ai žmonių, nebus uždaroma.

Marijampolė yra tapusi vienu iš koronaviruso židinių Lietuvoje. Mieste infekcija nustatyta kelioms dešimtims žmonių, antradienį pranešta apie marijampolietės mirtį. Tačiau šis miestas taip pat nebuvo uždarytas.

Protrūkis didelėje siuvykloje

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) sekmadienį vakare pranešė, kad pirminiais duomenimis, užkrečiamosios ligos protrūkis kilo siuvykloje „Vilnika“.

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė BNS teigė, kad antradienį įmonėje yra jau 19 užsikrėtusiųjų koronavirusu, beveik šimtas žmonių yra saviizoliacijoje. Iš viso įmonėje dirba daugiau nei 300 darbuotojų. Pats „Vilnikos“ vadovas Rolandas Jackevičius 15min sakė, kad atvejų gali daugėti, nes įmonės darbuotojai nebuvo tikrinami.

Koronavirusas taip pat nustatytas ir Nemenčinėje veikiančių globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojui bei dar vienam miestelio gyventojui. „Senevitos“ direktorius Petras Jurgilas antradienį 15min tvirtino, kad situacija nėra tokia grėsminga, mat COVID-19 nustatyta darbuotojui, kuris į globos namus atveža maistą, tačiau pats prie globojamųjų nesiartina. Bus tiriami šios įstaigos pacientai ir darbuotojai.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trečiadienį Vilniaus rajono globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojai dėl koronaviruso buvo tiriami skubiai izoliuotoje pavėsinėje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trečiadienį Vilniaus rajono globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojai dėl koronaviruso buvo tiriami skubiai izoliuotoje pavėsinėje

A.Veryga antradienį teigė, kad šiuo metu NVSC siuvykloje atlieka epidemiologinį vertinimą ir po jo bus pateikiamos detalesnės rekomendacijos įmonei, kaip užtikrinti, kad koronavirusas neplistų tarp darbuotojų.

Nemenčinei tapus koronaviruso židiniu, Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė L.Kotlovska sako, kad dėl šios priežasties mieste ir apylinkėse nuo penktadienio dezinfekuojamos gatvės, daugiabučių namų laiptinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas