Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 29

S.Skvernelis prabilo apie rinkimus: į merus nekandidatuos, dėl premjero posto kalba aptakiau

Šeštadienį įsteigtos Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininku išrinktas buvęs premjeras Sauliaus Skvernelis sakė, kad tai nebus vienų rinkimų partija. Ji jau ruošiasi artėjantiems savivaldos rinkimams, galvoja ir apie kitus. S.Skvernelis tikino, kad į merus nekandidatuos – juokavo, kad Vilniaus rajone laimėti neįmanoma. Klausiamas, ar norėtų darsyk vadovauti Vyriausybei, jis kartojo, kad į tą pačią upę antrąkart neįlipsi. Kita vertus, neištarė „ne“, sakė, kad jeigu bus galimybė, partija parinks ir turės ne vieną kandidatą į šias pareigas.
Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ suvažiavimas
Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ suvažiavimas / Erikas Ovčarenko/BNS

Po partijos įsteigimo surengtoje spaudos konferencijoje S.Skvernelis kalbėjo, kad jam didelė garbė būti pirmuoju Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovu.

Jis sakė, kad laukia sunkus darbas kuriant partijos skyrius, struktūras ir panašiai.

S.Skvernelis aiškino, kad partijos steigiamasis suvažiavimas įvyko tokiu metu, jog būtų spėta pasiruošti kitąmet vyksiantiems savivaldos rinkimams, kuriuose Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ketina startuoti.

Paklaustas apie 2024 metais vyksiančius prezidento, Europos Parlamento, Seimo rinkimus, S.Skvernelis teigė, jog kalbėti dar anksti.

Ar jis turi ambicijų antrąkart vadovauti ministrų kabinetui?

Buvęs premjeras kalbėjo, kad kiekviena politinė partija turi siekti būti valdančiojoje koalicijoje vien dėl to, kad galėtų įgyvendinti savo programines nuostatas.

„Pozicijos kokios bus, tiek nuspėti negalima. Bet tokia yra bendra taisyklė – turbūt yra labai sunku įlipti antrą kartą į tą pačią upę, kuri jau teka. Buvo Lietuvoje tokių premjerų, bet dažniausiai tai yra pokytis.

Mes, manau, kad turime ir turėsime tikrai stipraus ir jaunimo – ir šiandien tą matome. Jeigu kada nors bus tokia galimybė, manau, parinksime ir turėsime ne vieną kandidatą, ne vieną asmenį, kuris galėtų tą darbą sunkų dirbti“, – atsakė jis.

Tvirtai „ne“ S.Skvernelis atsakė pasiteiravus, ar jis dalyvaus tiesioginiuose mero rinkimuose.

„Tikrai galiu pasakyti, kad ne. Nors tai galbūt irgi ankstyvas pasakymas, bet aš manau, kad šiandien ką bendruomenė patikėjo, tai mano pagrindinis tikslas iš tikrųjų padaryti politinę partiją darbinga, efektyviai veikiančia ir tai yra pagrindinis pirmininko uždavinys. Nes mero rinkimai – rinkimai greitai prasidės savivaldos, atitrauktų visiškai nuo tiesioginio darbo.

Ir, kita vertus, šansų Vilniaus rajone, turbūt suprantame, kad tapti meru kol kas, matyt, kitos politinės jėgos nedaug turi. Bet aš tikiuosi, kad ir tai pasikeis“, – komentavo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas.

Oponentus kvietė bendradarbiauti

Buvęs premjeras akcentavo, kad Demokratų sąjungoje „Vardan Lietuvos“ esantys politikai turi patirties, žino, kaip dirbti centrinėje valdžioje, savivaldoje.

„Mes tikrai turime patirtį, turime tuos darbus, kuriuos padarėme. Turime ir tas klaidas, kurias padarėme. Jų irgi niekur neištrinsi, jos yra. Žmonės tiesiog žino, kokie mes esame, – bent jau ta frakcijos dalis, kuri, sakykime, buvo pirminiai steigėjai“, – pabrėžė S.Skvernelis.

„Tiesiog nesame, kaip kas bandė įvardyti arba įvardydavo kitas politines jėgas: čia kažkokie galbūt yra katės maiše, kur po to išleis ir paaiškės, kas tai yra. Dauguma, kaip minėjau, savo patirtimi parodėme, dabar tiktai reikia žiūrėti į priekį ir nebūtina kartoti tų paslydimų ir klaidų, kurias mes darėme praeityje. Bet kas nedirba, tas neklysta“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar nemano, kad tai bus laikinas darinys, S.Skvernelis aiškino, jog tai nei laikinas, nei vieno asmens darinys. Esą tai nebus vieniems rinkimams įsteigta partija.

S.Skvernelis aiškino, kad į kitas politines partijas žiūri kaip į oponentus, ne priešus.

„Nors kai kurie į mus žiūri šiek tiek kitaip, bet tai yra jų apsisprendimas toliau matyti priešą, negatyvą, pyktį. Tikrai kviečiu bendrauti ir bendradarbiauti su visais. Aš suprantu, kad tai yra nauja politinė jėga, kuri galbūt irgi kelia nerimą kažkam, kaip persiskirstys rinkėjų balsai.

Tačiau nepamirškime, kad yra didžiulė dalis žmonių, kurie nebalsuoja, niekada nebalsuoja arba nebalsavo. Tai mes tikrai turime galimybę dirbti visi ir būkime oponentais, vertais vieni kitų“, – dėstė jis.

Savo kvietime kitoms politinėms jėgoms S.Skvernelis taip pat paragino diskutuoti, ginčytis sąžiningai, nesiekti dirbtinai sukompromituoti ar įsmeigti peilį į nugarą.

Sąlyčio taškų jis žadėjo ieškoti su visomis politinėmis jėgomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas