Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2020 05 07 /14:51

S.Skvernelis sulaukė palaikymo: paramą pažadėjo su V.Orbanu bendradarbiavimą užmezgę politikai

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį Vyriausybės rūmuose susitiko su Seimo nariu, prieš kelis mėnesius suburtos Krikščionių sąjungos pirmininku Rimantu Dagiu ir kai kuriais kitais šios politinės jėgos atstovais. Po susitikimo paskelbta, kad du parlamentarus Seime turinti partija, paskelbusi apie bendradarbiavimą su Vengrijos premjero Viktoro Orbano vadovaujama nacionalistine partija, rems Vyriausybę.
R.Dagys ir S.Skvernelis
R.Dagys ir S.Skvernelis / 15min fotomontažas

Toks S.Skvernelio ir eilinio parlamentaro bei neįtakingos politinės jėgos atstovų susitikimas Vyriausybės rūmuose gana neįprastas, kaip ir tai, kad po to buvo surengta speciali spaudos konferencija.

Joje S.Skvernelis sakė norintis pasidžiaugti susitikimu su R.Dagiu ir Krikščionių sąjungos valdybos nariais.

Anot jo, kritiniais momentais parodoma, kas yra politikai, kokios yra politinės jėgos ir kokių tikslų jos siekia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelis aiškino, kad šiandien matoma būtinybė telktis ir spręsti visai tautai svarbius klausimus, nežiūrėti į dalykus, skiriančius politines jėgas.

Esą tai svarbu siekiant apsaugoti žmones, jų gyvybes, sveikatą, padėti ekonomikai, užtikrinti tvarų valstybės vystymąsi šioje sudėtingoje situacijoje.

„Dėl to esu dėkingas, kad Krikščionių sąjunga priėmė sprendimą paremti Lietuvos Respublikos Vyriausybę šiuose svarbiausiuose darbuose. Tą paramą garantuoti tiek konstruktyviam bendradarbiavimui Seime, turint du Seimo narius kol kas, tiek ir pasitelkiant ekspertus, mokslininkus, atstovauti šitai politinei jėgai. Kiekviena parama yra tikrai labai svarbi. Svarbiausia, kad ji būtų nuoširdi. Mes pasirengę bendradarbiauti Vyriausybės lygmeniu su politine partija ir jos atstovais Seime“, – komentavo S.Skvernelis.

Dėl to esu dėkingas, kad Krikščionių sąjunga priėmė sprendimą paremti Lietuvos Respublikos Vyriausybę šiuose svarbiausiuose darbuose.

R.Dagio teigimu, išgyvename laikotarpį, kuris reikalauja maksimalaus susitelkimo. Esą, kai atėjo tokia bėda, reikia sutelkti visas jėgas, nežiūrint į galimus prieštaravimus ar kitokią nuomonę tam tikrais klausimais.

Parlamentaras aiškino, kad dabar visiems politikams reikia elgtis atsakingai ir prisiimti atsakomybę. Tai turi daryti ne tik Vyriausybė.

„Mes norime bendradarbiauti ir sutarėme bendradarbiauti. Ir ačiū, kad premjeras labai palankiai į tuos dalykus žiūrėjo, kartu sprendžiant tas problemas, nesišalinant ir nebėgant nuo jų sprendimo“, – teigė R.Dagys.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys

Ministro portfelio nesiūlo

Krikščionių sąjungai Seime atstovauja du parlamentarai – Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis R.Dagys ir „valstiečių“ frakcijos gretas palikęs Egidijus Vareikis.

Klausiamas, kodėl pirmiausia nesiekė realų politinį svorį parlamente turinčių jėgų palaikymo, S.Skvernelis aiškino, kad visi labai daug deklaruoja, bet konkrečių žingsnių nedaro.

„Tai šita politinė partija tokį pasiūlymą išreiškė priimdama memorandumą, pasirašydama jį. Mes jį tikrai priimame, suprantame ir net ir du Seimo nariai, turintys tikrai ilgametę parlamentinio darbo patirtį: tiek sprendžiant jautrius ir šiandien svarbius socialinės politikos klausimus, kaip ponas R.Dagys, tiek ir užsienio politikos klausimus, kaip ponas E.Vareikis, yra didžiulė paspirtis. Tiek Seime, palaikant Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus, Vyriausybės programą, tiek ir išnaudojant jų ekspertines žinias darbuose komitetuose, Lietuvoje ir už jos ribų“, – mano premjeras.

Net ir du Seimo nariai, turintys tikrai ilgametę parlamentinio darbo patirtį (...) yra didžiulė paspirtis.

Pasak S.Skvernelio, Krikščionių sąjungos atstovai Seime, matyt, nepereis į valdančiųjų „valstiečių“ frakciją.

Vis dar laisvas yra ekonomikos ir inovacijų ministro postas. Tačiau mainais už paramą Krikščionių sąjungai jis nebus siūlomas.

Kaip nurodė S.Skvernelis, svarstant apie bendradarbiavimą Vyriausybės lygmeniu, reikėtų kalbėti apie situaciją rudenį, po Seimo rinkimų.

R.Dagys tikino, kad paremdami Vyriausybę nesiekia kokių nors postų.

Draugystė su V.Orbanu netrukdo

Neseniai Krikščionių sąjunga išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad R.Dagys ir Vengrijos premjeras, šalies valdančiosios partijos „Fidesz“ vadovas V.Orbanas sutarė bendradarbiauti „saugant Europą sukūrusias vertybes, kovojant su pandemijos pasekmėmis ir kuriant krikščionišką Europą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

Paklaustas, ar R.Dagio ir V.Orbano bendradarbiavimas jam netrukdo, S.Skvernelis atsakė: „Netrukdo.“

R.Dagio teigimu, pagrindinis bendradarbiavimo su V.Orbano partija tikslas – krikščioniškų vertybių plėtra Europos Sąjungoje, mėginimas Bendriją sugrąžinti prie ištakų.

„Norėčiau pasakyti – kartais mūsų žiniasklaida jau pasiklysta tarp dviejų pušų. Tai, kai Vengrijos naikintuvai saugo mūsų padangę, yra gerai, o kai šitaip, tai jau tada vengrai yra blogi. Reikia apsispręsti, tie, kurie klausia, ar tai yra gerai, ar blogai“, – sakė jis.

Žada dalyvauti rinkimuose

Naują partiją – Krikščionių sąjungą – R.Dagys su bendražygiais, tarp kurių – parlamentaras E.Vareikis, buvęs Seimo narys Arvydas Akstinavičius, įsteigė vasario mėnesį.

Tiesa, iš pradžių ji nebuvo įregistruota.

Teisingumo ministerija tada konstatavo, kad partijos narių skaičius neatitinka teisės aktuose nustatytų reikalavimų, nes dalies steigėjų sąraše esančių asmenų vardai ir pavardės nesutampa su Gyventojų registro duomenimis.

Ištaisius technines klaidas ministerija patvirtino šios partijos įstatus, programą ir steigėjų sąrašą.

Krikščionių sąjunga planuoja dalyvauti spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose ir atstovauti krikščioniškąsias vertybes išpažįstantiems rinkėjams.

Pastaruosius septyniolika metų R.Dagys buvo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos politikas, bet pernai vasarą po konflikto su vadovybe jis pasitraukė ir iš partijos, ir iš frakcijos Seime.

Šiuo metu R.Dagys dirba Mišriojoje Seimo narių grupėje.

Dar anksčiau, 1989–1999 metais, R.Dagys buvo Socialdemokratų partijos narys, vėliau – nuo šios partijos atskilusios „Socialdemokratija 2000“ vienas organizatorių ir pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius