Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 17

Šalčininkuose vakcinos nuo COVID-19 negraibstomos: nesiskiepytų ir „Sputnik“

Nuo Vilniaus iki Šalčininkų – vos pusvalandis kelio. Pakelėse siūbuoja javų laukai, tik kur ne kur akį džiugina mėlynos lubinų kekės, o kaimai ir pats miestas tvarkingi. Tačiau štai nuo COVID-19 šis rajonas skiepijasi beveik vangiausiai Lietuvoje. Rajono savivaldybės atstovai tik skėsčioja rankomis nežinodami, kaip dar raginti skiepytis. Sako jau padarę viską, ką tik galėjo.
Adomo Mickevičiaus paminklas Šalčininkuose
Adomo Mickevičiaus paminklas Šalčininkuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu, Statistikos departamento duomenimis, Šalčininkų rajone nuo COVID-19 pasiskiepijo tik 23 proc. gyventojų: iš viso 6 946 žmonės.

Tai mažiausiais rodiklis visoje Lietuvoje.

Šalčininkus jau lenkia ir Visaginas, ten pasiskiepijusiųjų skaičius pasiekė 30,7 proc., ir Vilniaus rajonas su paskiepytais 32,2 proc. savo žmonių.

Šalčininkai nuo sparčiausiai savo gyventojus skiepijančių savivaldybių atsilieka du-tris kartus, o nuo viršūnėje esančios Neringos (kur paskiepyta jau beveik 81 proc. gyventojų) – ir beveik keturis kartus.

Noro trūksta

Kokios tos priežastys? Galbūt trūksta informacijos? Gal ta informacija nepateikiama ta kalba, kurią geriausiai supranta rajono gyventojai – rusų ar lenkų?

O gal gyventojų tiesiog netenkina tos vakcinos, kurios siūlomos vakcinacijos centre?

Šalčininkų rajono savivaldybės atstovės, atvykusios į susitikimą su žurnalistais, neigia visus šiuos mitus – būtent taip šalčininkiečiai vadina ne vieno galvoje susidarančius vaizdinius apie šio rajono žmones.

Šalčininkų savivaldybės gydytoja Jolanta Černiavskienė teigia, kad kiek yra žmonių, tiek ir nuomonių.

„Kas labai norėjo pasiskiepyti, jau tikrai pasiskiepijo. Per dieną sulaukiame 30-40 žmonių. Tikimės, kad žmonės sąmoningi ir rudenį ateis daugiau“, – apie situaciją sakė savivaldybės gydytoja.

Paklausta, kodėl tie žmonės eina taip vangiai, ji teigė, kad yra užsakyta visuomenės nuomonės apklausa, kuri padėtų sužinoti priežastis, kodėl šalčininkiečiai neina skiepytis.

Dabar, bendraudami su gyventojais, savivaldybės atstovai sako girdintys įvairių argumentų.

Kas labai norėjo pasiskiepyti, jau tikrai pasiskiepijo. Per dieną sulaukiame 30-40 žmonių.

„Vieni sako, kad norėtų rudenį skiepytis. Yra tokių, kurie kategoriškai nusiteikę. Nuomonių labai įvairių būna“, – teigė J.Černiavskienė.

Mirtys sukrečia

Ją papildydama Šalčininkų savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Regina Sokolovič įvardijo dar ir tokią priežastį:

„Kaime gyvenantys žmonės sako, kad jie tik vietoje sukasi, niekas pas juos neatvažiuoja, jie patys niekur nevyksta, todėl jiems nereikia.

Kol nesusiduria, neduok dieve, kad kažkas suserga, patenka į ligoninę, miršta... Turėjome dabar tokį nemalonų atvejį, kai nuo COVID-19 mirė sesuo mūsų žinomos dailininkės Anos Krepštul, kurios muziejus veikia Tabariškėse. Po to žmonės jau pradeda klausinėti, domėtis, sako, kad gal jau ir reikia pasiskiepyti.

Kažkaip nežinau, žmonės turi savo nuomonę. Įvairiomis kalbomis klausosi radijo, televizijos, žiūri. Esame bendravę daug, visą laiką sakome, kad rankų nenuleidžiame, visą laiką aktyviai stengiamės, kad vakcinacija būtų nuolat pristatoma.“

Anot R.Solovič, informacijos tikrai netrūksta – žmonės informuojami, vakcinacija reklamuojama, bet tai neatneša itin gerų rezultatų.

Skiepija ir prie bažnyčios

„Ką pamatėme – kad reikia pas žmones važiuoti. Darome tokias akcijas, važiuojame į konkrečią seniūniją, konkrečią ambulatoriją. Štai savaitgalį buvo Jašiūnuose – po bažnyčios iš karto žmonės atėjo. Nors 30-40 žmonių pasiskiepijo ir jau gerai. Tai tikrai veikia. Kai atvažiuojame pas žmones, geriau veikia.

Kaimų žmonės nelabai nori važiuoti kur. Turime vakcinavimo centrą Šalčininkų kultūros namuose, dabar kai veikia visuotinė registravimosi sistema, tai ir numerį paskelbėme, galime padėti užsiregistruoti. Bet kas nori, kai, tarkim, reikia kur nors išvažiuoti, sužino, kad reikia skiepo ir ateina“, – kalbėjo R.Sokolovič.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šalčininkų kultūros centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šalčininkų kultūros centras

Savivaldybės gydytoja akcentavo ir tai, kad Šalčininkuose sulaukiama nemažai atvykstančių iš kitų rajonų.

„Dabar turime vakcinų, pasirinkimas didelis, bet deja“, – apgailestavo R.Sokolovič.

Savaitgalį buvo Jašiūnuose – po bažnyčios iš karto žmonės atėjo. Nors 30-40 žmonių pasiskiepijo ir jau gerai.

Rusiškos vakcinos nenori

Paklausus, galbūt Šalčininkų rajone reikėtų dar didesnio vakcinų pasirinkimo – kad tarp siūlomų atsirastų ir „Sputnik“, kai šią vakciną patvirtins vaistus kontroliuojančios Europos Sąjungos institucijos, savivaldybės darbuotojos tai neigė.

Savivaldybės Informacijos, kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Irena Kolosovska įsitikinusi: pasiskiepijusiųjų nepadaugėtų:

„Tai būtų vienas kitas žmogus, pavieniai. Yra iškomunikuota ta žinutė, kad Šalčininkai laukia „Sputniko“. Tikrai nelaukia. Jeigu ir yra, tai vienas kitas žmogus, bet jų nėra daug. Galima net ir eksperimentą daryti, paskelbti – rytoj atvažiuos „Sputnik“. Tai žmonės nesusirinktų.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registracija gauti vakciną nuo Covid-19
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registracija gauti vakciną nuo Covid-19

Apie tokius puoselėjimus mitus, kad šalčininkiečiai norėtų vakcinos iš Rytų, o ne Vakarų, Šalčininkų rajono gyventojai irgi turi nuomonę.

Jie gana atvirai pyksta, kad tie mitai ne tik nėra griaunami, bet net ir puoselėjami, dažnai – tyčia.

„Atvažiuoja ir žurnalistai, televizijos, paklausia žmogaus, kodėl nesiskiepija. Mano nuomone, žmogus pasako, kad laukia „Sputnik“ vien norėdamas atsikratyti, pateisinti savo nenorą skiepytis“, – tikino I.Kolosovska.

Galima net ir eksperimentą daryti, paskelbti – rytoj atvažiuos „Sputnik“. Tai žmonės nesusirinktų.

Vis dėlto ji teigė negalinti įvardinti priežasčių, kodėl žmonės taip nenori skiepytis.

Esą ir informacinė kampanija parengta – sukurti trys filmukai, kuriuose rodomi žinomi, vertinami žmonės iš kiekvienos seniūnijos, jie pasakoja, kodėl skiepijosi.

Ir plakatų prikabinta, ir akcijos vykdomos, į kaimus važiuojama su palapinėmis. Dalinami lankstinukai ir t.t.

„O kodėl nėra rezultato, tai ir mums yra labai nemalonu. Mes įdedame labai daug darbo į šitą komunikaciją, į šitą reklamą, o rezultato nėra. Kai žmogus dirba nuo ryto iki vakaro ir savaitgaliais, tai nusivylimas didžiulis“, – kalbėjo I.Kolosovska.

Šiuo metu Šalčininkų rajone COVID-19 serga 65 žmonės, nurodo Statistikos departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas