Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 14

Šalies vadovai po rinkimų tikisi išsaugoti glaudžius ryšius su Lenkija

Valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vėl laimėjus parlamento rinkimus Lenkijoje, Lietuvos vadovai tikisi išsaugoti glaudžius ryšius su Varšuva.
Saulius Skvernelis ir Mateuszas Morawieckis
Saulius Skvernelis ir Mateuszas Morawieckis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis pasveikino Lenkijos ministrą pirmininką Mateuszą Morawieckį ir PiS lyderį Jaroslawą Kaczynskį su pergale.

„Norėčiau palinkėti sėkmės formuojant vyriausybę ir pateisinant Lenkijos žmonių suteiktą pasitikėjimą. Tikimės toliau tęsti praėjusioje kadencijoje užsimezgusį glaudų ir rezultatyvų bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių“, – sakoma S.Skvernelio sveikinime.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė tikintis, kad „Lenkija toliau išliks mūsų strategine partnere tiek ekonominiu, tiek regiono saugumo požiūriu“.

„Su Lenkija mus sieja ne tik bendra istorija, bet ir gyvas žmonių ryšys, todėl šalių bendradarbiavimas turi išlikti glaudus ir perspektyvus“, – tvirtino parlamento vadovas.

„Įstatymas ir teisingumas“ po rinkimų vėl užsitikrino absoliučią daugumą Lenkijos parlamente. Ši dešiniųjų pažiūrų partija yra valdžioje nuo 2015 metų.

Lietuvos ir Lenkijos santykiuose anksčiau buvo justi įtampa, Varšuva kaltino Vilnių dėl prastos lenkų tautinės bendrijos švietimo padėties, dėl neįteisinamo pavardžių rašymo originaliais rašmenimis pasuose. Lietuvos vyriausybė daugumą priekaištų atmetė.

Vis dėlto Lietuvos ir Lenkijos santykiai prieš kelerius metus ėmė šiltėti. Abi šalys vėl keičiasi aukšto lygio vizitais, sušvelnėjo Lenkijos retorika dėl tautinės mažumos.

Lenkija siekia Lietuvos paramos ginče su Europos Sąjungos institucijomis, jos Varšuvai grasina sankcijomis dėl kontroversiškos teismų reformos.

Abi šalys bendradarbiauja saugumo klausimais, vysto bendrus energetikos ir transporto projektus.

Svarbus lūžis santykiuose įvyko 2017-aisiais, kai sutartį dėl krovinių vežimo geležinkeliais tarifų pasirašė „Lietuvos geležinkeliai“ ir Lenkijos įmonė „Orlen“, valdanti naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito