Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža BNS sakė, kad net ir aptikus salmoneliozės sukėlėjų produktuose, jų vienareikšmiškai protrūkio priežastimi įvardinti negalima, nes tinkamai termiškai apdoroti net ir tokie produktai ligos neturėtų sukelti. Jis taip pat priminė, kad tiriant rizikos veiksnius, galėjusius lemti ūmių žarnyno ligų protrūkį lopšelyje-darželyje „Putinėlis“, buvo nustatyta personalo higienos, produktų laikymo ir kitų pažeidimų.
„Dar atsakomybė šiuo metu niekam nepaskirta, nes dar nėra galutinių priežasčių, nėra galutinių išvadų“, – sakė A.Bauža.
Jo teigimu, išvados bus perduotos Vartotojų teisių apsaugos tarnybai, kuri priims sprendimą dėl baudų. Tuo metu susirgusieji dėl žalos atlyginimo, jo teigimu, turėtų kreiptis į maisto tvarkymo subjektą.
Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Vilija Pečkauskienė savo ruožtu BNS sakė, kad galutinės išvados dėl protrūkio bus paskelbtos ne anksčiau kaip kitą savaitę.
Jos teigimu, šiuo metu aišku tik tiek, kad protrūkis kilo dėl maisto, kuri gamintas ir valgytas įstaigoje.
„Sukėlėjas – ne vanduo, ne aplinka, ne buitinis kontaktas, ne atnešta liga, bet tenai gamintas maistas. Koks – dar nežinome, koks tai produktas – negalime pasakyti“, – teigė ji.
V.Pečkauskaienės teigimu, šiuo metu tebeatliekami nuodugnesni pas ligonius rastų sukėlėjų tyrimai, kurie vėliau bus gretinami su Maisto ir veterinarijos tarnybos atliktais maisto produktų tyrimais.
Iš viso per žarnyno ligos protrūkį „Putinėlyje“ susirgo 38 žmonės – 28 vaikai ir 10 darbuotojų.
„37-iems surastas salmoneliozės sukėlėjas Salmonella Enteritidis“, – sakė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro atstovė.
Į ligoninę buvo paguldyti 37 žmonės. V.Pečkausakienės teigimu, šiuo metu visi jie pasveikę.
Įstaiga buvo uždaryta gegužės 30 dieną. Po ligos protrūkio ji nebuvo atsidariusi – joje prasidėjo remontas.