Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 30

SAM kreipėsi į 10 farmacijos įmonių, kad šios sumažintų vaistų kainas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pavedė Valstybinei ligonių kasai (VLK) skubos tvarka organizuoti derybas su 10 farmacijos kompanijų, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Pranešime rašoma, kad kompanijos buvo nelanksčios ir nenorėjo sumažinti kainų 47 vaistiniams preparatams, todėl nuo spalio gydytojai negalės jų skirti naujiems pacientams, o tęsti galės tik tiems žmonėms, kuriems receptai buvo išrašyti ankščiau.
Vaistai
Vaistai / 123RF.com nuotr.

Tarp 10-ies kompanijų patenka Teva, Mylan Healthcare, GlaxoSmithkline, Sanofi, Pfizer, Novartis, Astra Zeneca, Novonordisk, Sandoz, Berlin Chemie.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, jis nepraranda vilties pakeisti situaciją, todėl viešai nuspręsta kreiptis į gamintojus, prašant persigalvoti ir sumažinti kainas ir sudaryti medikams galimybes šiuos vaistus skirti pacientams.

„Jei šios kompanijos sumažintų kainas, gydytojai jų vaistus galėtų iškart išrašinėti naujiems pacientams. Reikiami pakeitimai būtų atlikti nedelsiant ir naujasis kainynas pakoreguotas“, – pranešime cituojamas A.Veryga.

SAM pranešime pažymi, kad kai kuriais atvejais pateiktos vaistų kainos Lietuvai viršija net kelis kartus vidutinę referencinių šalių kainą. Pavyzdžiui, kardiologinio vaisto kainos kitose šalyse vidurkis siekia apie 0,8 Eur už pakuotę, o Lietuvai pateikta kaina yra daugiau kaip 3 kartus didesnė. Cukriniam diabetui skirtų vaistų referencinių šalių kainos vidurkis nesiekia nei pusės euro, arba siekia nepilnai vieną eurą, tačiau Lietuvai šių vaistų kainą yra dvigubai ir net šešis kartus didesnė.

A.Verygos teigimu, Lietuva negali mokėti tiek, kiek paprašo farmacijos kompanijos, kai už Lietuvos ribų tie patys gamintojai už analogiškus vaistus taiko mažesnes kainas. Taip pat ministras pabrėžia, kad iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų kompensuojami ne tik vaistai, bet daugybė kitų paslaugų.

Derybas su kompanijomis dėl vaistų kainų mažinimo VLK pavesta suorganizuoti iki spalio 15 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas