Sportas gyvai
03 10

Sanskritologas V.Vidūnas: apie sanskritą, kultūrą ir panašumus tarp Lietuvos bei Indijos

Sanskritas – tai klasikinė indų kalba, kuri patraukė ir dabartinio sanskrito dėstytojo, indologijos studijų lektoriaus Vyčio Vidūno dėmesį. Jis, vos pabaigęs klasikinės filologijos studijas, dar sovietmečiu išvyko į Rusiją studijuoti sanskrito. V.Vidūnas atrado ir tai, kad Indiją bei Lietuvą sieja glaudus kalbinis ir kultūrinis ryšis – tai rodo ir pačių indų padidėjęs domėjimasis Lietuva.
Vytis Vidūnas
Vytis Vidūnas / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip susidomėjote Indijos kultūra ir sanskritu?

– Čia – labai senos istorijos: domėtis sanskritu pradėjau studijų laikotarpiu. Kai Vilniaus universitete studijavau klasikinę filologiją, prie manęs priėjo profesorius Vytautas Mažiulis ir pasiteiravo, ar norėčiau važiuoti į Maskvą studijuoti sanskritą. Kai tau sovietmečiu pasiūlo kur nors išvykti studijuoti (ypač kai išvykti niekur negali) – aišku, jog sutiksi.

Taigi, išvykau į Maskvą, tačiau tik pabaigęs universitetą. Ten mane mokė Tatjana Jelizarenkova, viena žymiausių XX amžiaus sanskrito žinovų Rusijoje. Ji mano gyvenime – tikras stebuklas, kurį labai vertinau. Tai ypatingos erudicijos, šviesaus proto žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius