Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 17 /14:18

Santaros klinikos prašo pagalbos: neliko kam dirbti skalbykloje, savaitgalį gali nebūti kam priimti pacientų

Santaros klinikų atstovai ketvirtadienį kreipėsi į visuomenę, prašydami savanoriauti: trūksta ne tik medicininio personalo, bet ir žmonių, kurie padėtų gabenti ligonius, dirbtų skalbykloje, kurioje ketvirtadienį neliko kam dirbti. Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė pabrėžė, kad savaitgalio laukiama bijant, kad nebus kaip priimti naujų pacientų ne dėl lovų, bet personalo stokos.

Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduotoja slaugai Jurga Šuminienė ketvirtadienį sakė, kad klinikoms labai reikia papildomų rankų.

Anot jos, serga ne tik koronaviruso ligonių skyrių medikai, bet ir kiti darbuotojai.

„Reikia tiek medikų, tiek pagalbinio personalo. Kovidiniuose skyriuose dirbantys darbuotojai lygiai taip pat serga. Taip pat pakankamai didelis kiekis jų yra arba izoliacijoje, arba serga. Gydytojų darbo krūvis didėja“, – kalbėjo ji.

J.Šuminienės teigimu, reikia ne tik medicininio personalo, bet ir žmonių, kurie atvežtų kraują, nuvežtų pacientą darytis tyrimo ir pan.

Šiuo momentu situacija tokia, kad neturime, kas pakrautų mums tuos skalbinius.

„Labai reikia kurjerio pagalbos šiuo metu. Šiandien ji reikalinga labai ir skalbykloje, kur iškritę visi praktiškai darbuotojai ir šiuo momentu situacija tokia, kad neturime, kas pakrautų mums tuos skalbinius“, – sakė ji.

J.Šuminienė teigė, kad klinikos gyvena nežinioje, kuri grandinė nutrūks rytoj.

VIDEO: Santaros klinikos kreipiasi pagalbos į visuomenę – atstovų komentarai

Klinikų atstovė sakė, jog reikėtų tokių savanorių, kurie sutiktų dirbti ne mažiau kaip 20 valandų per savaitę.

„Tai yra pakankamai įpareigojantis dalykas. Savanoriauti gali bet kas“, – pridūrė ji, sakydama, kad ne medikai turėtų kreiptis į „Lietuvos Raudonąjį Kryžių“.

„Lietuvos Raudonasis Kryžius“ 15min pateikė nuorodą į anketą, kur gali registruotis savanoriai: jos ieškokite čia.

A.Bilotienė Motiejūnienė: riba yra pasiekta

Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė sakė, kad šiuo metu serga 300 klinikų medikų.

VIDEO: 15/15: Santaros klinikos prašo savanorių pagalbos, reikia žmonių ir be medicininio išsilavinimo

„Atrodytų, skaičius nelabai didelis, bet jis yra pakankamai žymus. Taip pat ir kitose įstaigose serga. Bet, na, galėtumėm turėti užtikrintai lengvą savaitgalį, tačiau neseniai pabaigiau susitikimą su regiono ligoninėmis, kurios turi kovido padalinius, tai praktiškai visose ligoninėse yra riba pasiekta“, – kalbėjo klinikų atstovė.

A.Bilotienės Motiejūnienės teigimu, situacija yra labai rimta ir toliau rimtėja, o ji negali pasakyti, kad Santaros klinikos yra ramiai pasirengusios savaitgaliui.

„Šiek tiek bijome savaitgalio, kad neturėsime kur guldyti pacientų ne dėl lovų, bet dėl personalo stokos“, – pabrėžė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Anot jos, reanimacinių lovų skaičiaus jau nebeįmanoma didinti, jei norima išlaikyti galimybę teikti kitokią neatidėliotiną pagalbą.

Anot jos, šiuo metu laisvos liko vos kelios lovos.

Tiesa, klinikose formuojamas intensyvios terapijos skyrius, kuriame bus gydomi sunkios būklės koronaviruso ligoniai, kurie dar nėra intubuoti.

„Šiuo metu mes renkame personalą, kad atidarytume papildomas 25 lovas viename iš korpusų. Poreikis yra daugiau kaip 30 padėjėjų, telkiame iš studentų, esame dėkingi visiems, kurie nori prisijungti, šiek tiek mažesnis poreikis sveikatos specialistų, bet tai – vienam padaliniui. Tiesa, rytoj situacija jau gali būti pasikeitusi“, – kalbėjo ji.

A.Bilotienės-Motiejūnienės teigimu, kreiptasi į visas sveikatos priežiūros įstaigas, taip pat ir privačias, su prašymu teikti sveikatos paslaugas.

„Nes mes žinome, kad jei savaitgaliais, ar ilgiojo savaitgalio metu nedirbs pirminės sveikatos priežiūros centrai, priėmimo skyrius užplūs pacientai. Tuomet jų bus kur kas daugiau, nei įprastą dieną“, – pabrėžė ji. Anot klinikų atstovės, tuo, kad padėtis būtų valdoma, turėtų pasirūpinti ir savivaldybės.

Santaros klinikos ketvirtadienį pakvietė žmones – tiek su medicininiu išsilavinimu, tiek jo neturinčius – tapti savanoriais ligoninėje.

„Savanorystė – kilniaširdis darbas, kuris matuojamas kitokiu matu – kitam skirtu laiku, pagalba ir dėmesiu. Savanorių rankų laukiama didžiausioje Vilniaus regiono COVID-19 sergančiųjų srautus koordinuojančioje ligoninėje VUL Santaros klinikose. Kartu su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi pradedama savanorystės akcija“, – rašoma klinikų puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas