Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 25

Santaros klinikų atstovė dėl lovų COVID-19 pacientams: kol kas mes ramūs, bet pikas – tik apie gruodžio vidurį

Visoje Lietuvoje užimta apie pusė COVID-19 pacientams numatytų ligoninių lovų. Vilniaus regione šis skaičius didesnis – užimta net 78 proc. vietų. Tačiau Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė tvirtina, kad šios savaitės vidury gerokai ramiau, nei buvo prieš savaitgalį. Tačiau užsikrėtimų piko Lietuva dar nepasiekė, todėl ir ta ramybė tik trumpalaikė.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

Trečiadienio ryto duomenimis, Santaros klinikose buvo gydomi 163 COVID-19 sergantys pacientai (keturi iš jų vaikai), iš jų 33 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Iš visų COVID-19 gydomiems pacientams skirtų stacionaro vietų Santaros klinikose užimta 95 proc., reanimacijos ir intensyviosios terapijos – 66 proc.

Vilniaus regione COVID-19 pacientai dar gydomi Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL), Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL), Ukmergės, Druskininkų, Trakų, Alytaus S.Kudirkos ligoninėse. Bendrai šiuo metu užimta apie 78 proc. visų lovų.

Palyginti su visos Lietuvos tokių lovų užimtumu, Vilniaus regionas atrodo liūdniau – bendras skaičius siekia apie 50 proc.

Ramiau nei prieš savaitgalį

Tačiau Santaros klinikų, kurios yra pagrindinės Vilniaus regione, direktorė valdymui A.Bilotienė Motiejūnienė tikina, kad trečiadienio situacija atrodo visiškai neblogai: „Prieš praėjusį savaitgalį, kuomet žiūrėjau ir kalbėjau, tai buvo bendras regiono užimtumas 83 proc., dabar 78 proc. Žinoma, šiandien trečiadienis, pažiūrėsime dar penktadienį ryte.

Bet pasižiūrėjus į visą regioną, tai Antakalnio ligoninė (VMKL – red. past.) dabar jau yra prasiplėtusi ir turi iki 190 lovų, tai papildomai dar vienas didžiulis padalinys su daugiau nei 30 lovų. Taip pat turime Ukmergėje keletą tuščių lovų, bet turime pas juos reanimacinių. Alytuje turime, Druskininkuose 20 lovų, Trakuose taip pat. Tad visame regione po šiek tiek turime – kur 20, kur 10, kur 8 lovos. Mes dabar galime ramiai priiminėti pacientus, ramiai gyventi, bet neabejotinai kiekvieną dieną žiūrime – dalį pacientų galbūt bus galima išrašyti. Apie dešimt, kartais mažiau per dieną pavyksta išrašyti, tad vietų atsilaisvina. Šiandien iš numatytų 560 lovų 438 yra užimtos.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

A.Bilotienė Motiejūnienė prisipažįsta, kad iki savaitgalio jai ramu, tačiau būtina žiūrėti į ateitį, todėl kalbamasi su regionų atstovais. Ji pabrėžė, kad geranoriškai į procesą įsijungė Alytaus ligoninė, VMKL yra variantų, kaip galima būtų šioje ligoninėje išplėsti COVID-19 skyrius.

Baiminasi darbuotojų stokos

„Yra kita dalis – darbuotojai. Suprantu, kad ne visada mano kalba tinka ir patinka, bet iš tiesų kartais kalbi, prašai, lyg atrodo, kad galėtų žmonės eiti ir dirbti, bet galbūt yra baimė, galbūt nenoras. Neabejotinai, regionuose daugiau vyresnio amžiaus specialistų. Tad ten, kur yra rezidentūros bazės, mėginame persižiūrėti, kol kas savanoriškumo principu, kad būtų užtikrintas darbas ir prižiūrėti pacientai. Bet kiekvieną dieną įstaigose atsiranda židiniai, ne tik Santaros klinikose.

Taip yra su Švenčionių ligonine – lovos paruoštos, deguonies tiekimas sutvarkytas, bet personalo didžioji dalis arba izoliuojasi, arba serga“, – kalbėjo Santaros klinikų direktorė valdymui.

VIDEO: COVID-19 pacientų gydymas Santaros klinikose

Šioje ligoninėje tebeveikia ir Slaugos skyrius, nors pacientų jame nuo daugiau nei 20-ies praeitos savaitės pradžioje sumažėjo iki šešių, bet priežiūros vis tiek reikia. Kol ne visas personalas baigė saviizoliaciją, todėl priimti COVID-19 pacientų čia negalima. A.Bilotienė Motiejūnienė tikisi, kad penktadienį situacija šioje ligoninėje bus aiškesnė, galbūt jau atvers duris šios ligoninės COVID-19 skyriai, kas leis kiek ramiau atsikvėpti.

Taip yra su Švenčionių ligonine – lovos paruoštos, deguonies tiekimas sutvarkytas, bet personalo didžioji dalis arba izoliuojasi, arba serga.

„Turime galimybių išsiplėsti ir pas mus – esame įvairių alternatyvų sumąstę, kur galima būtų padalinius perkilnoti, kad darbas nenutrūktų, nesustotų. Tačiau mes galime sugalvoti, pasiūlyti variantų, mums atrodo, kad tai pakankamai saugu, bet įvertina infektologai, infekcijų kontrolė, kadangi negali būti kryžminės taršos, turi būti apsaugoti likę pacientai, personalas“, – sakė direktorė valdymui.

Santaros klinikose teikiamos ir kitos paslaugos, nors A.Bilotienė Motiejūnienė neslepia, kad jų sumažėjo. Mažėjant paslaugų VMKL, daugiau pacientų keliauja į RVUL, Santaros klinikoms taip pat tenka teikti skubią pagalbą – tarkim, kardiologinę. Todėl sumažėjus planinių paslaugų nėra taip, kad daug darbuotojų liko be darbo.

Pikas – gruodį

Paklausta, kokios prognozės dėl sergamumo piko, A.Bilotienė Motiejūnienė sakė, kad, remiantis mokslininkų duomenimis, daugiausia užsikrėtimo atvejų turėtų būti apie gruodžio vidurį, galbūt – pirmą savaitę.

„Panašu, pagal tuos skaičius, kiek atvykdavo ir kiek atvyksta pacientų, kad jų daugėja. Kažkada buvo per parą 20, paskui – 25, tai dabar arti 30. Juk stacionarizuojame sudėtingus atvejus, vadinasi, matome, kad ir atrodytų nežymų augimą per savaitę ir tie atvejai sudėtingesni“, – teigė direktorė valdymui.

Panašu, pagal tuos skaičius, kiek atvykdavo ir kiek atvyksta pacientų, kad jų daugėja. Kažkada buvo per parą 20, paskui – 25, tai dabar arti 30.

Jos teigimu, planuojama, kad apie gruodžio vidurį jau reikės maksimaliai daug lovų pacientams, vis dėlto ji pripažino – tai suplanuoti sudėtinga. Juolab kad įvairių ligoninių skirtinguose skyriuose atsiranda ligos židinių, tada tenka spręsti, kaip suteikti vienas ar kitas paslaugas tame regione.

COVID-19 skyrius turi apie 40 gydymo įstaigų visoje Lietuvoje, tačiau A.Bilotienė Motiejūnienė įsitikinusi, kad ir kitoms, tokių skyrių neturinčioms, nėra lengva – į jas suplūsta daugiau kitų ligų turinčių pacientų.

„Štai praėjusią savaitę buvo užpildyta visa Santaros klinikų reanimacija – pagal paskutinius praėjusios savaitės duomenis atrodė, kad pirmadienį ar antradienį jau ir neužteks vietų. Bet dabar turime 65 proc. užimtumą, iš 50 Santaros klinikų reanimacinių lovų 33 užimtos. Negalima sakyti, kad neatvyksta visiškai pacientų į reanimaciją, bet kai kuriems pagerėja, tad nėra tokio dalyko, kai visiškai užsipildo. Praėjusią savaitę taip buvo, kad kasdien po penkis, šešis naujus pacientus, tad daugėjo tikrai po daug. Ir čia kalbu tik apie mūsų įstaigą“, – kalbėjo A.Bilotienė Motiejūnienė.

VIDEO: Speciali vaizdo medžiaga iš kovos su koronavirusu epicentro Santaros klinikose

Kitose ligoninėse situacija įvairi, štai VMKL yra šešios reanimacijos lovos ir visos užimtos. Tačiau, kaip sako A.Bilotienė Motiejūnienė, sunkiausi ligoniai vis dėlto guldomi į Santaros klinikas, todėl čia ir reanimacijos skyriaus lovų poreikis didžiausias – stengiamasi įrengti papildomų vietų sudėtingiausiems pacientams.

Paklausta apie laikinosios ligoninės poreikį Vilniuje, A.Bilotienė Motiejūnienė neslėpė, kad patogiau yra plėsti skyrius stacionariose ligoninėse, o dėl laikinosios poreikio spręsti reikėtų visos Lietuvos mastu. Esą jeigu Vilniaus regione būtų užimtos visos lovos, galbūt vietos atsirastų Panevėžio regione ir pan.

Sauliaus Žiūros nuotr./COVID-19 skyrius Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje
Sauliaus Žiūros nuotr./COVID-19 skyrius Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje

Tuomet ir problemų dėl personalo galbūt kiltų mažiau. Santaros klinikų viena iš vadovių neslepia, kad susitarti nėra jau taip lengva – užsitęsusi pandemija, nežinomybė, kada tai baigsis, slopina medikų entuziazmą, auga nuovargis.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 51,655 tūkst. žmonių, 38,755 tūkst. – tebeserga, 12,282 tūkst. – pasveiko. Dėl koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 432 žmonės, dėl kitų priežasčių – dar 186 užsikrėtusieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito