Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
12:27 /12:49

Šaudynių Vilniaus centre aplinkybės: advokatas nušautas, kai vykdė teismo sprendimą

Neeilinis įvykis Vilniaus centre – nušautas advokatas Leonidas Pčelincevas, sužaloti du policijos pareigūnai. Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis 15min atskleidė daugiau detalių apie tragišką įvykį.

Šiuo metu Vilniaus centre vis dar budi gausios policijos pajėgos, tačiau skelbiama, kad įtariamas šaulys sulaikytas.

„Precedento neturintis atvejis“

Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis 15min atskleidė daugiau detalių apie šį įvykį, pasibaigusį advokato žūtimi.

„Mes su dideliu liūdesiu, apgailestavimu ir nerimu sutinkame žinią, kad pareigas vykdęs advokatas, būdamas šalia teismo sprendimo vykdytojo – antstolio, vykdė teisėtą teismo sprendimą – iškeldinimo veiksmą, ir buvo nušautas“, – pasakojo Advokatūros vadovas.

„Vykdant pareigas advokatas neteko gyvybės. Tai yra precedento neturintis atvejis ir signalas visuomenei“, – pridūrė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Kukaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Kukaitis

Pasak jo, teismas buvo nusprendęs galimai įtariamą asmenį iškeldinti iš gyvenamųjų patalpų.

„Žinau, kad vyko teismo sprendimas – iškeldinti iš gyvenamųjų patalpų. Savigynai ginklas suteikiamas ne tam, kad būtų panaudota jėga. Teismo sprendimą reikia vykdyti“, – pabrėžė M.Kukaitis.

Jo teigimu, visuomenė per daug linkusi į agresiją ir negirdi, nesupranta teismo sprendimų svarbos, nepaklūsta pareigūnų sprendimams.

„Buvo šokas“

L.Pčelincevą pažinojęs advokatas Justas Vilys 15min sakė, kad žinia apie kolegos žūtį sukrėtė.

„Buvo šokas. Turėjome Aleksandro Novikovo situaciją, bet ten daugiau tokie verslo santykiai buvo, o čia padedant klientui, tai nepriklausomos Lietuvos istorijoj turbūt pirmas kartas. Tai priverčia permąstyti ir savo veiklos rizikingumą, ir gyvenimo trumpalaikiškumą“, – kalbėjo J.Vilys.

„Atrodo, nieko pavojingo nėra – iškeldinimas, civiliniai santykiai, bet kad gali atsisveikint su gyvenimu, palikti vaikus, šeimą... Tai labai sukrečia“, – pridūrė jis.

Kad įvykis šokiruojantis, antrino ir M.Kukaitis, kuris tuo pačiu sakė, jog L.Pčelincevas buvo patyręs advokatas.

„Jis patirties turėjo daug. Tai yra šokiruojantis įvykis, nes advokatūros istorijoje, kad vykdant pareigas būtų nušautas advokatas, nepriklausomoje Lietuvoje nėra buvę. Buvo panašus įvykis, kai advokatas nužudytas, bet tai buvo susiję su verslu, jo dalyvavimu papildomoje veikloje. Latvijos advokatūra yra pareiškusi, kad mažiausiai du advokatai buvo nušauti, kai vykdė pareigas. Lietuvoje to buvę nėra“, – tikino Advokatūros vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas