Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 20

Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio nuomonių išsiskyrimas – tik pradžia

Premjero Sauliaus Skvernelio ir „valstiečių“ pirmininko Ramūno Karbauskio nuomonių skirtumas dėl mokestinės lengvatos šildymui yra pirmoji kibirkštis, iš kurios vėliau gali kilti nemažas gaisras. Be to, apšilus kojas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) parlamentarams, gali pasigirsti ir daugiau kitokią nuomonę nei R.Karbauskis reiškiančių balsų, 15min teigė politologai.
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skverrnelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmadienį „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis paskelbė, esą dėl PVM mokesčio lengvatos už šildymą naikinimo apsigalvota – lengvata esą galios dar pusmetį. Finansų ministras Vilius Šapoka sakė, jog atidėjimą lėmė savivaldybių pozicija.

Tačiau antradienio rytą premjeras Saulius Skvernelis netikėtai pareiškė nepritariantis R.Karbauskio planui pratęsti lengvatą ir išdėstė ilgą sąrašą tai pagrindžiančių motyvų.

Tai komentuodamas R.Karbauskis pabrėžė, kad pats nori naikinti lengvatą, tačiau tam paprasčiausiai Seime nepakaks balsų.

Galiausiai Seimas pusmečiui pratęsė PVM lengvatą šildymui.

Nuo pat rinkimų kampanijos pradžios abu politikai vienas kitą papildydami dėstė tas pačias mintis.

Tai buvo bene pirmas kartas, kai R.Karbauskio ir S.Skvernelio nuomonės išsiskyrė – nuo pat rinkimų kampanijos pradžios abu politikai vienas kitą papildydami dėstė tas pačias mintis.

L.Bielinis: įtampos formuojasi ir tai – normalu

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis 15min teigė, kad šiuo atveju susikirto R.Karbauskis – politikas ir S.Skvernelis – valdininkas.

„R.Karbauskis atstovauja politinei struktūrai ir kalba kaip naudingiau politine prasme, – paaiškino politologas. – S.Skvernelis yra valdininkas, ūkininkas. Ir jis sprendžia ekonominius klausimus. Todėl jis diskutuoja, o jo argumentai yra ne politiniai. Tai yra politinio ir ne politinio mąstymo susikirtimas.“

L.Bielinis įsitikinęs, kad nuomonių skirtumai ryškės, nes S.Skvernelis nėra tas, kurį būtų galima tampyti už nosies ar jam nurodinėti.

Tačiau, politologo teigimu, lygiai tą patį galima pasakyti ir apie R.Karbauskį, be to, jis ne tas, kuris sutiktų su kitaip mąstančiais, ar kurį būtų galima priversti atsisakyti savo pozicijų, jam tai yra sunku.

Vytauto Valentinavičiaus nuotr./Lauras Bielinis
Vytauto Valentinavičiaus nuotr./Lauras Bielinis

„Turint galvoje jų charakterius, asmenybių charakteristikas, galime stebėti ateityje ryškesnius nesutarimus, galbūt – ir konfliktus. Bet tai, kad įtampos formuojasi, yra normalu“, – pastebėjo pašnekovas.

Politinė jėga, kurią mes vadiname „valstiečiais žaliaisiais“, yra pilka, o ne žalia.

L.Bielinis nemano, kad nuomonių susikirtimas dėl lengvatos šildymui galėtų išsirutulioti į konfliktą, tačiau ateityje visko gali būti, neatmestinas ir skilimo variantas.

„Politinė jėga, kurią mes vadiname „valstiečiais žaliaisiais“, yra pilka, o ne žalia. Kalba du asmenys ir dar keli, kurie ištaria po keletą frazių – visi kiti tylūs. Tad po mėnesio ar dviejų, kai jie apšils kėdėse ir supras savo galimybes, mes pamatysime ir daugiau įvairiausių pozicijų. Ir tikrai įtampų daugės“, – pabrėžė jis.

M.Jurkynas: darosi aktualus lyderystės klausimas

VDU Viešojo administravimo katedros vedėjas, profesorius Mindaugas Jurkynas taip pat atkreipė dėmesį, kad LVŽS yra marga politinė jėga, kurioje dominuoja nepartiniai.

„Žinant, kad partijos populiarumo didelė priežastis buvo dabar jau populiariausias politikas S.Skvernelis, natūralu, jog lyderystės klausimas šioje partijoje gali būti pakankamai aktualus, ir jis matyti dabar“, – sakė jis.

M.Jurkyno teigimu, tiek S.Skvernelis, tiek R.Karbauskis gali save matyti kandidatais ateityje užimti prezidento postą.

Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Jurkynas
Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Jurkynas

„Todėl tokie nesutarimai nestebina“, – pridūrė jis.

M.Jurkynas priminė, kad portale Manobalsas.lt daryta politikų apklausa parodė, jog „valstiečių“ partijoje pažiūros yra pakankamai skirtingos.

Tačiau M.Jurkynas nemano, kad nesutarimai galėtų kada nors privesti iki Vyriausybės griūties, nors pabrėžė, kad stiklinio rutulio, kuris rodytų ateitį, neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas