Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 30

Sausio 13-osios memorialo remontas atsieis 330,6 tūkst. eurų

Seimo kanceliarija ketina atnaujinti parlamento rūmų prieigose esantį Sausio 13-osios memorialą – tam ketinama išleisti per 330,6 tūkst. eurų. Seimo kanceliarijos atstovai sako, kad sunku buvo rasti įmonę, kuri sutiktų imtis tokio darbo – pavyko tik iš trečio karto.
Memorialas Sausio 13-osios aukoms atminti
Memorialas Sausio 13-osios aukoms atminti / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sutartį dėl memorialo remonto darbų Seimo kanceliarija ir įmonė „Kaziukas“ pasirašė paskutinę vasaros dieną.

Darbų sąmatoje remontuojamas struktūrinio stiklo fasadas įkainotas 118,8 tūkst. eurų, pažeistų stiklų keitimas naujais – 17,5 tūkst. eurų, viso fasado stiklo laikiklių atnaujinimas – 56,5 tūkst. eurų.

Vienų naujų durų montavimas Seimo kanceliarijai atsieis 3,3 tūkst. eurų.

Dvi jau esamas duris įmonė remontuos už beveik 4 tūkst. eurų, 28 metrų ilgio lietaus surinkimo latakas su špižinėmis grotelėmis įkainotas 6,9 tūkst. eurų, 19 linijinių lauko šviestuvų kainuos 21,1 tūkst. eurų.

Sąmatoje yra eilutė „atstatomas klozetas“, jo kaina – 1488 eurai.

Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas 15min paaiškino, kad po šia darbų kategorija slypi santechnikos sistemos atkūrimas – už šią sumą numatoma patalpoje šalia dabar esančios kriauklės personalui bei lankytojams pastatyti unitazą, atnaujinti kanalizacijos vamzdyną, pajungiamą į miesto kanalizacijos tinklus bei užbetonuoti ir išklijuoti plytelėmis grindis.

Vertinti sąmatą – keblu

Vienos labai gerai Lietuvoje žinomos nekilnojamojo turto įmonės, sutikusios pakonsultuoti 15min, atstovas teigė, kad vien iš šios prekių ir paslaugų sąmatos neįmanoma įvertinti remonto darbų kainų.

Jas, esą, būtų galima lengvai įvertinti, jei tai būtų nauja statyba, tačiau po remonto sąmatos eilutėmis gali slėptis daugybė papildomų darbų.

„Pavyzdžiui, kalbant apie lietaus surinkimo lataką su špižinėmis grotelėmis – nėra parašyta, ar tai – kaina tik už lataką, ar ir už pagrindą jam. Nežinant, kokie konkrečiai darbai ir prekės patenka į tas eilutes, pasakyti, ar kaina adekvati, yra neįmanoma“, – patikino jis.

Įmonės atstovas pabrėžė, jog kalbant apie viešuosius pirkimus būna taip, kad rangovas, įvertindamas rizikas, skaičiuoja šiek tiek didesnę kainą.

„Pavyzdžiui, jis nežino, ką ras išdaužęs sieną – gal supuvusius vamzdžius, kuriuos reikės keisti. Tuo tarpu pagal viešųjų pirkimų procedūras jau niekam nebus įdomu, kad rangovas kažko neįvertino ir atliekant darbus jam pritrūko pinigų“, – pasakojo pašnekovas.

Prireikė trijų viešųjų pirkimų

Seimo kanceliarijos atstovas A.Zeleniakas teigė, kad iš pirmo žvilgsnio darbų kainos atrodo aukštos.

„Tačiau visų pirma reikėtų atsižvelgti į šio statinio specifiką“, – atkreipė dėmesį jis.

Seimo kanceliarijos atstovas pabrėžė, kad Seimo Sausio 13-osios memorialas pastatytas taikant unikalias berėmes stiklo konstrukcijas ant originalios įtemptų lynų struktūros – nuo 2008 m. dėl atmosferos poveikių šių lynų struktūros išsibalansavo, sutrūkinėjo berėmio stiklo luitai.

Dėl statinio autentiškumo, unikalumo ir sudėtingumo buvo sunku surasti remonto paslaugų teikėją.

„Dėl statinio autentiškumo, unikalumo ir sudėtingumo buvo sunku surasti remonto paslaugų teikėją, teko skelbti net tris viešuosius konkursus. Pasiūlymai buvo vertinami pagal ekonominio naudingumo kriterijų“, – teigė jis.

Taip pat, anot A.Zeleniako, reikėtų įvertinti, kad šiuo metu statybos srityje medžiagų ir darbų kainos yra ženkliai padidėjusios.

Memorialas dengia dalį barikadų, stovėjusių prie Seimo per lemtingus 1991-ųjų įvykius.

Seimo kanceliarija tikisi, kad esant tinkamoms klimatinėms sąlygoms planuojami darbai bus baigti 2022 metų kovo mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito