Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 12

Savaitę besitęsianti vandens krizė Katinų gyventojus veda iš kantrybės

Panevėžio rajone esančio Katinų kaimo gyventojai jau daugiau nei savaitę priversti gyventi be vandens. Vanduo iš čiaupų bėga be spaudimo arba nebėga visai. Vietiniai pasipiktinę problemos sprendimo tempais, nes kol kas neaišku, kada Katinuose vėl pradės tinkamai veikti vandentiekio sistema. Komunalininkai aiškina, kad įvyko avarija, tačiau, kadangi vanduo į paviršių neišsiveržė, negali nustatyti jos vietos.
Katinų kaime sutriko vandens tiekimas
Katinų kaime sutriko vandens tiekimas / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Atsigerti – pagal pareikalavimą?

Pasidomėti situacija Katinuose pasiūlė portalo 15min skaitytoja. Ten gyvenantys jos tėvai esą jau savaitę neturi vandens.

„Visame kaime nukritęs vandens spaudimas, žmonės negali išsiskalbti rūbų, – pasakojo moteris, paprašiusi neminėti jos pavardės. – O daugiabučio gyventojai neturi vandens.

Velžio komunalinis ūkis tiek laiko neranda gedimo, nes greičiausiai neturi komunalinių tinklų planų. Gyventojams pareikalavus atvežama vanduo 5 l talpose, bet tik triukšmingai pareikalavus.“

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Katinų kaime sutriko vandens tiekimas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Katinų kaime sutriko vandens tiekimas

Anot pašnekovės, darbininkai dirba iki 15-16 val., „kažkiek gedimo paieško, šulinius padarinėja, bet jokių konkrečių rezultatų“.

„Gyventojai nebežino, kaip skatinti ir kaip reikalauti vandens. Daugiabučio gyventojai negali išsiplauti nei rūbų, nei paprastų higienos reikmių patenkinti. Gyventojai – daugiausiai jaunos šeimos su mokyklinio amžiaus vaikais“, – piktinosi ji.

Populiariausia prekė – vanduo

Katinų kaime esančioje parduotuvėje viena paklausiausių prekių pastaruoju metu tapo paprasčiausias geriamas vanduo penkių litrų taroje.

Jį gyventojai šluoti iš lentynų pradėjo po to, kai kaime sutriko vandens tiekimas. Gyventojai naiviai tikėjosi, kad be vandens jiems teks gyventi dieną ar kelias, tačiau situacija nepasikeitė ir prabėgus savaitei.

Kai kurie privačiuose namuose gyvenantys žmonės naudoja savo šulinių vandenį, tačiau vienintelio kaimo daugiabučio gyventojai tokios „prabangos“ neturi ir vandenį perka. Gyventojai piktinasi, kad vandentiekio gedimas bei ilgas ir kol kas didesnių vilčių neteikiantis problemos sprendimas juos baigia išvesti iš kantrybės.

„Darbuotojas, kuris čia Katinuose gyvena, anksčiau sakydavo, kad negali atsukti daug spaudimo, nes šaudo visi vamzdynai. Bet ar čia mūsų problema? Kodėl mes turime gyventi be vandens?“, – piktinosi vienas iš daugiabučio gyventojų, įsileidęs į savo butą ketvirtame aukšte ir pademonstravęs, kad atsukus čiaupą vanduo net nelaša.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Katinų kaime sutriko vandens tiekimas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Katinų kaime sutriko vandens tiekimas

Nors gyventojams pradėtas pristatyti geriamasis vanduo, o kieme prie daugiabučio įrengta ir techninio vandens talpa, žmonės tvirtina, kad tai – tik laikinas nepatogumų sprendimas ir tokia situacija toliau tęstis negali.

Pasak daugiabučio gyventojos Aistros, darbuotojų paaiškinimai, kad nepavyksta rasti gedimo jiems jau pabodo.

„Vandens reikia ne tik maistui gaminti, bet ir praustis, skalbti rūbus, plauti indus. Kiek mes čia taip gyvensime? Nešiojamės visokiomis talpomis geriamąjį vandenį.

Iš lauko, iš šitos talpos reikia neštis vandenį tualetui nupilti. Įsivaizduojate, kiek nepatogumų? Juk yra šeimų ir su mažais vaikais. Keista, kad tiek laiko sprendžiama tokia problema“, – sakė daugiabučio gyventoja Aistra.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Katinų kaime sutriko vandens tiekimas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Katinų kaime sutriko vandens tiekimas

Prie daugiabučio su gyventojais bendravęs Velžio komunalinio ūkio darbuotojas tvirtino, jog dedamos visos pastangos, kad Katinų kaimo gyventojų gyvenimas kuo greičiau grįžtų į senas vėžes. Apie tai, kad darbuotojai nesėdi rankų sudėję, byloja netoliese esančios smėlio krūvos bei atkasti vamzdynai. Tačiau rezultato kol kas nematyti.

„Kažkur yra gedimas, nesandarumas, bet bandymų metu ta vieta „neišlenda“. Pastatėme naują, galingesnę siurblinę, tačiau kol kas visi tikrinimai neparodė, kur problema.

Dabar atkirsime dar vieną gabalą, ieškosime toliau. Suprantame gyventojus, aš irgi būčiau nepatenkintas tokia situacija. Mes tikrai stengiamės surasti, kurioje vietoje yra trūkimas, nuotėkis. Atkirtinėjame trasą gabalais ir aiškinamės“, – sakė prie daugiabučio sutiktas Velžio komunalinio ūkio darbuotojas.

Neranda avarijos vietos

Velžio komunalinio ūkio direktorius Vaidas Virbalas portalui 15min nurodė, kad gyvenvietės vandens tiekimo sistemoje įvyko avarija.

„Trūkus trasai, vanduo dažniausiai išsiveržia į žemės paviršių, taip nustatoma gedimo vieta, – aiškino jis. – Šiuo atveju niekur nerandame problemos vietos.

Darbuotojai dirba, atkasinėja įtartinas vietas, stato sklendes, atkirtinėja trasos dalis, kur galimai yra avarijos priežastis.“

V.Virbalas patikino, kad vandens tiekimas nėra nutrauktas, „gyvenvietėje vanduo tiekiamas nuolat, tik mažesniu slėgiu (~1 baras)“. Jis pripažino, kad viename daugiabutyje dėl nepakankamo slėgio viršutiniuose aukštuose vandens nėra.

Vanduo į gyvenvietę esą pristatomas talpomis, jos papildomos kiekvieną dieną be išankstinių gyventojų prašymų.

Siekiant sukelti slėgį ir greičiau nustatyti avarijos vietą, anot pašnekovo, penktadienį buvo papildomai sumontuoti didesnio našumo siurbliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas